Напишете дума/думи за търсене

Методът Даншари - ще ни направи ли по-щастливи?

Бихте ли искали да сте по-организирани, но просто не може да го реализирате? Ако е така, тази статия може да ви бъде полезна, тъй като ще ви покаже предимствата на прилагането на метода Даншари в живота ви.

Измислен от японския писател Хидеко Ямашита, методът Даншари се застъпва за минималистичен начин на живот. Това означава да постигнеш щастие чрез трансформиране на отношенията си с обекти. Това означава да извадиш всичко от шкафовете, чекмеджетата и дори живота си, което не е напълно необходимо.

С други думи, тази практика означава вашето повторно свързване с простота и хармония, както във вашето физическо пространство, така и във
вашите мисли.

Според автора дан означава „жизнена енергия“ от вида, който се губи, когато запълниш личното си пространство с ненужни предмети. Ша се отнася до премахването на това, което вече не използвате, или на онези неща, които вече не са полезни за вас. И накрая, ри се отнася до вашата нужда да откриете и ограничите желанието да купите всичко, което искате.
Следователно този метод би действал като антитяло срещу изкушението да запълните личното си пространство с предмети, от които нито се нуждаете, нито наистина жадувате.


Петте правила на метода Даншари

1. Правило на пространството
Първото правило се отнася до важността да оставите определени зони далеч от предмети, за да може да се движите свободно.
Затова трябва да се опитате да не запълвате напълно пространствата в дома си. Идеално би било да ги заемете само на 80 процента. Това помага да се избегне стрес и зрително натоварване и също така улеснява циркулацията на въздуха.

2. Правило за замяна
Второто правило предполага, че трябва да внасяте в дома си само предмети, за да замените други, които са загубили своята функционалност. Това е правило, което ви принуждава да мислите за полезността на всичките си неща, както и за критериите, които често използвате, за да оправдаете ненужното си придобиване на нови предмети.

3. Правило с едно докосване
Третото правило е свързано с начина, по който съхранявате предметите у дома. Съгласно този метод е важно да може да намерите инструментите си по лесен и достъпен начин. Трябва да избягвате кутии, еластични ленти и всякакви други механизми, които пречат на достъпа ви до тях. Идеята е, че трябва да имате достъп до всичко в къщата си само с две движения.

4. Правило за автономия, свобода и лекота на използване
Четвъртото правило предполага, че най-подходящият начин за организиране на вашето пространство е вертикално. Този тип организация ще ви даде усещането за ред, хармония и чистота във вашия дом.

5. Правило за автоматична скорост
И накрая, петото правило предполага установяване на автоматичен механизъм на ред, включващ тази практика като навик. Това предполага саморегулиране и учене.

Предложението, което Ямашита прави, е да не оставяте никакви предмети, освен ако не ги поставяте на определеното му място. По този начин, когато използвате метода Даншари, редът ще се появи хармонично във всяко различно пространство на вашия дом.

Как да приложим метода Даншари
Най-интересното е, че не само се отнася за вашето физическо пространство, но може да бъде валидно и за вашите имейли, компютърни файлове и дори до вашите междуличностни отношения.

Често натрупвате предмети, които не използвате. Това може да се дължи на факта, че сте ги получили като подаръци, или от известно чувство на носталгия, защото ги имате от толкова дълго време.

Методът Даншари предлага, че ако даден обект вече не е полезен за вас или вече не го искате в дома си, трябва да го вземете, да му благодарите за времето, което е бил с вас, и да го пуснете.

Това е покана да спрете да се обвинявате, че сте се отървали от инструменти, които не използвате или не се нуждаете. Това означава да се отворите към философията за по-прост живот, с повече пространство, за да приемете всичко ново, което бъдещето ви носи. Става дума за възможността да превърнете дома си в отражение на вашето вътрешно аз и да направите вашето пространство и живот по-приветливо място.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X