Напишете дума/думи за търсене

Що е то клафути?

Това е френски вид десерт, чието название идва от глагол на древен романски език, който в превод означава „пълня, напълвам”. Той произхожда от френския район Лимузин. Технологията на този ефирен и елегантен сладкиш е много проста. В основата си той се състои от тесто тип палачинково и пълнеж от плодове. Някои оприличават вкуса му на мус. Класическото френско клафути е с вишни или череши, на които са оставени дръжките и костилките. Има маниаци-сладкари, които твърдят, че дори десертът да се приготви по традиционния начин, ако не съдържа череши или вишни, не може да се нарича „клафути”. Клафути е много красив десерт, с който ще впечатлите и най-претенциозните гости. В същото време е здравословен заради съдържанието на плодове в него.

Клафути може да се приготви в голям съд и да се сервира на порции, но по-красиво би било да използвате отделни малки съдчета с индивидуални порции. Според спецовете етикетът на неговат аконсумация повелява да се хапва директно от съда, в който е приготвен.

Тънкости при приготвянето

Клафути се пече в предварително загрята фурна. Стените на съда/съдчетата се намазват хубаво с масло и се подреждат плодовете, които може да бъдат круши, череши, вишни, праскови, кайсии и т.н. Между тях се запълва с тестената смес и се пече на ниска температура, в противен случай ще остане в средата суров. След като поизстине, е добре да се сложи за малко в хладилника, за да стегне и да придобие хубава форма отгоре.

Има вероятност тестото да се понакъса, но това не е проблем. Приберете го и запечатайте за половин час в хладилника.

Обикновено клафути се сервира поръсен със захар.

Има варианти, в които за основа на клафути се ползва маслено тесто и тогава десертът заприличва на сладък киш или тарт. Но като цяло красотата на клафути е в това, че той е семпъл селски десерт.

Черешово клафути

необходими продукти:

2 ч.ч. череши от компот

2 с.л. нарязани бадеми

3 яйца

1 ч.ч. захар

1/2 ч.ч. брашно

щипка сол

1 ч.ч. мляко

1 ванилия

начин на приготвяне:

1. Включете фурната на 180°С. Намажете с масло и леко поръсете с брашно кръгла или продълговата форма за печене.

2. Почистете черешите от костилките и ги подсушете. Поръсете нарязаните бадеми на дъното на съда за печене, сложете и черешите.

3. Разбийте яйцата със захарта, солта и брашното до гладкост. Добавете млякото и ванилията и залейте черешите със сместа.

4. Сложете съда във фурната и печете около 40-45 мин.

Поръсете по желание клафутито с пудра захар, след като се охлади добре.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X