Напишете дума/думи за търсене

Защо мъжете обичат една, а се женят за друга

Ако не сте го преживявали, то поне сте чували за такива случаи – мъж и жена имат дългогодишна връзка. Тя отдавна сънува годежен пръстен, но той все се бави с предложението. Така и не стигат до брак и се разделят. А само след няколко месеца той скоропостижно се жени за друга. Тя пък губи ценни мигове от живота си да си блъска главата защо не е била достойна, с какво другата я превъзхожда, къде е сбъркала, защо така и не е получила заветното предложение.

Истината е, че тези терзания просто нямат смисъл. Ако самата вие сте героиня в подобна история, колкото по-бързо осъзнаете, че те само обслужват нараненото ви его, толкова по-добре. Просто доста голям процент от мъжете се ръководят от абсурдни от наша гледна точка критерии, когато си избират съпруга. В книгата си Why Men Marry Some Women And Not Others Джон Молой описва резултатите от своето проучване сред над 3500 младоженци и обяснява какви критерии ги водят, когато падат на коляно пред любимата си, за да поискат ръката й.

Прекалено привлекателна, за да бъде съпруга

Молой помолил мъжете да опишат своята избраница – само 20% от запитаните използвали думи от типа на „секси” или „красива”, всички останали описвали черти от характера на бъдещата си жена. Повечето били готови да се подпишат под „тя изглежда като жена, с която не бих се срамувал да отида където и да е”. Повече от 30% признават, че одобрението на родителите им е помогнало да се решат на тази крачка. Вероятно се досещате, че роднините не си мечтаят до сина им да застане сексбомба, след която точат лиги всички мъже между 18 и 88 години.

Оказва се, че силният пол е по-привлечен от качества като лоялност, благоразумие и доброта. А в началото на една връзка, особено ако преди нея е имало поредица от скандали с дългогодишната половинка, мъжът е склонен да идеализира новата си любима и да вижда само хубавите черти в характера й. В същото време мъжете харесват момичета, които могат да се грижат за себе си, изглеждат поддържани, с красиви коси и нокти. Звучи шизофренично, но нещата стоят именно така: те искат секси съпруга, но не прекалено. Опитайте се да се вместите в този стереотип, ако си нямате друга работа.

Не сте го искали достатъчно силно

Друга причина, поради която жените се оказват без брачна халка, е, че не са „притискали” достатъчно половинката си. Ако държите на брак, трябва ясно да му покажете това. Според статистиката на Джон Молой по-голямата част от мъжете правят предложение за брак 22 месеца след началото на връзката. В течение на следващите три и половина години перспективите за сватбени камбани все повече избледняват. Двойките, които живеят заедно без брак, също нямат голям шанс да чуят „Менделсон”. Ако се срещате с човек, който вече е живял на семейни начала с друга жена, но не е бил женен, непременно му кажете още в ранния стадий на връзката ви, че държите на брака (при положение, че това наистина е така).

Изследванията показват още, че мъжете предпочитат жени, които не смятат домакинската работа за приоритет в живота – никой не иска да се ожени за прислужница. С други думи, привличат ги жени с висока самооценка.

Някои психолози твърдят, че доста мъже са склонни да предложат бързо брак на новата си приятелка след края на дългогодишна връзка, за да си възвърнат потъпканото самочувствие, да си докажат, че ако не „стават” за бившата”, то „настоящата” е готова да обвърже живота си с тях. За тях тази крачка е радикално желание за ново начало и няма нищо общо с качествата на предишната им половинка. Затова и няма никакъв смисъл да се сравнявате с нея – приемете края и дайте старт на ново начало.

Едуард и Уолис - историята, която позволи брак по любов в английския двор

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X