Напишете дума/думи за търсене

Отровните риби в Черно море

Почиващите по охраняваните плажни ивици не бива да се притесняват и изпадат в паника от съществуването на отровни риби в крайбрежните води. Спасителите са инструктирани да предупреждават летовниците за опасността.

Начинът да се предпазиш е да внимаваш къде стъпваш и какво вземаш в ръцете си. Най-често пострадалите са любители рибари, които не разпознават рибата и хора, които събират миди с ръце. Дори и опитни рибари бъркат морския дракон с попчето, поради голямата им външна прилика и спокойно посягат към тях при сваляне от въдицата или мрежата. Жертви стават и хора, които са се къпали в скалисти заливчета.

Най-опасен е морският дракон
Главата й е сплескана странично, муцуната заоблена, а големите й очи са разположени високо на челото. Рибата е дънна, живее на големи дълбочини, но излиза на плитчините в търсене на храна. Тя се зарива в пясъка по дъното и само очите и част от муцуната й са навън, което не позволява лесно да бъде забелязана. На гръбната й перка има три костни шипа, които са отровни и които пуска в действие при самозащита. Отровата на морския дракон не е смъртоносна, но може да причини силна болка и алергия. След убождането се появява оток на мястото или по целия крайник. Кръвното налягане рязко се понижава и е възможно пострадалият да колабира. В редки случаи може да се стигне до парализа на крайниците и атрофия на мускулите, а болката след убождането може да трае месеци и дори години. При убождане от отровния дракон е наложително бързо да се потърси лекарска помощ.

Морската котка боде с шип на опашката
Тя е дънна скатова риба, подобна на калкана, но без характерните “копчета”. Дължината на черноморските екземпляри достига до 100 см, но най-често се ловят индивиди, дълги 30-60 см с тегло 6-10 кг. Като дънна риба живее на дълбочина от 20 до 80 м. През лятото се доближава до брега, а през зимата отново се оттегля.

Опашката е с назъбен шип с отровни жлези по долната му повърхност. При настъпване или улавяне с ръце морската котка го използва за защита. Тя може да произведе сериозно убождане, да предизвика разкъсвания на меки тъкани и да вкара в тялото отрова. Предизвиква сърцебиене и силна болка, понякога схващане и парализа или обилни кръвоизливи. Отровата поразява и зрението, което човек може да загуби за известно време. Веднага се налага лекарска намеса за предотвратяване на усложнения.
Опасни са също рибата скат, която има отровен шип, и рибата скорпион, но тяхната отрова е много по-слаба.

В Черно море се срещат и два вида акули, които са безопасни за човека, въпреки страховитата слава на другите си роднини.

Скорпидът е пришълец

По-слабо отровен е скорпидът, който е рядък за Черно море вид, но в последните 7-8 години пасажите му в крайбрежните води много са се увеличили. Скорпидът е хищник, достига тегло до 500-600 г, а месото му е с добри вкусови качества.
Тази отровна риба се среща на дълбочина до 70 м, като през топлите месеци се изкачва до 20 метра в търсене на храна. Стои заровен в пясъка или се крие в камъните по брега и когато бъде настъпен или като се стресне, се наежва като таралеж, покрит с бодли. Отровата му е в гръбните перки. Убождането предизвиква алергични реакции, болезнени рани, схващане на крайник, до парализа, която след проведено лечение отшумява за седмица-две.

Пазете се от аурелия аурита
От медузите в Черно море най-често пострадват гмуркачите, които се потапят без маска и биват опърлени по очите и лицето от малки медузи. Най-отровна от видовете е аурелия аурита, която в диаметър може да достигне максимум до 50 см, което позволяма да бъде навреме забелязана и контактът с нея да се избегне. При докосване с парливите й пипала по кожата се усеща парене и силна болка, понякога схващане, но опасността от парализа е малка.
Усещането наистина е неприятно и за да се избавите от него, използвайте специалните спрейове, които се продават свободно в аптеките.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X