Напишете дума/думи за търсене

Митове за психотерапията, които са развенчани

"Не ходя на психотерапевт, защото не съм луд." Това е може би един от най-разпространените митове за психотерапията. Често го чуваме, след като посъветваме приятел да потърси психологическа помощ.
Това обаче не е единственото фалшиво убеждение около консултациите, свързани с психичното здраве.

Митове и истини за психотерапията


1. „Психотерапията е за луди хора.“
Този мит крие две основни грешки. Едно от тях е свързано със стигматизирането на психичните заболявания. Някои хора просто се консултират с терапевти за ежедневни проблеми, като трудности при общуването, полагане на изпит, безсъние и други проблеми.

Често се смята, че всички хора, които се консултират за психотерапия, имат някакъв проблем, а това не е непременно така. Някои го правят, за да работят върху положителните аспекти, които вече имат или се интересуват от задълбочаване на самопознанието си.

2. „Непознат няма да може да ми помогне.“
Въпреки че в началото терапевтът е чужденец, с течение на времето терапевтична връзка започва да се изгражда на основата на доверие, емпатия, отвореност за слушане, както и професионална етика.
Освен това този „непознат“ има теоретична подготовка и инструменти по отношение на множество теми.

3. „Психотерапевтът винаги просто се връща към миналото и детството.”
Важно е да се разбере, че терапевтите се нуждаят от рамка и контекст, за да разберат и опознаят своите пациенти. Това включва питания и разглеждане на въпроси, свързани с възпитанието, детството и взаимоотношенията.

Фокусът обаче невинаги е върху този етап от живота. Много школи по психология и видове терапия разглеждат тази тема само в първоначалното интервю, а в друго време само ако е необходимо.

4. „При психотерапевтичните сесии говори само пациентът.“

Това не е истина. Някои течения насърчават терапевтите да се намесват. Във всеки случай всеки път, когато терапевтът се намеси, той го прави според полезността, която може да има неговият коментар.


5. „В психотерапията ти казват какво да правиш.“
Пациентите нямат пасивна роля в терапията. Всъщност точно обратното: от тях се очаква да се ангажират с терапевтичното пространство и да бъдат ориентирани към промяна. Това означава, че те трябва да поемат активна и отговорна роля и да участват в това, което предлага специалистът.

6. „Терапията продължава с години.“

В действителност това не е непременно така. Някои терапии са по-фокусирани от други и това определя определени терапевтични цели по време на няколко сесии.

Ползите от психотерапията
Както се посочва в статия, публикувана в Neurotherapeutics, основаните на доказателства психотерапии ефективно подпомагат лечението на голямо разнообразие от психиатрични състояния.

Техните предимства включват следното:
• Задълбочаване на самопознанието
• Подобряване на самочувствието
• Откриване на причините, поради които имаме определени поведения
• Справяне по здравословен начин с конфликтите
• Подобряване на взаимоотношенията
• Развитие на социални умения и обучение за поставяне на граници
• Изправяне и решаване на проблеми от всякакъв вид (работа, професионална дейност, взаимоотношения, семейство и т.н.)

В крайна сметка психотерапията се стреми да насърчи състояние на благополучие на човека, за да подобри качеството му на живот.
Психотерапията подпомага самоосъзнаването и развитието на умения за справяне с различни житейски ситуации.

В кои случаи психотерапията може да бъде полезна?
Започването на психотерапия не трябва да е свързано с проблем, а точно обратното. Често ранният подход позволява намеса навреме, което предотвратява ескалацията и разширяването на ситуацията.

Тя дори позволява управлението на ежедневните проблеми, които в момента изглеждат маловажни. Затова е добре този вид терапия да се разглежда като полезно пространство за самообслужване.

Психотерапията не е синоним на проблеми

На първо място, няма нищо лошо в това да имате проблеми или въпроси и да поискате помощ за разрешаването им. Това не ви прави слаби, а по-скоро обратното: позволява ви да станете по-силни, като идентифицирате от какво се нуждаете.

Второ, посещението на психолог може да бъде избор на начин на живот, който ви позволява да бъдете в по-голям контакт със себе си. Това е пространство, което може да ви позволи да постигнете истинско лично развитие и удовлетворение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X