Напишете дума/думи за търсене

Край! Обещавам си... да не обещавам!

От Новата година... ще спра да пуша, ...ще отслабна, ...ще започна да спортувам повече, ... ще чета поне по една книга седмично (даже по две!), ...ще отделям време на децата си, ... ще спя повече... Чували сте подобни закани, нали? И сте ги отправяли сами неведнъж. Каквото и да съдържат новогодишните ни обещания, те изразяват едно единствено нещо – че не отделяме достатъчно време на самите себе си и имаме нужда от промяна.

Стига толкова!

Докога ще се затрупваме с обещания, които никога не изпълняваме? Всъщност не ни ли потискат те още повече? Не ни ли карат да мислим, че животът ни тече неправилно? Не са ли просто празни приказки, изречени на три чаши вино и никога не водещи до промяна?

Не ме разбирайте погрешно, не съм против обещанията, стига да са формулирани по правилния начин. Не с негативизъм, не с обвинение към самите себе си. Стига сме се критикували! Мисля, че повечето от нас дават максималното и вместо обвинения на края на годината заслужават похвала. Не, не говоря за похвала от другите - имаме нужда от похвала от самите себе си. Затова вместо да правите списък на нещата, от които не сте доволни и искате да промените, избройте успехите си през годината. Колкото и малки да са те. Насърчете се да измислите поне 50 – на пръв поглед това изглежда много, но веднъж отприщите ли се, ще видите колко много сте доволна от себе си.

Сигурна съм, че го заслужавате! Успехът незадължително трябва да е достоен за Нобелова награда – да направите домашна коледна украса си е успех, да се запишете на спининг и да съумеете да не паднете от колелото - това си е двоен успех, защото в противен случай синините са ужасни)... Напълно съм убедена, че може да измислите още поне 48.

И повярвайте ми, това не е някакъв манифест на измислени успехи като “преизпълнихме петолетката за три години”. Правенето на такъв списък е от изключително значение. Духовните учители твърдят, че когато мислите за позитивните неща, които са ви се случили и благодарите за тях, вие всъщност привличате още повече доброта и късмет в живота си. Дали е възможно? Кой знае?

Дали изобщо може да се докаже?


Истина е, че когато започнете да правите списъка в началото, все ви идват на ум кусури - неща, които не сте успели да изпълните, такива, които задължително искате да влязат в списъка “догодина ще...”. Това е, защото така сме научени да мислим, влезли сме в матрицата, която иска от нас единствено промяна, промяна, промяна... за да станем накрая клонинг на всички останали. В промяната няма нищо лошо, но френетичното търсене на нова работа, нов мъж, нов дом, нова кола, ново призвание, нови приятели, нови кръгове, нови хобита, нови придобивки... никога няма да е достатъчно, ако това, от което имаме нужда всъщност е нов поглед върху нещата.

Факт е, че след последната точка от списъка с успехите си, ще се почувствате добре. Много по-добре отколкото от което и да е резюме на изискванията ви за догодина. И не знам дали това е заради привличането на положителна енергия, заради силата на подсъзнанието ви или просто, защото ще сте обзети от несравнимото щастие да бъдете обичани... обичани от себе си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X