Напишете дума/думи за търсене

Кои опаковки за храни са безопасни за здравето ни

Приблизително 60% от всички пластмаси, произведени в световен мащаб, се използват за опаковане на храни. Това означава, че от 380 милиона метрични тона пластмаса 228 милиона метрични тона са само хранителни опаковки.

Поради въздействието на неразградимите пластмасови опаковки върху околната среда и човешкото здраве много хора се борят за драстично намаляване на производството на пластмаса и увеличаване на рециклирането, както и за насърчаване на по-устойчиви опаковки на храни.

Защо е важно устойчивото опаковане на храни

Особени опасения около пластмасите включват тяхното натрупване в океаните и депата, генерирането на микро- и нанопластмаси и излагането на човека на токсини, когато химикалите в опаковките се прехвърлят върху храни.

В допълнение към химикалите, които умишлено се използват за производство на пластмаси, в опаковките с храни се откриват и много неволно добавени вещества (NIAS). Тези химикали представляват токсичност и рискове за ендокринната система при хората.

И затова екологичните алтернативи на опаковките стават все по-широко разпространени. Те често използват устойчива биопластика и растителни екстракти като пшеница, дърво и бамбук, които са биоразградими, многократно използваeми и без опасни химикали.

Въпреки че е доказано, че съдържат и химикали, проучванията показват, че движението на химикали в храната и тялото ви е много по-ниско с екологични опаковки, отколкото с пластмаси, което ги прави по-безопасни за околната среда и човешкото здраве.

Излагането на химикали в опаковките на храните е неизбежно, но усилията за намаляване на трансфера на тези химикали в храните са жизненоважни за човешкото здраве.

Устойчиви възможности за опаковане на храни

Ето 5 екологични опции за опаковане на храни, които са по-добри за планетата и за вашето здраве.

1. Стъклени съдове

Стъклото има множество приложения и предимства за ежедневието. Това е материал за многократна употреба, рециклируем и траен, който също е лесен за почистване и използване като транспортируема опаковка за храни.

Не забравяйте да изберете капаци, които не съдържат бисфенол-А (BPA), известен ендокринен разрушител, показан да играе роля както при мъжкото, така и при женското безплодие и развитието на тумори.

Освен ако не са счупени, тези контейнери имат продължителност на живот 3,5 пъти по-голяма от тази на пластмасите и могат да се рециклират, когато се изхвърлят, намалявайки отрицателното въздействие на пластмасите върху околната среда.

2. Неръждаема стомана

Хранителната неръждаема стомана е издръжлива, без ръжда и устойчива на топлина, което я прави безопасен избор за съхранение на храни. Също така е многократно използваема и рециклируема.

Кутиите за обяд от неръждаема стомана са широко достъпни, но повечето продукти използват силикон, за да ги направят без течове, или имат силиконово уплътнение със заключващи се стоманени скоби, или цветни, без BPA, безопасни за храна силиконови капаци.

Стъклените буркани за съхранение с капаци от неръждаема стомана, херметически затворени, са най-добрият възможен вариант.

3. Бамбук

Бамбукът е биоразградим и притежава много желани качества за опаковане на храни, тъй като е издръжлив и устойчив на топлина.

Опаковките за храни, съдържащи бамбук, включват стъклени бурканчета с бамбукови капаци, преносими кутии за обяд без пластмаса с бамбукови капаци, кутии за хляб от бамбук и купи за сервиране от бамбук.

Имайте предвид, че контейнерите за храна, направени от бамбук или други растителни влакна, са по-малко издръжливи от стъклото или неръждаемата стомана и се износват по-лесно.

4. Оризова обвивка

Оризовата обвивка е страничен продукт от отглеждането на ориз, който е евтин, възобновяем и биоразградим.

В едно проучване бе показано, че оризовата обвивка има биоабсорбиращи свойства, което означава, че тя абсорбира замърсители от заобикалящата я среда.

Продуктите, направени от това съединение, включват запечатващи се кутии за обяд и нечупливи купи за сервиране.

5. Желатинови филми

Желатиновите филми стават все по-популярни за опаковането на храни поради техните нетоксични свойства, ниска цена и надежден филмообразуващ капацитет.

Желатиновите филми са пълни с антимикробна целулоза, която инхибира растежа на често срещани патогени, причиняващи хранителни заболявания, включително Staphylococcus aureus и Е. coli. Тези активни пълнители правят желатиновите филми по-безопасни алтернативи на конвенционалните пластмаси.

С какво да съживим зелените подправки

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X