Напишете дума/думи за търсене

Защо носим годежния пръстен на безименния пръст

Знаем, че годежните пръстени се носят на безименния пръст на лявата ръка, но знаем ли защо? Оказва се, че причината е доста романтична и датира от векове, пише "Мирър".

Преди 4800 години древните египтяни усуквали тръстика или папур под формата на пръстен. Кръгът бил символ на вечността, без начало и край и бил приет като такъв от повечето култури. Даването на пръстен било знак на безкрайна любов. 

Разположението обаче било ключово. Въпреки, че има спорове относно това дали Египтяните или Римляните са измислили пръстена да се носи точно на този пръст, значението остава едно и също. Смятало се е, че вената минаваща през пръста води директно до сърцето. 

По римско време вената била наречена Vena Amoris или "Вената на Любовна". 

С времето учени опровергали това твърдение, но има нещо вярно като се замислим, ме всички вени водят към сърцето ни.

Римляните приемали пръстена като символ на притежание, вместо на любов. Тук ще спомен и факта, че също са го използвали и за робите и за бизнес партньорствата си, но това разваля романтиката. 

На практика повечето хора са десничари, така, че пръстенът дори не се носи винаги на лявата ръка. Разположението на пръстена е една от многото традиции предадени ни от египтяните и римляните.

Друга по-странна традиция гласи, че египтяните щипели булката в деня на сватбата за добър късмет.

А воалът се смятало, че предпазва булката от злите духове. И оттогава повечето булки носят воал. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X