Напишете дума/думи за търсене

Валентина Иванова: Ако не гориш в работата си, цялото ти съществуване е мъждукане

Родена е в София и откакто се помни, се буди от кавгите на славеите в короните на вековните дървета в парка на Военното на Негово Величество училище. Дядо ѝ е учил там.

Учи в Първа английска гимназия, а когато кандидатства в Техническия университет, специалност „Компютърни системи и управление“, всички я убеждават, че кандидатства за „безработен“. Тя е петото поредно поколение на дипломирани инженери в семейството. Дядо ѝ е рационализатор, баща ѝ – изобретател. „Странно е да ти се падне такова семейство – споделя тя, – детето в теб очаква да открие поне нов континент! Аз не открих нов континент, открих цял нов свят – необятния свят на знанието”. Обича да учи. През годините защитава докторска степен по изкуствен интелект „още преди да стане модерно”, специализира в Института по софтуерно инженерство към университета „Карнеги-Мелън“ (САЩ) и завършва Executive MBA програма в Шефилдския университет, специалност „Финансов мениджмънт“.

„Най-голямата награда за учения човек е възможността да сподели знанието, да запали искрицата му в търсещите умове на децата и да види как го настигат и надминават в своите търсения, в своите мечти и постижения.”

Тя е един от основателите на академия „Никола Тесла”, която нарича „сбъдната мечта”.

д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия „Никола Тесла”
д-р Валентина Иванова, съосновател на Академия „Никола Тесла”

- Какви ценности изповядва вашата компания и каква е вашата лична професионална мисия? С какво в своята работа сте по-различна от вашите конкуренти?

- В Академия „Никола Тесла“ събираме под един покрив и в една онлайн група най-добрите учители с най-добрите ученици. Образователната системи винаги е имала трудности да отговори на нуждите на отличниците. Ние сме тук, за да им предложим предизвикателства, достойни за техния интелект и възможности. Да ги научим как да превърнат технологиите в съюзник за цял живот.

Вашето дете е уникална, неповторима вселена. Откакто свят светува, никога не се е раждало второ като него и никога няма да се роди. Времето на децата ни е безценен дар и ние, родителите, носим огромна отговорност да бъде осмислено и оползотворено.

Пандемията предизвика повсеместна форсмажорна дигитализация. Не е минало много, но вече ни е трудно да ограничим доминацията на технологичния свят върху живота ни. Как ли ще се справят децата ни? Как да им помогнем да не пропилеят времето си в цифрови изкушения, а да превърнат новите технологии в мощен инструмент за сбъдване на мечти? Как да ги насърчим да се превърнат в създатели на света, в който ще живеят те, техните деца и внуци? В търсене на отговори на тези въпроси с д-р Марияна Райкова създадохме Академия „Никола Тесла“. Децата трябва да говорят компютърни езици, трябва да разбират и управляват дигиталния свят. Никога не е късно да се научат.

Програмирането постави началото, днес вече преподаваме математика, физика, роботика, дигитални изкуства. Подготвяме архитектурни работилници през лятото. Технологиите ще са част от професионалния път на всяко днешно дете. По волята на съдбата тези деца ще бъдат новите строители на съвременна България. Ние, като техни родители и учители, им дължим цялото знание и мъдрост, която носим през поколенията, но и пълна подкрепа в новия градеж. Вярваме, че днес ние можем и създаваме бъдещите бизнес лидери, иноватори и изобретатели. И най-вече, вярваме в самите тях.

Нямаме конкуренти. Всеки, който допринася дори с малко към образованието на новото поколение, е наш съмишленик. Мисията е много по-голяма от всеки от нас!

- Как се промени бизнесът като цяло във време на пандемия? Какво ново разбрахте за вашата компания и колеги в тази извънредна ситуация?

- Парадоксално е, но пандемията не ни затвори, а ни отвори - към децата от цяла България и децата на българите от целия свят. Преди нея работихме само в София, ограничени между четири стени, днес работим с деца от Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Ловеч, Монтана, Пловдив, Рудозем, Сливен, Стара Загора, Троян, от Америка, Австрия, Обединените арабски емирства, Германия, Гърция, Великобритания, Люксембург и дори – Мексико и Япония. Всички са добре дошли!

- Казват, че първият милион е най-труден. Въпросът не е само за пари. Кой е вашият „първи милион”, вашата голяма печалба?

