Напишете дума/думи за търсене

Да четат всички, които са обидени

Един от начините да се справите с негодуванието е да го засилите, да го доведете до крайност, до абсурд, до пълно изчезване.
Застанете пред огледалото и кажете: „Аз съм толкова важна пуйка, че не мога да позволя на никого да действа както му диктува неговата природа, ако не ми харесва.
Аз съм толкова важна пуйка, че ако някой каже или не направи това, което очаквам, ще го накажа с обидата си. Нека види колко важно е това - моята обида. Хак да му е, ще си получи наказанието за това, че не ми върви по свирката.
Аз съм много, ама много важна пуйка!

Не ценя живота си

Не ценя живота си достатъчно много, затова нямам нищо против да губя ценното му време за обида. Ще се откажа от момент на радост, момент на щастие, по-скоро бих дал този миг на обидата си. И не ме интересува дали минутите ще се превърнат в часове, часовете в дни, дните в седмици, седмиците в месеци и месеците в години. Не съжалявам, че прекарвам години от живота си в негодувание - защото не ценя живота си.

Много съм уязвим

Толкова съм уязвим, че трябва да защитавам своята територия и да реагирам с негодувание на всеки, който я докосне. Ще закача на челото си знак „Внимание, зло куче“ и нека някой се опита да не го забележи. Ще заобиколя уязвимостта си с високи стени и не ме интересува, че през тях не може да видя какво се случва навън - но уязвимостта ми ще бъде в безопасност.

Правя от мухата слон
Няма да пиша в дневника си колко красив е светът, ще напиша колко подло са се държали с мен. Няма да казвам на приятелите си колко ги обичам, ще посветя половин вечер на това колко много ме обидиха. Ще трябва да излея толкова много свои и чужди сили в тази въображаема муха, така че тя да стане слон. В края на краищата е лесно да отхвърлите муха или дори да не я забележите, но със слона не е. Така че надувам мухите до размера на слоновете.


Аз съм просяк. Толкова съм беден, че не мога да намеря в себе си капка щедрост - да простя, капка самоирония - да се смея, капка „слепота” - за да не забележа, капка мъдрост - за да не бъда хванат, капка любов – за да приема. Просто нямам тези капки, защото съм много, много ограничен и беден.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X