Напишете дума/думи за търсене

Кариера и(ли) семейство?

Пред мъжете този въпрос не стои. Това е може би единственото нещо, за което искрено им завиждам. Защото не им се налага да се разкъсват от чувство за вина и да си блъскат главата над въпроса да са удовлетворени професионално или да се жертват за комфорта на децата и половинката си.

Откакто феминистките извоюваха равни права с мъжете, ситуацията за нежния пол става все по-сложна. Докато за съпруга или приятеля работният ден приключва в определен час от денонощието и той спокойно може да полегне на дивана, работещите момичета имат да свършат куп неща след работа (или поне се предполага, че това е тяхно задължение). На Запад е нормална гледка след брака съпругата да се посвети единствено на децата и дома си. В страните от бившия соцлагер обаче тя трябва да е усъвършенствано женско подобие на Супермен.

Майките ни са идеално обучени да тъкат на няколко стана – да ходят на работа, където да се съревновават с мъжете колеги (нерядко за по-ниски заплати, впрочем), а вечер да бягат към вкъщи, натоварени с торби, и целия трудов процес да започва наново с домакинските дейности. Обаче все повече жени от по-младите поколения отказват да се правят на супергероини. Какви са плюсовете и минусите?

Семейство вместо кариера

Според психолозите много млади жени започват да правят кариера, само за да си намерят подходящ партньор или за да натрупат пари. Разбира се, това не означава, че нямат професионални способности, но когато достигнат целта си (желания социален или материален статус), работата им престава да ги интересува. В друга „група” попадат тези, които вземат решение да останат вкъщи, заради ниската си самооценка. В живота си те предпочитат да избират най-безопасните обстоятелства, при които няма да им се налага да се конкурират с никого, да се доказват и да се напрягат.

Има и друг вариант - ако жената е истински амбициозна и енергична, а мъжът й предпочита тя да не ходи на работа. Тогава „отчаяната съпруга” ще се опитва тотално да се реализира вкъщи, ще стане авторитарна и тиранична, което се отразява зле на мъжа и децата. Разбира се, има и още един вариант – жени, за които домакинстването е призвание.


Кариера вместо семейство
В много от случаите жените, които загърбват личния си живот и изцяло се потапят в кариерата си, се водени от страха да се впуснат във връзка. И реално се крият от личните си проблеми зад работата. Но когато отмине опиянението от изкачването в служебната йерархия, често настъпва разочарование, усещане за самота и неудовлетвореност. Още един вариант са майките, които са готови на всичко, за да осигурят добро бъдеще за децата си и се впускат да работят денонощно. Някои от тях са способни да натрупат много пари, но по пътя забравят, че всичко е започнало от семейството. И че материалната обезпеченост не може да замени емоционалната подкрепа.

Трябва ли да избираме?

Отговорът, за щастие, е не. Още повече, че при наличието на съвременните технологии, много професии позволяват да не сте постоянно в офиса, а да използвате телефон, скайп, електронна поща. Единственото условие е грамотно да организирате работния си процес и домакинските задължения. Имаме за пример много известни жени, които са щастливо омъжени, майки на по няколко деца и успешни професионалисти в областта си. Ако работата ви е по сърце, всичко е възможно. А ако досегашната ви професия не позволява да я съчетавате с майчинството, може би е време да помислите за нещо по-творческо и удовлетворяващо?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X