Напишете дума/думи за търсене

Подправки в помощ на красотата

Билките и подправките са неразделна част от всеки кулинарен шедьовър, а освен това са изключително полезни за здравето. Малцина обаче знаят, че те са способни да съхранят младостта и красотата.

Куркума

Тази подправка е отлично антибиотично и противовъзпалително средство. За подмладяване експертите препоръчва да се пие през целия ден топло мляко с куркума (по 1 ч.л. на чаша). Относно маските за лице, имайте предвид, че куркумата оцветява - затова дори и след старателно измиване, кожата може да има лек жълтеникав оттенък.

За да си приготвите маска за лице, смесете куркума с мед в съотношение 1:1 и нанесете за 10 – 15 мин. Маската е противопоказна, ако имате алергия към мед.

За скраб: смесете в кафена чашка 1 ч.л. зехтин, щипка сол, щипка канела и кукрума. Обтрийте кожата и отмийте с хладка вода. Маската почиства дълбоко и отстранява мъртвите клетки.

Канела

Канелата е ненадминат антиоксидант, тъй като стимулира притока на кръв и пречиства кожата. Направете си скраб, като добавите към малко зехтин 2 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. канела. Масажирайте кожата с тази смес, след което отмийте. Ако искате да приготвите маска за коса, смесете 2 с.л. зехтин, 2 с.л. кисело мляко, 1 яйчен жълтък, 1 ч.л. мед и 1 ч.л. канела. Нанесете за 20 мин на косата, след което измийте с шампоан. При алергия от мед, го изключете от рецептата.

Джинджифил

Този чудодеен корен се цени високо заради антисептичните му свойства. Полезен е не само като напитка, но и във вид на маски за кожата и косата. Смесете 1 с.л. масло от жожоба или гроздови семки с 3 – 4 капки масло от джинджифил и нанесете на лицето за 10 – 15 мин, след което отстранете с хартиена салфетка. Маската тонизира и подмладява.

За да подхраните косата, разбъркайте 15 мл зехтин с 3 – 4 капки масло от джинджифил. Разнесете по дължина на косата, увийте с кърпа и след 15 мин отмийте с шампоан.

Кардамон

Тази подправка се използва успешно при борба с целулита и срещу стареене на кожата. Към 30 г зехтин добавете 10 капки масло от кардамон и чаено дърво. Втривайте тази смес ежедневно на участъците, където се е появил целулит. За подмладяване смесете масла от роза, бадем, кардамон и авокадо в съотношение 5:3:3:2. нанесете на лицето за 20 мин и отстранете с помощта на салфетка. Маската подобрява контура на лицето и стяга кожата.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X