Напишете дума/думи за търсене

7 любопитни и завладяващи факта за Леонардо да Винчи

Най-значимите герои в историята обикновено са известни със своите произведения, открития и изобретения. Те обаче имат и други интересни особености. Имайки това предвид, ще говорим за седем любопитни факта, свързани с великия Леонардо да Винчи.

1. Той няма образование
Леонардо да Винчи няма официално образование, получено в училище. Всъщност той е получил основно обучение в собствения си дом.
Въпреки това той има изключително висок коефициент на интелигентност, което означава, че Да Винчи притежава реален интерес да иска да учи и да напредва. Като възрастен той дори популяризира теории за астрономията, както и някои доста любопитни пророчества.
Когато е тийнейджър, той работи с Андреа дел Верокио в неговата работилница. Там той научава художествени техники и започва да се занимава с творчество. Освен това той навлиза и в областта на математиката и науката.

"Този, който мисли малко, греши много."
-Леонардо да Винчи-


2. Музикални качества
Леонардо е добър и в музиката. Той обичал да свири на сребърна лира, както и да пее и да рецитира стихотворения. Дори написвасвои собствени композиции в стила на ренесансовата полифония на онова време.
Леонардо изобретява водния орган. Инструмент с дървени тръби, които заедно с водата и клавиатурата със сигурност прилича на орган. Той обаче има по-особен звук в сравнение с това, което сега познаваме като метален орган.

3. Изучава човешката анатомия
Леонардо прави множество анатомични рисунки. Той изследва човешкото тяло, положението на органите и техните функции, както и мускулите и ставите. Неговите рисунки се оказват изключително полезни за тогавашните лекари.

Някои от най-любопитните му рисунки са тези, свързани с формирането на живота в утробата. Всъщност той нарисува позицията на бебето, неговата форма, полови характеристики и прочее. С тези точни рисунки той демонстрира истинско разбиране за развитието на човешкия живот.

4. Да Винчи не е истинската му фамилия
През цялата човешка история той е известен като Леонардо да Винчи. Това фамилно име обаче всъщност се отнася до Де Винчи - неговия роден град. Като общо правило, само хора от висшите класове притежавали подходящи фамилни имена. Нисшите класове са имали имена, свързани с това къде са родени. Или понякога те са свързани с техните физически характеристики. Например кафяв или черен. Освен това Леонардо е извънбрачно дете.

5. Произведенията му не са достатъчно
Леонардо заема привилегировано място в историята на изкуството, макар че неговите произведения обаче са относително малко, за да бъдат удостоени с такава позиция. Освен това има няколко скици, които той никога не завършва.
Да Винчи е бил тясно свързан с инженерството, работейки като архитект и военен инженер. Той е начертал планове и схеми на артефакти, които биха служили в битка. Леонардо прекарва много време в правене, но и в мислене на идеи.

6. Истината за Витрувианския човек
Витрувианският човек е известна рисунка, намерена в един от дневниците на Леонардо. Тя демонстрира идеалните пропорции на човешкото тяло.

Чертежът се основава на размерите, направени от римския архитект Витрувий. Той описва какви трябва да бъдат - от главата до петите.
Всичко това кара самия Леонардо да преоткрие какви са математическите пропорции на човешкото тяло. Съответно илюстрацията му демонстрира основната симетрия на тялото.

7. Практикува съдебна медицина
Един от най-любопитните факти за Леонардо да Винчи е интересът му към криминалистиката. Знаем, че той е дисектирал множество тела, за да научи повече за вътрешните органи, разположението им и организацията на вените, костите и мускулите. Заради този вид работа той прави рисунки и коментари, които се оказват неоценима стойност по негово време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X