Напишете дума/думи за търсене

От какво трябва да се откажат родителите, за да отгледат уверено дете

Има различни области на зрялост: емоционална, физическа, морална, социална и интелектуална. Всички те са от особена важност, ако искаме децата ни да станат независими и отговорни хора, които имат собствено мнение и които са готови да помогнат на другите.

Като родители може да помогнете на наследника си да развие всички тези качества и да го подготвите за зряла възраст. Как да промените живота на детето си към по-добро и как да го накарате да се чувства по-свободно?

Помогнете на детето да развие самостоятелност

По-добре е да не правите всичко на всяка цена за децата си. Те трябва да се научат да се обличат, да връзват собствените си обувки и да приготвят раницата си за училище. Няма как постоянно да сте на тяхно разположение, затова е добре да ги научите да разчитат на себе си.

Дайте възможност на детето да прави избор

Нека детето прави изборите си. Не трябва да избирате вместо него дрехи, играчки, хобита или да решавате какво да харесва и какво не. Може да помогнете със съвети и да обсъдите избора му с него. Въпреки съпротивата ви, дайте му възможност да получи това, което иска.

Пускайте детето само да ходи на училище

Няма нужда да следвате по петите детето си навсякъде. Когато порасне, може само да ходи на училище. В по-съзнателна възраст децата вече познават правилата за безопасност и са наясно как да се държат на улицата. Освен това, ако са в компанията на приятели, оставете ги да обсъдят домашните си и нови игри по пътя за даскалото.

Научете детето на самоконтрол

Децата са много емоционални. Те може да подскачат от щастие или да плачат толкова силно, че да ги чуят в другия квартал. Радостта е прекрасна, но ако при най-малкото несъгласие детето започне да вика яростно и да изпада в истерия, трябва да им се покаже как да контролират емоциите си. Детето трябва да се научи да подхожда разумно към случващото се. Ако всеки път, когато писне или ревне, вие позволявате да стане на тяхното, тогава то ще свикне да получават всичко по този начин.

Научете детето на самодисциплина
Детето трябва да се научи да се дисциплинира и да прави това, което е необходимо за неговото добруване. Миенето на зъбите преди лягане, прибирането на играчките по местата им, писането на домашните са неразделна част от ежедневието на хлапетата. Не контролирайте всяко тяхно действие, ставете ги сами да направят домашните си и ако е необходимо, им напомняйте да си измият зъбите преди сън.

Позволявайте на детето да отговаря само
Дайте възможност на детето да отговаря само, когато някой му зададе въпрос. Това е важно както за неговите интелектуални, така и за комуникационните му умения. Детето не трябва да се страхува, че някой може да го попита нещо. То трябва да се научи как да отговаря на въпроси, както и да развие умението си да отговаря спонтанно. В противен случай то може да стане срамежливо и да се затвори в себе си.

Обяснете му причините и ефекта от вашите реакции

Обяснете действията си на детето. Ако му се карате, не забравяйте да кажете за какво го мъмрите и му обяснете какво нередно е направило. Важно е детето да осъзнава грешките си и да достига до собствените си изводи. То трябва да разбере, че действията му може да доведат до определени резултати. Опитайте се да запазите спокойствие, когато му обяснявате защо е по-добре да промени поведението си и какви са причините за това.

Оставете детето да прави грешки
Опитайте се да не покровителствате детето си прекомерно. Разбира се, обяснете му кои неща може да бъдат опасни за неговия живот, но му дайте свободата, когато става дума за други неща. Това ще му позволи да се поучи от грешките си и да придобие свой личен опит, който ще му бъде полезен в бъдеще. Помнете, че грешките, паденията и разочарованията са част от съществуването на всеки.

Помогнете на детето да формира собствено мнение
Полезно е да развиете способността на детето да реагира на дадена ситуация и да формулира убеждения въз основа на неговите разбирания и чувства. Също така е важно да го оставите да изразява мнението си. Това ще му помогне да не се поддава на шеги от своите връстници или да действа по странен и лош начин, само и само за да докаже нещо на околните. В бъдеще този човек ще може да отстоява позицията и мнението си и няма да попадне под чуждо нездравословно влияние.

Не се отнасяйте с детето си като с бебе
Когато детето ви навърши 3 години, е крайно време да му обясните, че има някои задължения. Научете го да си подрежда играчките например. И колкото повече пораства, толкова повече разширявайте списъка с домакинските му задължения. Това допринася за неговото развитие и учи на старание и дисциплина. Това също може да го научи да помага на другите и да уважава тяхната работа и усилия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X