Напишете дума/думи за търсене

Да се смееш или да плачеш след оргазъм: какво означава?

Случвало ли ви се е да се смеете или да плачете след оргазъм? Защо се случва и какво означава това?.
Най-често срещаното обяснение е емоционалната експлозия, която настъпва след оргазъм.

Тази експлозия е обусловена от различни елементи. Сред тях е биохимичната и хормонална каскада, която мозъкът получава, и връзката, която чувствате с партньора си. Но какво друго би могло да означава да се смееш или да плачеш след оргазъм?

Когато кулминирате, в мозъка и тялото ви се случва биохимична каскада. С други думи, определени хормони се освобождават с цялата си интензивност. Особено окситоцин. Той може да предизвика състояние на свръхчувствителност, което може да ви накара да се смеете или плачете след оргазъм.

Това е биологичното обяснение за смях или плач след оргазъм. Какво обаче обяснява дали се смеете или плачете? Това се дължи на други психологически и обстоятелствени фактори. В моменти на голяма еуфория свръхчувствителността има тенденция да води до смях. От друга страна, в моменти на безпокойство е по-вероятно това да се прояви като плач.

Плач след оргазъм
Според сексолога Наяра Малнеро плачът след оргазъм обикновено не съответства на разочарование или отвращение, както смятат мнозина. Разбира се, в тези случаи се препоръчва двойките да се научат да общуват помежду си.

Малнеро добавя, че това, което обикновено се случва, е, че оргазмът е придружен от физическо и емоционално разтоварване. Натрупаното напрежение внезапно се разрежда. Това разтърсва сетивата и плачът е проява на това състояние.

По някакъв начин сексът е път за бягство, тъй като помага да се освободите от стреса. От друга страна, плачът обикновено се случва в рефрактерния период. Това е времето между оргазма и когато се чувствате готови да бъдете сексуално възбудени отново.

Състояние на уязвимост
Както вече стана дума, на психологическо ниво след оргазъм тялото и умът са склонни да се отпуснат. В тези моменти е по-вероятно да се появят емоции или интензивни емоционални изражения. Например плач или смях.


Емоции и оргазъм: щастие и благополучие
Оргазмът е състояние, което предизвиква емоции като благополучие и щастие. В тези състояния е по-вероятно да се появят сълзи, не от тъга, а често от самата емоция.

Тази емоция понякога е толкова интензивна, че се бърка с тъга. Това обаче по принцип не е така. Не забравяйте, че когато правите секс с някого, ако той означава нещо за вас, нормално е да се вълнувате.

Смехът или плачът след оргазъм не трябва да се бърка с посткоитална дисфория
Посткоиталната дисфория, или депресия след секс, може да бъде друга възможна причина за плач след оргазъм. Нормално е след толкова високо ниво на удоволствие „спускането” да е трудно.

Това е така, защото контрастът между емоциите е изключително силен. Тази „скръб“ се превръща в плач след оргазъм.

Посткоиталната дисфория е изследвана от психиатъра Ричард Фридман,
който твърди, че причината за тази тъга може да се намира в амигдалата. Според него тази част от мозъка спира да работи по време на оргазъм.

Посткоитална дисфория - по-честа, отколкото си мислим
През 2015 г. д-р Робърт Швейцер ръководи проучване, публикувано в списанието Sexual Medicine. Изследването анализира сексуалните преживявания на 230 студентки. Резултатите показват, че 46 процента от тях твърдят, че са имали симптоми на посткоитална дисфория в някакъв момент от живота си. Освен това над пет процента са го преживели през последния месец.

Според Швейцер резултатите предполагат, че този синдром има еволюционни функции. Той добавя, че има връзка между посткоиталната дисфория и нивата на интимност в отношенията.

Емоциите са на повърхността след оргазъм
Ето защо, ако някога се смеете или плачете след оргазъм, не се тревожете. Това е напълно нормално както от биологична, така и от психологическа гледна точка.
Сексът, особено най-интимният, изкарва много емоции на повърхността. Те често са интензивни. Следователно е напълно естествено да се увлечете от смях или плач, след като сте изпитали такова интензивно състояние на вълнение и освобождаване.

Харесайте Facebook страницата ни, благодарение на която нашите текстове ще достигат по-неудържимо до вас.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X