Напишете дума/думи за търсене

Скандалният живот на Джон Б. Уотсън

Джон Б. Уотсън остава една от най-важните фигури в цялата история на психологията. Той се смята за създател на поведенческата школа и е един от решаващите изследователи в изучаването на човешкия ум.
Мнозина смятат статията на Джон Б. Уотсън „Психологията като бихейвиористът я разглежда” като основополагаща работа на бихевиоризма.

„Мъжете се създават, а не се раждат… Дайте ми бебето и аз ще го накарам да се катери и да използвам ръцете му за изграждане на сгради от камък или дърво…. Ще го направя крадец, стрелец или наркоман. Възможностите на параметрите във всяка посока са почти безкрайни.”
Джон Б. Уотсън

Животът
Джон Б. Уотсън е роден в Травълърс Рест, Южна Каролина на 9 януари 1878 г. Баща му Пикенс Бътлър Уотсън страда от алкохолизъм и напуска семейството, за да създаде нов дом с две индианки. Майка му Ема Кесия Уотсън е дълбоко религиозна и несъмнено напускането на съпруга й засилва нейните убеждения.

Ема искала да обучи сина си на строг аскетизъм. Тя му забранила да пуши, да пие и да танцува. Кръщава сина си Джон, защото баптисткият служител, на когото се възхищава, носи това име. Нейната надежда била, че със същото име малкият й син също ще наследи любовта към проповядването.

Случва се точно обратното. От една страна, малкият Джон никога не забравя това, че баща му го е изоставил. Той дори изпита поведенчески проблеми след заминаването на родителя си до момента, в който е арестуван. От друга страна, силните ограничения, наложени от майка му, само генерирали силно отвращение към всичко, което звучи дори на нота религиозно. В крайна сметка, в зряла възраст той става атеист.

Професионално обучение
Джон Б. Уотсън учи в университета Фурман, получавайки бакалавърска степен на 21-годишна възраст. По-късно той завършва следдипломната си степен в Чикагския университет, където започва интересно разследване върху процесите на обучение на белия плъх. Докторската му дисертация, която той представя на 25 години, се занимава с тази тема.

Уотсън става най-младият студент, спечелил докторска степен, от Чикагския университет. Ръководителите на катедрата били впечатлени от него и решили да го наемат като асистент. След четири години той започва работа в университета „Джон Хопкинс”.

Той става и редактор на престижния „Психологически преглед”.

Именно в това списание той публикува основополагащата работа на бихевиоризма през 1913 г. Само година по-късно той е назначен за президент на Американската психологическа асоциация.

Въпреки това след скандал, свързан с таен любовен романс, Джон Б. Уотсън напуска академията. Въпреки това почти всички негови произведения се считат за истинска класика в областта на психологията.


Скандален живот
Животът на Джон Б. Уотсън, който приключва в Ню Йорк на 25 септември 1958 г., е съпътстван от скандал. Той се жени за Мери Айкс, преди да завърши докторската си степен. Те имат две деца, кръстени на родителите си.

По-късно дъщеря му Мери се опитва да се самоубие, а Дъщеря й Мариет страда от психични разстройства. Тя ги приписва на факта, че е възпитана според насоките на дядо си.

Когато Уотсън отива на работа в „Д жон Хопкинс”, той започва извънбрачна афера с асистентка на име Розали Рейнър. Именно с нея провежда известния и противоречив експеримент с малкия Алберт. Съпругата му обаче открива кореспонденция между психолога с любовника му и я прави публично достояние. В резултат на това университетът моли Уотсън да напусне. След това той се развежда и се жени за асистентката си. Отчасти той повтаря историята на баща си.

С Розали също има две деца, които отглежда, следвайки принципите на бихевиоризма. Когато тя умира през 1935 г., Джон Б. Уотсън се оттегля във ферма в Кънектикът, посвещавайки се на работа на терен. Там той прекарва последните си години. Един от синовете от втория му брак, Уилям, става психиатър и по-късно се самоубива през 1963 г.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X