Напишете дума/думи за търсене

Топ 5 на най-популярни швейцарски ястия

Швейцарската кухня е силно повлияна от съседните страни: Франция, Италия и Германия, като всички общо образуват забележителната алпийска кухня. Швейцария има и редица уникални ястия, които са на почит в цялата страна, а са известни и далеч извън пределите й. Всеки, който има известни познания в света на европейската кухня, със сигурност е чувал за забележителното фондю.

Топ 5 най-популярни швейцарски ястия включва още картофените рьощи, разтопеното сирене раклет, алпийските фермерски макарони Alplermagronen и вкусните топчета Малакоф. Някои от най-добрите представители на швейцарската кухня можете да опитате в ресторант в Банско, където използват за приготвянето им оригинални рецепти. А при добро желание можете да сравните вкусовете си и с шедьоврите на италианската кухня, приготвени в ресторант, който може да разгледате тук, и се намира в същия комплекс.

Фондю

Това национално швейцарско ястие, което е любимо на много хора по света, се приготвя от няколко вида сирена, които се загряват на бавен огън в специален съд, наречен какелон. В зависимост от кантона може да се използват различни комбинации от сирена. Например във Фрибург предпочитат Gruyere и Vacherin Fribourgeois, комбинация от Gruyere и Raclette се използва по-често в Женева. Emmental и Appenzeller също са сред предпочитаните сирена.

Друга необходима съставка е швейцарско сухо бяло вино. Ястието често се подправя с индийско орехче, малко чесън и черен пипер. Какелонът, който представлява керамична, чугунена или емайлирана тенджера, се поставя директно на масата за хранене. Късчета хляб се потапят в ароматното фондю със специална дълга вилица с три зъба. В отделни чинии или купички на масата се сервират още варени картофи, зеленчуци, мариновани лукчета.

Ресторантът в Банско предлага традиционното швейцарско ястие в различни варианти – класическо със сирена, с месо, с риба и дори с различни видове шоколад, вижте повече в уебсайта.

Картофени Рьощи

Rosti е обикновено и лесно за приготвяне ястие от картофи, традиционно за немската част на Швейцария, което вече е популярно в цялата конфедерация, а и далеч извън границите й. Приготвя се от настъргани сурови или варени картофи, които се запържват или запичат на фурна в тиган. Оформят се като голяма палачинка с размера на тигана или като отделни „шницели”. За по-богат вкус се добавят още прясно мляко, сметана, сирене и яйца.

В различните региони използват при приготвянето им още лук, бекон, зеленчуци и др. Сместа първо се пържи в тиган с разтопено масло само от едната страна. Може да се сложи капак и така да се допече до получаването на апетитна коричка. Има и друг вариант – рьощите да се прехвърлят за допичане във фурната.

Раклет

Вкусното алпийско ястие Raclette представлява разтопено сирене, което се остъргва върху варени картофи. Рецептата е елементарна, но резултатът е потресаващ. Легендата гласи, че ястието е измислено от швейцарски овчари, които поднасяли парчета сирене към запален огън и го разтапяли върху картофи, печени в жарта.

Сега за приготвянето на ястието Раклет се използва сирене Раклет, което се разтапя върху специален електрически грил, който носи същото име. В чиния се сервират варени топли картофи, върху които се слага разтопеното ароматно сирене. На масата се сервират още мариновани краставички и дребен лук, маслини, зеленчуци и др. За любителите на месо могат да се поднесат също шунка, бекон, пилешко филе и др.

Фермерски макарони Alplermagronen

Alplermagronen е швейцарската версия на макарони със сирене. Смята се, че ястието е измислено е от фермери в Алпите. Те имали нужда от засищащо ястие в суровия планински климат, което се приготвя лесно от обикновени продукти, с които всеки разполага в кухненския си шкаф дори и през зимата, като суха паста, сирене картофи и лук. Alplermagronen се правят като се редят слоеве варени макарони, варени картофи, сирене, а също и сметана. Покриват се отгоре с карамелизиран лук и се запичат на фурна. Традиционно се сервират с ябълково пюре.

Малакоф

Malakoff е алпийско ястие, характерно за швейцарския кантон Во. Името на специалитета не случайно звучи като руско. То идва от Битката при Малакоф (на руски: Бой на Малаховом кургане). Става въпрос за френската атака срещу руските сили при редута на Малахов, която е част от Обсада на Севастопол по време на Кримска война. Смята се, че швейцарските наемни войници започнали да приготвят малакоф при завръщането си от обсадата на Севастопол.

Както повечето швейцарски ястия, и това се състои от малко на брой продукти. Малакоф се приготвя от сирене, брашно и яйца, подправени с чесън, индийско орехче, сол и пипер. Сместа се разбърква като се добавят малко вино и черешова ракия Кирш. Оформят се топчета, подобни на кюфтенца, които се пържат докато отвън станат златисти и хрупкави, а сместа от сирене вътре остава кремообразна.

Освен топ специалитети от кухнята на швейцарците, в Банско можете да се насладите и на най-доброто от кулинарната традиция на съседите им от Италия. В ресторанта приготвят пица, паста, ризото, морски дарове и други невероятни италиански блюда по оригинални рецепти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X