Напишете дума/думи за търсене

За какво да внимаваме при избора на козметика

Химикали в средствата за красота разболяват от алергии, възпаления и дори рак

Повечето хора не обръщат голямо внимание на съставките в козметичните продукти. А те - както евтините, така и скъпите, могат да имат нежелан резултат - от неефективност до опасни странични ефекти като алергични реакции, възпаления, вътрешни болести, пише руското издание РБК.

Типичните козметични изделия съдържат между 5 и 50 съставки. А жените използват дневно от 2 до 15 такива продукта в грижа за кожата и хигиена. Изследвания сочат, че в комбинация с парфюма

дамите полагат върху

кожата си до 515 вида

химикали всеки ден

Но с какво точно се мажем? Списъкът е дълъг. Въпреки че формулата на всяко козметично средство е уникална, в комбинацията влизат някои основни елементи: вода, емулгатори, консерванти, сгъстители, омекотители, оцветители, аромати, стабилизатори pH.

Водата например се ползва за разтворител в почти всяка козметика – кремове, лосиони, дезодоранти, шампоани. Но не тази от водопровода. Тя трябва да е свръхчиста, свободна от токсини и микроби. Затова на етикета се отбелязва, че е използвана дестилирана или пречистена вода.

Специалистите съветват да се избягват следните елементи в козметиката:

Парабени. Те са сред най-широко използваните консерванти, но има доказателства, че

натрупването им

причинява рак на гърдата

особено при злоупотреба с дезодоранти. Най-използваните и евтини са метил и етилпарабените. По принцип парабените повишават трайността и предпазват продукта от развитие на микроорганизми, убиват гъбичките в него. Но унищожават и всички бактерии - полезни или вредни. Те и дозите им са обозначени на етикета като метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен, изобутилпарабен и др. и всеки може да прецени дали да ги използва, или не. Парабените често причиняват алергии, дерматити, хормонални смущения. Затова

доста козметични фирми

вече ги избягват и обявяват

това на опаковката

Продуктите без консерванти са по-полезни, но с по-кратък срок на действие, затова е добре да се държат в хладилник. Всяко изменение във вида и миризмата им показва, че са се развалили и са за изхвърляне.

Черният карбон (Carbon black), използван в очните линии, спирали, моливи за очи, червила, също е добре да се избягва. Той е включен като канцерогенен в списъка на забранените токсични съставки, но още го добавят в козметични стоки.

Вазелинът е на петролна основа, но хубаво изчистеното минерално масло има добри козметични свойства, омекотява и овлажнява. Използва се в гелове, почистващо мляко и др. За съжаление, повечето вазелинови масла

не са пречистени

качествено

и полицикличните ароматни въглеводороди в тях имат крайно вреден ефект за здравето.

Изкуствените аромати са над 100 различни вида химикали и ги има почти навсякъде – от парфюмите и шампоаните до праха за пране. Много клиенти се оплакват, че им причиняват различни синдроми – от раздразнение на кожата и главоболие до алергии и астма.

Оксибензонът, който поглъща UVB и UVA II лъчите, се съдържа в слънцезащитната козметика, но при хора, склонни към атопичен дерматит и алергии, може да докара копривна треска и контактна екзема. Дерматолозите препоръчват да се избягват фталатите като диетилфталат и диметилфталат, добавяни в лосиони, пяна, гел, лак за нокти и коса, фиксатори. Те причиняват аномалии в тялото, ендокринни и хормонални нарушения. При бременни има опасност да увредят плода. Някои от тях като дибутилфталат и диетилхексил

са забранени в

страните от ЕС

Формалдехидът е известен канцероген, но в козметиката още се използват консерванти, които го отделят.

В боята за коса внимавайте за етаноламини (моноетаноламини, диетаноламини, триетаноламини) - те причиняват рак при лабораторни животни. Такива са и консервантите бутилиран хидрокситолуен и бутилиран хидроксианизол.

Натриев лаурилсулфат и натриев лаурелсулфат, които се съдържат в шампоани, душгелове, сапуни, не само дразнят кожата, но и предизвикват образуване на ракови клетки.

Триклозанът е антибактериален химикал, който обаче повишава риска от алергии и рак, води и до хормонални проблеми. В САЩ например го забраниха в сапуните, но още е разрешен в пасти за зъби, дезодоранти и др.

Специалисти, цитирани от изданието РБК,

препоръчват

следните съставки

в козметичните продукти Това са получените от природни източници алфа-хидрокиселини, антиоксидантът витамин С, хиалуроновата киселина.

Ретинолът, или витамин А, също влияе отлично на кожата, косата, ноктите без вредни ефекти. Той изглажда бръчките, чисти порите, подмладява.

Според дерматолозите съдържащите се в козметичните продукти керамиди, салициловата киселина, производното на витамин В3 - ниацинамид, витамин Е, аргановото масло, могат само да помогнат на разкрасяването, но не и да навредят.

Срещу акне дерматолозите предписват продукти с антибактериалния бензоил пероксид и със сяра, но само след консултация с лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X