Напишете дума/думи за търсене

Просопагнозия: разстройството, от което страда Брад Пит

Просопагнозията е неврологично заболяване. Това води до невъзможност да се разпознаят лицата на други хора. Известно е още като слепота на лицето. Това разстройство засяга Брад Пит.
"Лицата за мен са като тухлени стени", казва той.

Не разпознавам лицето ти!
Може ли да си представите, че Брад Пит не разпознава лицата на бившата си изгора Анджелина Джоли или децата си?

Наистина изглежда почти невъзможно, но се случва. Как обаче страдащите компенсират тази липса на способност да разпознават лицата на хората?
Както винаги се случва, когато ви липсва дадено сетиво, другите се опитват да го компенсират. Например човек, който не вижда, има силно развито чувство за слух и допир.

Точно същото се случва и при хора с просопагнозия.
Те разработват слухови стратегии, за да познаят чрез гласовете на хората кои са те. По този начин те успяват да ги идентифицират.

Но това не е единственото нещо, което им помага. Ако имате нещо специфично на лицето си - било то бенка, белег или друг характерен елемент, който визуално привлича вниманието, човекът с просопагнозия може да ви идентифицира.

Макар да не различават самото лице, те могат да идентифицират конкретна забележителна черта.

Има най-малко три вида просопагнозия. Те се различават по отношение на сериозността на разстройството.

• Аперцептивна просопагнозия. Страдащият среща трудности да разпознае, че лицето е лице. Това е най-основното и елементарно ниво на просопагнозия. Може да доведе до това, че страдащият дори не разпознава собственото си лице в огледалото.

• Дискриминационна просопагнозия. Страдащият има затруднения да разпознае едно лице от различни позиции и различни гледни точки.

• Идентификционна росопагнозия. Страдащият има затруднения да идентифицира чие лице е срещу него. Ако обаче принадлежи на някого, когото познава, той го разпознава.

Това разстройство обикновено се дължи на травма или инфекция.

„Толкова много хора ме мразят, защото мислят, че не ги уважавам. Мислех, че за една година ще успея да се подобря, но състоянието ми се влоши. Хората около мен ставаха все по-обидени. За мен това е мистерия, просто не мога да разпозная лице", споделя актьорът.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X