- Трябваха ми един милион опита, за да превърна пренебрежителното „ти си луда жена“ в комплимент, в комплект с един милион „ти пък коя си“ и „няма да стане“. Един милион малки ежедневни съмнения, които постепенно се превръщат в безспорен успех. След първия милион очакваш следващите десет с нетърпение, защото вече знаеш, че това е единственият път напред.

- Кой е бизнесът на бъдещето, в който ще ви е интересно да се развивате и доказвате?

- Бъдещето е в моята класна стая (както казват двама прекрасни учители и приятели – Десислава Миленкова и Ангел Ангелов – Ачо). Нашата мисия е да дадем крила на децата и да ги научим да превръщат мечтите си в реалност. С това сме заети ден и нощ – това е нашият бизнес (busy-ness). Затова търсим подкрепата на родителите и се надявам, че и те, и децата, и ние ще сме благодарни за постигнатото.

- Кое от своите родители взехте, за да продължите напред, и от какво от техния опит се отказахте?

- От мама и татко научих формулата за здраво семейство. Те ми показаха, че светът не започва и няма да свърши с мен и че нося отговорност както към предишните, така и към бъдещите поколения. Татко ме научи да не се предавам пред проблемите дори когато изглеждат непреодолими. От мама се научих на безусловна обич. Ще ги нося винаги в сърцето си.

- Как една ангажирана жена възпитава своите деца и кое е най-важното за нея в общуването с тях?

- Имам две прекрасни деца – момиче и момче. Те са вече големи. Уча ги да ценят обичта, уважението и доверието. Надявам се да съм им дала силата да се справят сами, да вървят по своя път.

- Как подреждате своя ден извън служебните ангажименти?

- Не деля деня на служебни и лични ангажименти. Избрала съм си да отговарям за мъничка част от този свят и това е ангажимент денонощен и за цял живот. Това ми дава сили, смисъл и цялост.

- Много жени преосмислят живота си на определена възраст и правят остър завой, отказвайки се от нещата, които иначе трудно са постигнали. Какво би ви довело до подобен житейски „бърнаут“?

- Вярвам в доброволния „бърнаут“ като инструмент за себеизграждане, пресътворяване. Ако човек не гори в работата си, цялото му съществуване е мъждукане, лутане. Мили момичета, намерете това, което гори във вас, и всеки ден го подклаждайте с работа. Само така ще сте и щастливи, и успешни.

- Какви съвети бихте дали на своето 20-годишно „аз“ и от какво бихте се отказали, ако бяхте с днешния опит и мъдрост?

- С моето 20-годишно „аз” бих излязла да пия кафе, за да вкуся пак от щастливото безгрижие на онези дни. Не бих се отказала от нищо, нищо не бих ѝ спестила. А вече знам, че тя сама си дава добри съвети.

- Как ще убедите българина, че е време да спре да мрази успелите и богатите?

- Единствения човек, когото имам право да убеждавам в нещо, съм самата аз. Много бих се радвала и активно работя хората около мен да мислят за себе си като успели и богати. Да успееш, значи да намериш начин да си полезен на възможно най-много хора.

- Кои са вашите „малки радости“, които си подарявате. В края на деня кое е по-ценното: успяла или щастлива?

- Подарявам си картини и аудио книги – те крият хиляди малки вдъхновения. Подарявам си време да се насладя на звънкия смях на децата вкъщи, на прегръдката на съпруга ми. Успяла и щастлива е едно и също.

- Къде може да ви открием?

- Старая се да съм винаги на линия за децата в Discord, а за родителите им - на [email protected]. Може да ме намерите и в сградата на Академия "Никола Тесла" близо до Орлов мост, точно срещу Борисовата градина. Адресът е бул. "Цариградско шосе" 17, но трябва да се чуем предварително и намерим удобен момент. Подробна информация за актуалните курсовете, графиците и записванията е качена на www.ant.bg. Телефонът на Академия "Никола Тесла" е 0888955097 и винаги връщаме обаждане!

Интервюто е част от „Жените, които променят“– първия по рода си алманах на успеха и женската сила, издание на „24 часа“ и MILA.bgЛуксозното списание събира на 300 страници историите на едни от най-успелите и влиятелни жени в България.От него ще научите техните формули за успех в бизнеса, в изкуството, в семейството, в живота, както и откровенията им за пътя, който са извървели дотук – за стръмното по него и за височините, за страховете, които са неизменни, но и за мотивацията и вдъхновението, които винаги надделяват.

Може да намерите „Жените, които променят“ на местата за продажба на списания в цялата страна.

X