Напишете дума/думи за търсене

Сърдечната сутра – какво представлява?

В Сърдечната сутра са най-дълбоките истини на будистката философия. Заедно с Диамантената сутра тя се смята, че е сред най-мъдрите будистки писания, говорещо за празнотата на пробуждането и осветяването, която тази концепция носи.

Сърдечната сутра е изключително популярен текст от будистката мисловна школа. Той е изучаван и изследван повече от всяка друга писменост на тази религия. Привлича много последователи на философията благодарение на своята краткост и начина, по който прецизно обобщава будистката перспектива.

Сърдечната сутра се състои само от 14 стиха, първоначално написани на санскрит. Завършва с това, което се смята за една от най-мощните мантри в будизма. Тя датира от първи век сл. Хр. и засяга няколко от централните концепции на будизма като празнота, непривързаност , състрадание, форма, воля и съзнание.

Пустотата и сърдечната сутра
Почти цялата сърдечна сутра се концентрира върху концепцията за празнота, която не е същото като отсъствие или липса.
Когато будистите говорят за празнота, те имат предвид, че нищо съществуващо не притежава присъща реалност. Това означава, че всичко се променя и мутира.

Пустотата е свързана с постоянната променливост на всичко съществуващо. Нищо не се отделя или разграничава напълно от всичко останало - нито е чисто или нечисто, пълно или недостатъчно.
Реалността е независима и се променя във всеки момент, дори ако не я възприемаме.

Енигматичната мантра
Мантрите не са вълшебни думи, които носят късмет или помагат за постигане на определени цели. В будизма те са път за достигане на определени нива на медитация. Тяхната функция е да събудят съзнанието.
Мантрата в края на сърдечната сутра е следната: gate gate paragate parasa?gate bodhi svaha Paragate Parasa?gate 'Bodhi svaha .

Преведено от санскрит, това означава: „Тръгнете, тръгнете, тръгнете възходящо, тръгнете към най-висшето пробуждане. Нека да бъде".

Това ни насочва към санскритската дума gate, която препраща към празнотата в личен план и е еквивалентна на понятието „не-аз“. Нещото, което тръгва или си отива, е „аз“.

По този начин мантрата призовава за напускането на „Аз” -а , който се счита за източник на грешки и страдания. "Аз" в този случай е синоним на егото. Целта е егото да се разсее, така че да се появи пустота.

Учението на Сърдечната сутра
Въпреки че Сърдечната сутра е много сложна, в основата тя показва път към пробуждането или спасението. Това се състои в изоставяне на егото, за да се намери празнота и по този начин да се приеме дълбокото възприемане и разбиране на реалността.

С други думи, който се ръководи от очите, ушите и ръцете си, както и от ума си, е предопределен да не познава и не разбира реалността. По същия начин, който успее да се освободи от сетивата и начина на мислене на собствения си ум, успява да се слее с реалността и да я разбере не интелектуално, а като трансцендентално преживяване.

Пробуждането е именно онова състояние, в което спираме да възприемаме света чрез ограничени средства, например чрез сетивата или собствения си ум. Просветлението е еквивалентно на пълно разбиране, което носи със себе си две велики будистки добродетели - непривързаност и състрадание.

Източните философии проповядват хармония и човечност

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X