Напишете дума/думи за търсене

5 черти на старите души

Според даоизма старите души представляват края на пътуването на прераждането. Те се характеризират със своята зрялост, чувствителност и желание за уединение и размисъл. Освен това те чувстват, че не са свързани със същността на обществото.

Понятията за млади и стари души се отнасят за хора, които се класифицират в зависимост от техните нива на интелигентност, чувствителност или интуиция по отношение на времето, в което живеят.
Произходът на израза за старата душа идва от даоистката религия - практика, възникнала преди повече от 5000 години.

Според нейните вярвания душата изоставя Дао (разбирано като единство на всичко, което ни заобикаля), за да започне нови и различни преживявания.
В рамките на този ясно духовен фокус старата душа представлява последния етап в пътуването на прераждането. Това е последната стъпка, в която човекът е изпълнил съдбата си, но все още изпитва известен копнеж и трябва да продължи напред, за да намери нещо по-голямо, нещо, което дори не знае как да дефинира.

Стари души
Даоистите вярват, че всичко трябва да се върне към корените си. Следователно крайната цел на душата е да се върне към Дао, след като в нея са втъкани всички знания и събития от живота.

Даоистите вярват, че душата преминава през пет епохи. При достигане на последната се постига съвършенство.

На този последен етап човекът притежава по-високи нива на възприятие. Той се различава от връстниците си, защото е по-духовен.

Той е зает с намирането на „своето място в света“. Той вярва, че е част от нещо по-голямо от това, което го заобикаля. Основната му цел е да постигне вътрешно удовлетворение.

Даоистите вярват, че много философи, учени и художници са стари души, които се чувстват по-комфортно в този вид професии.

Някой с този тип душа обича да учи, докато прави нещо.
Той често се противопоставя на реда на установеното и използва собствения си опит като ръководство за живота.

„Не трябва да питаме дали тялото и душата са едно. Все едно да питаме дали восъкът и фигурата, отпечатани върху него, са едно.
-Аристотел-


Кои са петте черти на старите души?
В допълнение на характеристиките, посочени по-горе, старите души се характеризират със следните черти:

Те имат висока степен на зрялост
От малки имат чувството, че не пасват към околните. Те се отегчават от игри, подходящи за възрастта им, и искат да четата по-сложни книги, защото смятат, че книгите с приказки са твърде елементарни.

Освен това те представят по-зрели нагласи. В състояние са да стигнат до изводи, които дори родителите им никога не успяват. Това се дължи на по-отразителна, чувствителна и висока степен на разсъждение.

Предпочитат да са сами

Една стара душа харесва всяко интроспективно упражнение.
Тя няма нужда от други хора, защото собственият й интериор им е достатъчен.

Обикновено използва свободното си време, за да медитира, да задълбоча чувствата си и да чете творби на „дълбоки“ теми.
Тези хора са тихи и интровертни. Мнозина ги мислят, че са срамежливи. В действителност обаче те просто се ровят във вътрешността си.

Те ценят простите неща
Старата душа има подчертана духовност. Тя прави само това, за което изпитва страст, и ще работи само върху нещо, което я прави щастлива и й позволява да се реализира.

Старите души също могат да се опитат да овладеят едно конкретно нещо, но често, вместо да продължат с него, преминават към друга дейност. Това е така, защото те намират повече удоволствие от пътуването, отколкото финалната дестинация.

Инстинктите им са силно развити
Те знаят как да се ръководят. Наблюдават всичко в детайли и имат способността да формират цялостни картини в съзнанието си.
Ето защо, когато всички около тях видят гора, пълна с дървета, те наблюдават всеки растителен и животински вид, земята, небето, вятъра... Нищо не остава незабелязано от стара душа. Тя може да анализира човек или ситуация в много детайли, без да прави грешки.

Те са изключително чувствителни
Нещо, което също характеризира старата душа, е нейното високо ниво на емпатия. Тя може да се постави на мястото на другите, да ги разбере и да им помогне.

Всичко това е, защото тя разбира какво се случва по-добре от всеки друг. Старата душа надхвърля постиженията си, познава собствените си начини на мислене, има способността да прощава, да оставя това, което прави погрешно, и да дава съвети, без да осъждат.

"Душата има илюзии, както птицата има крила: тя се поддържа от тях."

-Виктор Юго-

И накрая, вероятно трябва да споменем недостатъците на раждането със стара душа.

• Тя не се вписва в средата на хората на нейната възраст. Тя е склонна да общува повече с по-възрастните хора.
• Тя смята, че е откъсната от света, защото не споделя възгледите на своите близки.
• Тя може да изпадне в депресия или да има проблеми със самочувствието, защото се мери с наистина строг критерий.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X