Напишете дума/думи за търсене

Пирамидата на Джон Уудън – пръв помощник на успеха

Пирамидата на успеха на Джон Уудън е великолепен сборник от ценности. Разработена е в областта на спорта, но с течение на времето се разпространява и в други области, включително в личния живот.

Джон Уудън създава пирамидата на успеха като модел за подражание за баскетболистите.
Той е баскетболен треньор в Университета на UCLA. Под негово ръководство отборът на висшето училище печели десет от 12 титли. Той обаче не влиза в историята заради тези триумфи, а заради философията, с която помага на отбора си да постигне тези успехи.

„Успехът е спокойствие, което е пряк резултат от самодоволството от това, че знаеш, че си дал всичко от себе си, за да станеш най-добрия, когото може да бъдеш.”
-Джон Уудън-


Основата на пирамидата на успеха
Пирамидата на успеха на Джон Уудън се основава на идеята, че има три основни области, върху които трябва да работим, когато се опитваме да постигнем цел. Всяка от тях съвпада с част от пирамидата: основата, тялото и върха. Компонентите, които съставляват основата, издържат всичко останало. Те са както следва:

• Трудолюбие. Изначално пътят към успеха е работата. Резултатите, които си заслужават, идват от внимателно планиране и упорита работа.
• Ентусиазъм. За да упорствате в ежедневието, трябва да имате желание да правите това, което правите. Това е равно на ентусиазъм, който ще се отрази върху другите около вас.
• Приятелство. Други хора винаги присъстват във вашите собствени постижения. Например, когато се чувствате приятелски настроени към другите, вашият ентусиазъм се увеличава. Това улеснява вашите собствени усилия.
• Лоялност. Бъдете лоялни към себе си и към всички, които зависят от вас. Всъщност лоялността е в съответствие с това, което искате.
• Сътрудничество. Когато насърчавате другите, от своя страна получавате насърчение от тях. В резултат на това е по-вероятно да постигнете това, което искате.

Тялото на пирамидата на успеха

Вторият основен компонент на пирамидата на успеха е тялото. Това съответства на стойностите, които ни помагат да поддържаме цел във времето. Елементите, които съставляват този компонент, са както следва:
• Инициатива. Трябва да търсиш това, което искаш, а не да чакаш да дойде при теб. Следователно трябва да вземате решения и да предприемете действия, за да продължите напред. Никога не трябва да се страхувате от провал.
• Напрегнатост. Поставете си реалистична цел. Концентрирайте се върху постигането й, като бъдете решителни и постоянни.
• Самоконтрол. Това се отнася до поддържането на равновесие в трудни моменти. Практикувайте самодисциплина и дръжте емоциите си под контрол.
• Бдителност. Никога не трябва да бъдете прекалено самоуверени, но внимавайте, особено когато има промени в плановете ви. Целта никога не се постига, докато не е действително постигната. Дори когато си само на една крачка, пак можеш да го загубиш.
• Състояние. За да постигнете това, което искате, трябва да се подготвите, да научите, да развиете умения и да коригирате всички слабости. Затова трябва да поддържате добро физическо, емоционално и психическо състояние.
• Умение. Основните задачи трябва да се повтарят и практикуват, докато не може да ги изпълните бързо и правилно.
• Отборен дух. За да постигнете цел, трябва да мислите колективно. Това е така, защото винаги ще имате нужда от помощта на другите. В същото време най-добрите цели винаги са тези, които са от полза за мнозина.

Върхът на пирамидата на успеха
На върха на пирамидата на успеха всички горепосочени стойности се сближават. Те водят до 3 черти, които са от съществено значение, за да постигнете всичко, което сте си поставили за цел. Тези три елемента са:
• Уравновесеност. Бъдете себе си. Никога не се карайте със себе си, каквато и да е ситуацията.
• Увереност. Уважение без страх. Бъдете подготвени и дръжте всичко в перспектива.
• Конкурентно величие. Да знаеш как да се състезаваш, означава да растеш във времена на трудности. Освен това отговаряте със смелост на предизвикателствата. Всъщност трудностите правят целите по-привлекателни.

Пирамидата на успеха на Джон Уудън се превърна в модел за много организации. Тя е базирана на стойност, но ориентирана към постижения. Това е мисловна карта, която ни помага да се съсредоточим върху това, което е важно, оставяйки настрана това, което не е.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X