Напишете дума/думи за търсене

5 алтернативни приложения за портокаловите кори в домакинството

Обикновено хората изхвърлят портокаловите кори, след като са изяли портокала или са направили пресен сок от него. Но те могат да се използват в домакинството.

1. Естествено лекарство за кашлица
В портокаловите кори има значително количество витамин С. Той е хранително вещество, което подсилва имунната система и помага да се намери облекчение от респираторни заболявания.
Заедно с антиоксидантите и минералите в портокаловите кори, този витамин намалява задръстванията и излишната лигавица, за да помогне при кашлица.
• Кората на 1 портокал

• 2 супени лъжици мед (50 г)
• 1 чаша вода (250 мл)

Нарежете портокаловата кора на няколко парчета и загрейте в чашата с
вода. След като заври, свалете от котлона и оставете да престои 10 минути. Прецедете и подсладете с меда.
Консумирайте 2 до 3 чаши чай от портокалова кора на ден, докато кашлицата изчезне.

2. Универсален почистващ препарат
Натуралните масла в портокаловите кори са антисептични и антибактериални - свойство, което може да използвате, за да почистите дома си.

• Кората на 2 портокала
• 1 чаша бял оцет (250 мл)

Нарежете портокаловата кора на парчета и ги добавете в стъклен буркан. Покрийте ги с белия оцет и оставете сместа да престои 10 дни. След това време прецедете и изсипете в бутилка с пулверизатор.
Напръскайте върху повърхността, която искате да дезинфекцирате, и оставете да престои 2 или 3 минути. Отстранете излишъка с кърпа от микрофибър.

3. Маска за лице за черни точки
Портокаловите кори съдържат стягащи вещества, които спомагат за премахването на излишното масло от кожата и по този начин свеждат до минимум черните точки и пъпките.

• 2 супени лъжици настъргана портокалова кора (20 г)
• 1 белтък

Смесете съставките и след отстраняване на грима вечер, наложете маската върху лицето си. Оставете да престои 30 минути и след това изплакнете с топла вода. Повторете 2 или 3 пъти седмично .


4. Средство за лошо храносмилане
Портокаловите кори са значителен източник на фибри - хранително вещество, което подпомага доброто храносмилане. Те спомагат за подобряване на чревното движение, като в същото време действат като диуретик и детоксикатор.

• Кората на 1 портокал
• 1 чаша вода (250 мл)

Смесете подправките и кложете на котлона. След като заври, свалете от огъня и оставете да престои за 10 до 15 минути.
Консумирайте една чаша чай всеки път, когато забележите симптоми на лошо храносмилане. Вземете като превантивна мярка, когато ядете тежки ястия, които са склонни да причинят лошо храносмилане.

5. Домашен дезодорант за вашите обувки
Прекрасният аромат, който тези кори отделят, може да помогне за неутрализиране на лошите миризми в обувките ви. Ако комбинирате корите с малко сода за хляб, получавате домашен дезодорант за борба с бактериите и неприятните миризми.

• 2 супени лъжици настъргана портокалова кора (20 г)
• 3 супени лъжици сода за хляб (30 г)

Смесете съставките.Поръсете продукта в обувките си и оставете да престои 10 до 12 часа. Повтаряйте два или три пъти седмично, за да предотвратите неприятните миризми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X