Напишете дума/думи за търсене

Символика на пръстените - какво означава носенето им върху различните пръсти

В исторически план пръстените са символизирали любов, вярност, преданост, вечност и дори духовност.

Колко обаче знаете за значението на пръстените, които носите? Освен брачни халки, повечето хора нямат представа за символиката на пръстените. Просто го носим на пръста, на който стои най-добре.

Предлагам ви да разберем повече за скрития свят на пръстените.
Пръстените изпращат съобщение. В продължение на хиляди години мъжете са ги носили, за да информират за статус, богатство, обвързаност и асоциация.


Сватбените халки могат да бъдат намерени в почти всяка култура и цивилизация с различна степен на използване и значение. Тази традиция първоначално започнала с неандерталците, тъй като мъжете предлагали малки венци, направени от трева или клонки на своите половинки. В древен Египет мъжете са предлагали на жените вариант на съвременния брачен пръстен, който е знак за безсмъртна и вечна любов, тъй като древните египтяни силно вярвали в отвъдния живот. За тях тесните ленти, изтъкани от тръстика и папирус, носени около пръста, били знак за вечността.
За римляните пръстените са били най-вече символ на контрол и власт над своята половинка, а не знак на любов. Те създават своите пръстени от скъпи материали като кожа, кост и метал. Тази традиция е известна като Anulus Pronubus, където съпругът поставя железния пръстен на третия пръст на лявата ръка.

Традиционният ирландски пръстен Claddagh е символ на приятелство, лоялност и любов. Възникнал през 17-ти век, той има уникален дизайн с две ръце, държащи короновано сърце – ръцете изобразяват приятелство, короната е знак за лоялност, а сърцето е символ на любовта.

Пръстени и символика
Освен културно значение, пръстените на пръстите имат и много духовно значение. Смята се, че небесната енергия и благословиите на Върховното същество или Вселената, или Бог се канализират през дупката в средата на пръстена.

Тя е сборище за енергията, която кара колелото на съдбата да се върти. Пръстенът е символ на силата на великите мъже и дава законна власт, когато е украсен с печата на този, който го дава.

Преди всичко останало пръстените символизират връзка, обет или съюз.

“Народните приказки и песни изобилстват от истории за пръстени като доказателство за самоличност. Някои пръстени предават магия. Други са по-зловещи. Митът и фолклорът изобилстват от пръстени като агенти на свръхестественото“, обяснява Сали Фелдман, ръководител на Училището по медии, изкуства и дизайн в Университета в Уестминстър.

Според гръцката митология на Херакъл е разрешено от Зевс да освободи Прометей при условие, че Прометей ще носи пръстен на пръста си в знак на подчинение на Зевс. Тук пръстенът представлявал връзка, която пречела на Прометей да действа свободно.
Според будистките вярвания пръстените символизират неограниченото небе. В индуизма Шива, едно от основните индуски божества, е заобиколено в огнен кръг. Това може да се наблюдава конкретно в аватара Натараджа на божеството.
Тук пръстенът представлява зодиакалния кръг и безкрайното колело на природата. Според скандинавската митология пръстените често се свързват с джуджета и елфи, които ги предлагат на хората като знак за защита. Те също са символи на съдбата и гибелта. Докато викингите смятали пръстените за символ на сила, слава и богатство. Това също била форма на валута и подарък в знак на почест.

„В езотеричен план пръстенът е свързан с пояса, който пази местата и тайните. Да получиш пръстен, е като да отвориш врата; да поставиш пръстен на собствения си пръст, е да се защитиш, а да го поставиш на пръста на някой друг, означава да приемеш подарък от някой друг.”

За щастие в повечето култури и двете ръце се считат за повече или по-малко равни, когато става въпрос за носене на пръстени. Ръката непременно не променя значението или намерението на пръстена. Въпреки това повечето от нас са склонни да носят важни и ценни пръстени върху доминиращата си ръка.

Това вероятно се дължи на нашите лични предпочитания, а не на дълбок смисъл. „В по-голямата си част няма железни правила за това на коя ръка носите пръстените си “, обяснява Антонио Сентено, основател на Real Men Real Style. Той добавя, че „годежните и сватбените халки са изключение – има много специфични културни традиции“.

1. Палец
Палецът често се разглежда като знак за независимост, гъвкавост и воля. Следователно носенето на пръстен на палеца символизира силата на характера, силата на волята и свободата на мисълта.
Носенето на пръстен на десния палец е знак за амбициозно колебание, докато пръстен на палеца на лявата ръка е знак за вътрешен конфликт. В настоящия сценарий пръстен на палец често се носи, за да направи изявление и като знак за богатство.

„В повечето общества пръстенът на палеца на мъж е знак за богатство или влияние“, обяснява Антонио Сентено. „Палецът няма астрологична асоциация, но в класическата митология (и преднаучната медицина) се е смятало, че е индикатор за характера - силните, прави палци означават авторитетна личност, докато кривите се разглеждат като знак за нечестие.”

2. Показалец

Носенето на пръстен на показалеца показва сила и власт. Традиционно крале, кралски фигури и висши жреци носели пръстени на този пръст, за да установят господство. Тъй като този пръст е символ на амбиция, лидерство и авторитет, много хора носят пръстен на този пръст, за да повишат своите лидерски умения, самочувствие и увереност. Това обаче може да бъде и знак за канализиране на духовността.
Показалецът е „ добро място за неща като класови пръстени, братски пръстени или семейни и членски гербове“, пише Антонио. Астрологически този пръст се свързва с Юпитер, символизиращ сила и власт.

3. Среден пръст

Въпреки че е много необичайно да носите пръстен на този пръст, той символизира индивидуалността. Това е знак за лична идентичност, самооценка, самоанализ, красота, отговорност и житейска цел. Често се предполага, че човек трябва да носи пръстен на този пръст, ако търси баланс в живота. Тъй като се намира в центъра, този пръст е свързан със Сатурн.

4. Безименен пръст

Четвъртият пръст е най-често срещаният пръст за носене на пръстени, главно брачната халка. Това е така, защото се смята, че безименният пръст на лявата ръка е тясно свързана с артерията, която я свързва със сърцето ни.
Не е изненадващо, че това представлява любов, красота, романтични отношения, отдаденост, вярност, креативност и приключения. Смята се също, че безименният пръст също символизира Луната.

5. Кутре

Пръстен на малкия пръст или кутрето е знак за комуникация, интуиция и интелигентност. Това е представяне на нашите комуникационни способности и нашия социален живот.

Индианците вярват, че пръстен на този пръст представлява независимост и принадлежност. От астрологична гледна точка кутрето се свързва с планетата Меркурий, считана за знак за интелигентност и мисъл.
Антонио Сентено обяснява: „Пръстените на кутрето обикновено имат най-крещящите дизайни. Това е мястото, където слагате бижута, когато искате да им се обърне внимание.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X