Напишете дума/думи за търсене

9-те характеристики на добрите приятели

Драматургът Тенеси Уилямс казва, че съществуването ни се формира от това, което правим, а също и от това, което споделяме с приятели.

Въпреки че някои приятелства впоследствие изчезват, винаги се появяват нови хора. Знанието обаче как да разпознаем кои от тях струват нашата емоционална инвестиция е изключително важно.
Истинските приятелства се разкриват с времето, през добрите и лошите времена.


Характеристики на добрите приятели
Психологията винаги се е интересувала от това, което определя истинските приятели.

Екип от Университета в Маями провежда изследване, което посочва, че добрите приятелства трябва да проявяват характеристиките, идентифицирани от Аристотел. Това са полезност, удоволствие и добродетел. С две думи, да получаваме хедонично благополучие (наслада) и еудаймонично благополучие (процъфтяване на човека, щастие).

1. Добрите приятели са хора, на които може да се довериш
Истинското приятелство се поддържа и изгражда на една съществена основа: доверие. Ако това не съществува, отношенията няма да ви бъдат от полза, нито ще бъдат истински.

2. Добрите приятели оценяват и култивират честност
Честността е важно качество в приятеля. Тази изключителна добродетел обхваща искреност, чест, внимание, смирение и автентичност. Качества, които са изключително важни във всяка връзка.

3. Практикуват състрадателна съпричастност
Това означава, че винаги трябва да се опитвате да изграждате връзки с хора, които едновременно разбират и се свързват с емоциите ви, и да действате по начин, който ви дава помощ и подкрепа.

4. Добрите приятели са лоялни
Шекспир каза, че лоялността означава да следваш някого до последния си дъх. Лоялността означава да се действа с честност, уважение, надеждност и ангажираност към приятелите.

5. Добрите приятели знаят как да слушат
Звучи лесно, но не всеки знае как да слуша истински. Повечето от нас са склонни да преценяват, упрекват или допринасят за своята гледна точка, когато всичко, което човек иска, е да бъде изслушан.
Добрите приятели слушат със сетивата и сърцето си. Те също са добри в четенето между редовете.


6. Добрите приятели са до нас
Повечето от нас обичат да имат приятели, с които да прекарват приятни моменти. За да се смеете, да отидете на почивка, да се забавлявате. Но наистина добри приятели са до нас и в лошите времена.
Те знаят как да бъдат с нас, когато се чувстваме тъжни, както и да споделят нашите триумфи и щастие в добрите времена.

7. Добрите приятели укрепват самочувствието и ни помагат да бъдем по-добри хора
Добрите приятели ни правят по-добър човек и ни карат да ценим себе си много повече. Те подхранват самочувствието ни и подобряват психологическото ни благополучие.

8. Добрите приятели имат чувство за хумор и споделят ценностите ни
Често създаваме нови приятели поради споделяне на общи интереси. Въпреки това най-значимите и стабилни приятелства, както и споделянето на подобни хобита, също споделят едни и същи ценности.

9. Добрите приятели не завиждат
Някои приятелства са изтъкани от ревност. Всъщност някои хора обичат да мислят, че са единственият ви приятел. С други думи, те приемат за даденост, че им принадлежите и че ще споделяте времето и опита си само и единствено с тях.
Трябва обаче да избягвате този тип хора. Защото истинското приятелство, като истинската любов, не ви заробва. Тя ви освобождава и обогатява.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X