Напишете дума/думи за търсене

Митове, свързани с почистването на дома

Знаете наизуст колко често трябва да почиствате всяка част от дома си, кой е най-подходящият вид продукти или дали не са по-добри екологични марки. Но има процедури за почистване, които се следваме, без да се замислим дали са наистина ефективни. Може да сте ги научили от майка си или да правите това, което правят всички останали, но дали са най-добрите?

1. Ако не мирише, не се нуждае от почистване
Това е невярно. Ефективността на даден продукт не е свързана с неговата миризма, това е просто умствена асоциация, която обикновено правим. В момента има много органични марки, които избягват изкуствени аромати, като по този начин избягват отделянето на токсични пари.

2. Биопродукти са по-скъпи
Това е относително вярно. Въпреки че цената на този тип продукти е по-висока, те обикновено са многофункционални и служат за почистване на цялата къща. Това компенсира цената, защото не е нужно да купувате различен за всяка цел.
Освен това ще имате повече място за съхранение, като нямате много химични продукти.

3. Стените не трябва да се мият
Стените са много забравени от рутините за почистване и също се замърсяват, особено когато вкъщи има деца или домашни любимци.
Най-малкото те изискват добър преглед веднъж годишно. Най-добре е да използвате миеща се боя или винилови тапети, тъй като ще ви трябва само топла вода, течен сапун и гъба, за да изглеждат като нови.

4. Съдомиялната не се нуждае от почистване
Това е един от най-разпространените фалшиви митове. Домакинските уреди също се нуждаят от „къпане” – дори тези, използвани за почистване.

Съдомиялната машина е уред, в който има най-много миризми и бактерии. Трябва да почиствате филтъра всяка седмица, за да не се запуши, както и вратата и дозиращите отделения.
Поне два пъти годишно трябва да почиствате вътрешността на съдомиялната машина или с конкретен продукт, или с оцет.

Просто трябва да изберете програмата с най-висока температура и след 15 минути да добавите чаша оцет.


Контрамитове

1. Завесата за баня трябва да се мие редовно
Напълно вярно. Влажността я прави благодатна среда за появата на гъбички. Това, добавено към остатъците от сапун или коса, я прави източник на мръсотия.

Идеалната ситуация е да я миете на всеки две седмици, но може да премахнете остатъците от продукти, които се импрегнират след всеки душ. Повечето от завесите могат да се поставят в пералнята, но също така е добре да ги оставите в леген, за да се накиснат с оцет, за да се отстранят всякакви замърсявания.

2. Почиствайте кухненските чекмеджета ежеседмично
Почистването на вашите кухненски чекмеджета и шкафове веднъж седмично е повече от необходимо. Частиците прах и мазнини се натрупват по всички повърхности, дори се просмукват през пукнатините. Трябва да ги избършете с влажна кърпа за поддръжка и веднъж месечно по-щателно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X