Напишете дума/думи за търсене

Техниката на костенурката – или как да озаптим детската истерия?

Всички деца имат епизоди на истерия. Обикновено ги демонстрират от разочарование, когато не получават това, което искат. Това е много често и е доказателство, че те не знаят как да контролират емоциите си. Ето защо техниката на костенурката е добър начин да ги научите как да правят това.

Може да я използвате не само у дома, но и в класните стаи, ако сте учител. Освен това може да бъде от полза за деца, които имат синдром на хиперактивност и дефицит на внимание.

Малката костенурка на име Манолита
Когато едно дете се ядоса или има импулсивна реакция, която прераства в истерия, първото нещо, което трябва да направите, е да си спомните историята на малката костенурка Манолита, която винаги имало проблеми.

Когато дадена нещо не се получавало както трябва, тя се чувствала много разстроена и се ядосвала. Това се случвало и когато учителят й се карал, че говори в клас. Ако неин съученик я бутал, тя го ритала. Заради това учителят бил склонен да я наказва или никой не искал да играе с нея.
Всичко това карало Манолита да се чувства много тъжна и ядосана. Един ден, когато се прибрала от училище, тя намерила стара и мъдра костенурка, у дома си, която й казала:
„Манолита, не знаеш ли, че решението на всичките ти проблеми е да намериш черупка? Когато попаднеш в ситуация и не знаеш как да се справиш с нея, прибери се в черупка и брой до 10.“
Малката костенурка решила да приложи това на практика. По време на междучасието, когато съученик я ритнал по грешка, играейки футбол, тя влязла в черупката си и преброила до 10. Когато излязла, не била толкова ядосана. Тя продължила да играе и да се забавлява, докато не започнал часът. Тази стратегия й помогнала да постави нещата в перспектива и всичко се подобри за нея.
Съучениците й вече не я отхвърляли, учителят спрял да я наказва и тя се чувствала много по-добре и по-щастлива.

Самоконтрол в техниката на костенурката
Техниката на костенурката може да се използва на всяка възраст. Колкото по-скоро обаче това бъде приложено на практика, толкова по-добре. Ето защо е добра идея децата да научат историята на Манолита в предучилищна възраст.
Освен това има различни начини за работа с тази техника. Може да разкажете приказката във вариация, която на вас ви допада, за да помогнете на детето си. То трябва да се научи как и кога да използва тази техника.

Думата „костенурка“

Използването на тази дума е техника, която може да ви послужи, когато детето е ядосано, защото е наказано или защото другарчето му е направило нещо. В такъв случай учителят или някой от родителите трябва да каже „костенурка“.

Когато произнесат тази дума, детето трябва да седне, да прегърне краката си и да сложи глава върху коленете със затворени очи, преструвайки се, че е в черупката. В продължение на няколко секунди то трябва да напрегне всичките си мускули, да диша дълбоко и да преброи до 10. След това, излизайки от това положение, мускулите му ще се отпуснат и детето ще се почувства по-спокойно.

Формата на черупката
В предучилищните стаи обикновено имат играчки. Затова друг начин да контролирате емоциите е да сложите в ъгъла на помещението малка къща. Тя може да изглежда като черупка на костенурка или теоретично
да играе ролята на такава.

Когато учителят произнесе думата „костенурка“ със силен глас, детето, което е ядосано или гневно, трябва да влезе в къщата. След това трябва да затвори очи и да преброи до 10. В къщата може да практикува предишната техника за напрягане на мускулите. След това те ще бъде много по-спокойно.

Техниката на костенурката в други възрасти
Защо е важно техниката на костенурката да се прилага на практика от най-ранна възраст? Това ще помогне на децата да контролират емоциите си, които имат поради нивото на зрялост и могат да ги преодолеят. По този начин ще допринесете за тяхната адаптация към враждебна среда, като поставите ценна основа, която ще им служи в юношеството. Заради това емоционалното образование, подобно на много други видове дисциплини, има много по-мощен ефект, когато е
започнало в ранна детска възраст.

От какво трябва да се откажат родителите, за да отгледат уверено дете?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X