Напишете дума/думи за търсене

8 ползи от семейното хранене според науката

Храненето заедно като семейство е много повече от традиция. Науката е доказала, че този навик има много положителен ефект върху всички у дома и особено върху децата.
В момента навикът да се храним заедно като семейство е рядко явление. Всеки член на семейството е зает да прави своите неща и обикновено се храни пред монитора или телевизора, като същевременно остава потопен в собствения си свят.

Това е не само жалко, но и вредно.

През последните две десетилетия изследванията показват, че храненето като семейство носи обективни ползи за членовете на семейството, вариращи от повишено самочувствие до намален риск от затлъстяване.

Храненето като семейство е полезно за физическото и емоционалното здраве.

Работата и дейностите след училище изглежда са най-големите фактори за трудното намиране на време за хранене заедно като семейство.
Освен това семейните вечери често изглеждат източник на конфликти в някои домакинства. Въпреки това не самата вечеря причинява тези проблеми, а по-скоро фактът, че конфликтите стават по-очевидни в тази обстановка.

8 ползи от храненето като семейство

1. Стимулира развитието
Храненето като семейство е отличен стимул за развитие на социални, разговорни и езикови умения. Семейният разговор на маса е много важен фактор за развитието на децата и юношите. Тези умения включват и подобрени маниери.

2. Добро психичното здраве
Децата и тийнейджърите, които се хранят със своите родители и братя и сестри, се чувстват по-сигурни и защитени от семейството. Те също се усещат по-малко самотни, което ги улеснява да се доверяват на другите и да установяват значими връзки с околните. Всичко това обогатява психичното здраве.

3. Сплотява семействата
Храненето като семейство укрепва връзките между членовете му. Тъй като всеки води живот отделен един от друг, по време на вечеря отделните животи се събират заедно и това се превръща в споделено преживяване.

4. Увеличава училищните постижения
Изследвания от Колумбийския университет в Съединените щати разкриват, че децата, които се хранят с останалите от семейството пет до седем пъти седмично, имат по-добро академично представяне. Това е така, защото това е времето, когато родителите им се уверяват, че децата им са си написали домашното. В крайна сметка резултатът е по-добри оценки.


5. Подобрява физическото здраве
Храненето като семейство също има важни последици за физическото здраве. Децата, които се хранят с родителите и братята и сестрите си, се хранят по-добре от тези, които ядат сами или с приятели.
Те имат по-голям достъп до здравословни храни, а не до пържени храни или лакомства. Освен това храненията им са по-редовни, което има положителен ефект върху храносмилането им.

6. Насърчава здравословните навици
Когато децата се хранят под родителски надзор, те научават важни навици като миене на ръцете преди ядене и старателно дъвчене. Освен това те се научават как да се държат на масата, което улеснява тяхната социализация.

7. Помага за предотвратяване на затлъстяването
Докато храненето като семейство гарантира по-добро хранене, това също е фактор, който помага за предотвратяване на затлъстяването. Този проблем се е увеличил значително сред децата през последните години и до голяма степен се дължи на липсата на родителски контрол върху храненето им, както и на заседналия начин на живот. Семейните вечери помагат да се избегне първото.

Метаанализ, публикуван от списание Pediatrics през 2011 г., показва, че децата, които се хранят със семейството си поне три пъти седмично, са склонни да поддържат нормален диапазон на тегло. Освен това е по-малко вероятно да страдат от хранителни разстройства.

8. Намалява риска от тревожност и депресия
Проучване от 2004 г. показва, че подрастващите, които се хранят със семейството си, показват по-малко признаци на депресия и тревожност. Освен това е по-малко вероятно да имат емоционални проблеми.

Хранене като семейство за общото благо
Много психолози препоръчват да се даде роля на всеки член на семейството по време на вечеря. Един може да бъде отговорен за приготвянето на храната; друг за сервирането на масата; трети за миенето на чиниите и т.н. Всичко това насърчава автономия, отговорност и съпричастност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X