Напишете дума/думи за търсене

Признаци на емоционално изоставяне във връзката

Емоционалното изоставяне във връзката е доста често срещано и може да бъде много опустошително.
То често остава незабелязано, защото ежедневието и задълженията, свързани с домакинството, го маскират доста добре. Да се дистанцирате е нормално особено когато връзката съществува отдавна. Въпреки това, когато един от партньорите престане да отговаря на нуждите на половинката си, въпросът става по-сериозен.
Всички знаем, че влюбването е само временно и че в крайна сметка настъпват по-сложни етапи в романтичните отношения. Разбира се, никоя връзка не е освободена от проблеми. В крайна сметка, никой от партньорите не е длъжен да задоволи всички нужди на другия.

Емоционалното изоставяне обаче е нещо друго. Това означава, че връзката се е превърнала в тежест за двамата, вместо да е източник на щастие.

Без съмнение, когато има емоционално изоставяне във връзката, е равносилно почти на ръба на влизането в „спешно отделение“. Нищо не може да замести емоционалното удоволствие, което изпитвате, когато партньорът ви показва колко го е грижа за вас.

Как може да разберете дали връзката ви преминава през емоционално изоставяне?
На първо място, трябва да изясним какво означава то. Този тип изоставяне се случва, когато единият от партньорите не е емоционално достъпен за другия.
Проявява се главно като безразличие и липса на съпричастност. С други думи, няма израз на привързаност към половинката и няма интерес или настроение да разберем човека до нас по какъвто и да е начин (по отношение на неговите чувства, проблеми и постижения...).

За да се говори за емоционално изоставяне, трябва да се проявява за относително дълъг период от време. Понякога партньорът може да отсъства малко от връзката поради собствените си трудности или предизвикателства. Не е нужно друго освен диалог и взаимно разбиране, за да се върнат нещата такива, каквито са били.

Когато има емоционално изоставяне във връзката, физическото и/или емоционалното отсъствие на другия става хронично. Той може да се чувства съсипан и разбит. Тъй като в много случаи половинката, която не участва в отношенията, не осъзнава собствените си чувства и действия.

Основните признаци на емоционално изоставяне във връзката са:



• Партньорът говори само за рутинни неща и го прави набързо. Без значение дали другият иска да седне и да говори с него, той просто няма да го направи.

• Когато се съберат с други хора, единият от партньорите пренебрегва половинката си и продължава да говори с останалите хора.

• Единият не реагира на проявите на привързаност на другия или го прави с очевидна липса на мотивация.

• Партньорът знае малко или никакви подробности за настоящия живот на половинката си.

• Единият от партньорите не чувства, че може да разчита на другия, ако случайно е имал проблеми. Той се чувства така, сякаш любимият му човек не се интересува изобщо от проблемите му.

• Един от партньорите се чувства наистина самотен.

Всичко ли е загубено?
Противно на общоприетото схващане, емоционалното изоставяне невинаги е синоним на липса на любов. Нито се дължи задължително на факта, че е замесен трети човек или защото връзката е износена. В доста случаи психологическите фактори оказват влияние върху ситуацията.

Много хора нямат психологически ресурси за изграждане на истинска интимна връзка със своя партньор. Всъщност колкото повече се грижат за някого, толкова по-бързо изграждат бариери и се опитват да се изолират.
Правят го като защитен механизъм, вероятно защото имат необработени минали травми или ниско самочувствие. Те мислят, че ще бъдат наранени или изоставени, затова решават да не се привързват твърде
много към партньора си.

Възможно е също изоставянето да е начин за напомняне на човека за минала трудност, която не е била напълно разрешена между двамата. Или задълженията им са твърде ангажиращи, или работният им живот е твърде разочароващ, няма място за партньора им поради умора или липса на емоционални ресурси.

Десетте фундаментални правила, от които всяка любов се нуждае

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X