Напишете дума/думи за търсене

Детската истерия: 7 съвета за родители

За всеки родител истерията на детето е истински проблем, с който е трудно да се справи без гняв и повишаване на глас.
Но психолозите препоръчват да погледнем от друг ъгъл на ситуацията. Дори в детския истеричен плач може да видите предимствата, ако правилно разбирате причините за него.

Причини за истерия при малко дете
Плачът и писъкът на бебето не се появяват без определен стимул. Те възникват, когато не иска да изпълнява исканията на възрастните, когато отказвате да купите нова играчка или сладкиши.

Причините за истерията са прости и разбираеми:
• Емоционално претоварване на нервната система и претоварване от нови впечатления, голям брой хора в супермаркета...
• Неразположение, слабост.

Отрицателна атмосфера или реакции към лошото настроение на родители, връстници.
Детето знае какво иска, но не може правилно да изрази с думи причината за сълзите и истерията.
Психолозите твърдят, че истерията е нормалната реакция на детето към много ситуации. Така то изхвърля негативни емоции и умора, без да натрупва гняв и раздразнение.

Инструкции за родители
Когато започнете да търсите и разбирате причините за истерията на детето, ще се появи ясен алгоритъм от действия. Психолозите идентифицират няколко варианта как да се действа правилно за родителите в такава ситуация.

Премахнете изкушенията
Ако бебето постоянно изпада в истерии в магазина при вида на сладкиши и играчки, опитайте се да не минете покрай рафтовете с изкушения, сменете мястото за пазаруване. Отрицателната реакция се случва само към визуални стимули, така че е по-добре да ги премахнете напълно.

Превключете вниманието
В началния етап на истериите детето може да спре да плаче, ако го разсеете с интересно събитие. Бързо привлечете вниманието към друга играчка, човек, животно, кажете с весел глас: „Виж каква птица, котка, кола“.

Постигнете съгласие
Малките деца реагират силно на строго родителско „не“. За да смекчите ситуацията и да не предизвикате истерия, обещайте, че следващия път определено ще изпълните желанието му. Но не го лъжете: в противен случай то ще спре да ви вярва и методът няма да работи.

Действайте по подходящ начин
Истерията често започва, когато родителите внезапно прекъснат интересна игра или дейност. Ако малчуганът е зает с нещо интересно за него, приканете го да излезе навън с играчка, така че любимият герой на детето да отиде на екскурзия до магазина, да посети баба си...

Не забравяйте да предупредите
Научете се да уважавате времето на вашето дете още от детството му. Ако се е отдало на интересни дейности, не забравяйте да предупредите, че след 10 минути трябва да тръгнете към детската градина или да се приберете вкъщи. Това ще даде възможност за тихо завършване на играта, за превключване на фокуса, освен това развива отговорността на детето.

Предложете алтернатива
Не казвайте твърдо „не”: много конфликти могат лесно да бъдат потушени с по-спокоен тон. Ако детето иска да вземе играчка на разходка, или поиска бонбони в магазина, предложете алтернатива от опциите, които са приемливи за вас: "Искаш ли да вземеш мечето или кукла със себе си?" Детето ще трябва да избира между две възможности.

Приложете въображение
Ако детето откаже да спи през деня, предложете да изиграете пиеса с неговите играчки. Нека покаже на куклите как да затворят очи и да се завиян с одеяло. Много безинтересни дейности могат да бъдат преведени на езика на игра и решени без сълзи.

Детските истерии задължително имат причина, която е важна за детето. Научете се да разбирате емоциите му и да не пренебрегвате неговите изисквания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X