Напишете дума/думи за търсене

Чувството за използване в една връзка

Когато се чувстваш използван, нещо се счупва вътре в теб. Това е така, защото човешкият мозък е социална единица, която се нуждае от сигурни взаимоотношения, основани на реципрочност.
Да даваш и да вземаш. Това е основата на всяка успешна връзка. Когато обаче това не се случи и откриете, че само давате, без да получавате нищо в замяна, се чувствате използвани.

В такива моменти се чувствате тъжни, разочаровани, ядосани и недоверчиви. Това е така, защото един от най-важните принципи на човешките взаимоотношения е реципрочността.

Реципрочността обаче може да се разглежда като нож с две остриета. Това е така, защото сме склонни да й вярвате толкова много.
Това е толкова вкоренено в нашия начин на разбиране на взаимоотношенията, че това е причината другите да започнат да ни използват и злоупотребяват, за да получат това, което искат.

Ефектите от манипулацията
Елизабет Хофман от Мичиганския университет провежда проучване, базирано на Теорията на игрите, измислена от носителя на Нобелова награда Джон Форбс Наш-младши. То разглежда факта, че хората страдат от липса на реципрочност.

Не бъркайте добротата с наивността
Може би ако не направите някаква услуга за някого, ще се почувствате зле. Следователно дори не мислите да не го правите. Въпреки това защо бихте направили нещо, което не ви възнаграждава емоционално? Това, което трябва да направите, е да се опитате да не смесвате добротата и наивността. В противен случай ще се почувствате отново използвани.

Въпреки това да се чувствате по този начин, невинаги означава, че сте използван. Понякога това се дължи на факта, че другите не реагират по начина, по който искате. Това ви ядосва и вие по погрешка се чувствате използвани. Ето защо винаги трябва да бъдете внимателни и търпеливи и да прецените ситуацията, преди да стигнете до заключението, че някой се е възползвал от вас.

Рискът от недоверие на другите
Ако ви предадат веднъж, страдате. Ако обаче околните го правят многократно, се случва нещо по-сложно. Започвате да ставате недоверчиви. Това означава, че може да направите грешки при тълкуването на действията на другите. Освен това с този вид поведение, другите често също ще ви се доверят. Постепенно оформяте явлението, известно като самоизпълняващо се пророчество.


Силните взаимоотношения са пълни с доверие
Доверието е изключително важно във всяка връзка.
Следователно в момента, в който друг прекрачи личните ви граници и наруши вашите права, може да се каже, че настъпва злоупотреба с вашето доверие. В този момент се чувствате използвани, страдате и вашият психологически и емоционален мускул, който преди ви е давал инерция, отслабва.

Реципрочност: основен принцип във всяка връзка
Всяка връзка изисква реципрочност. Връзките обаче никога не трябва да
се свеждат до „Ще ти върна точно това, което ми даваш“. Не забравяйте, че любовта на възрастните не е безусловна и без реципрочност батерията на любовната връзка се разрежда.

Приятелствата също се основават на реципрочност. Следователно фалшивите приятели се интересуват само от собствените си ползи и не се съобразяват с вашето благополучие или вредата, която могат да ви причинят. Ето няколко съвета:
• Гледайте собствените си работни задължения. Това не означава, че не може да направите услуга на колега по време на работа. Въпреки това не трябва да сте този, който върши всичко или на него му се падат най-скучните задължения.
• Реципрочността не означава, че трябва да връщате по същия начин. Това включва удоволствието от даване и получаване. И двете страни трябва да го усетят и двете страни трябва да го предадат.

Трябва да се научите да не влизате и да не продължавате с вредни за вас връзки. Бъдете в състояние да казвате „не” категорично. Научете се да цените себе си. Не забравяйте, че това, което правите, има цена и тази цена ви кара да се чувствате добре.

Ако нещо ви се струва несправедливо, не бива да мълчите за това, въпреки че, разбира се, трябва да сте благоразумни в изказа си. Понякога показването на прекомерно недоверие може да накара другите да не се доверят. По този начин може да отчуждите хора, които са или биха могли да станат важни част от живота ви.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X