Напишете дума/думи за търсене

Как да се отървем от миризмата на влага у дома

Мухълът може да бъде източник на неприятна миризма на влага в помещенията, а премахването му може да бъде много трудно. Въпреки това е задължително елиминирането му, тъй като е вреден за човешкото здраве.

Високата влажност в помещението, особено в комбинация с топлина, е благоприятна среда за появата и разпространението на мухъл. Спорите се движат във въздуха, утаяват се върху кожата и постъпват в дихателните пътища, което може да причини появата и развитието на сериозни заболявания. Как да премахнете миризмата на влага?

- Намалете влажността в помещенията
- Осигурете правилна циркулация на въздуха

Ако е възможно, сушете дрехите на балкона или на специално определени места.

Ако в стаята има твърде много стайни растения, ще трябва да премахнете някои от тях. Влагата също се изпарява от повърхността на листата и почвата и насища въздуха в помещенията.

Миризмата на влага най-често се появява в банята. Нормализирайте влажността в тази зона с помощта на допълнително отопление.

За да намалите индикатора за влажност, използвайте влагоуловител. Механизмът на неговата работа се основава на кондензацията на влагата от атмосферата на помещението, с две думи, събраната пара се превръща във вода.

Необходимо е редовно да се проветряват всички помещения. Активната циркулация на въздуха ще попречи на развитието на мухъл.

Систематично оставяйте вратата на банята отворена (особено след като вземете душ, когато в банята има много пара).

Оборудвайте прозорците с вентилационни вентили, инсталирайте одушник в кухнята.

Мебелите не трябва да стоят близо до стените.

Проверете вентилацията в банята, кухнята и тоалетната. Работата на вентилаторите влияе положително върху движението на въздуха в дома.

Борба с мухъла

Дограмата (особено ако прозорците са пластмасови), тапетите, мазилката, плочките, дървото и други материали могат да бъдат засегнати от черна плесен (най-опасната за здравето). За специална обработка на засегнати от мухъл повърхности има антисептици и фунгициди - продукти на химическата промишленост. Всеки продукт на основата на хлор също е подходящ. Те обаче не трябва да се използват, ако в апартамента има хора, които страдат от респираторни заболявания и алергии.

Може също така да се отървете от мухъл по радикален начин: чрез премахване на тапети и мазилка, изсушаване на стените и след това обработете повърхността с антисептик.

Абсорбция на миризма

Ако не може да премахнете причината за миризмата на влага, може поне да я неутрализирате. За тази цел са подходящи абсорбатори на миризми. Те свързват „ароматните“ молекули, съдържащи се във въздуха. Тези средства включват разнообразие от гелове, спрейове, прахове.

Може сами да си направите подобно лекарство. Смесете натрошени таблетки с активен въглен и сода за хляб и да поставете на правилното място в апартамента.

Маскиране на миризма

Това е най-лесният начин за отстраняване на проблема, но ефектът ще бъде доста краткотраен. За замаскиране на миризмата на влага се използват ароматизатори и освежители за въздух.

Почиствайте по-често, като използвате етерични масла. Непосредствено преди прахосмукиране на пода, нанесете няколко капки ароматно масло върху памучен тампон. Натъркайте пода и започнете да почиствате от това място с прахосмукачката. Докато работи, уредът освобождава въздух и ароматът на масло се разсейва в помещението. Има смисъл да добавите няколко капки етерично масло към водата за почистване.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X