Напишете дума/думи за търсене

Полезно! Какво да правим с празните опаковки от козметика и почистващи препарати

Може ли да повярвате, че всяка година над 550 милиона опаковки само от шампоани попадат на сметището? За да си го представите нагледно, това са 1100 футболни стадиона. А сега добавете опаковките от балсами, течен сапун, дезодоранти, бебешка козметика, прах за пране, стилизанти и т.н. Това е гигантско количество пластмаса, която ние „завещаваме“ на природата, която така или иначе вече се задъхва от безхаберието на човечеството.

И тъй като екологичната катастрофа е пред прага ни, е време да се замислим какво може да направи всеки от нас, за да оставим на децата си една по-чиста и по-здрава планета.

Вече не само съдържанието на продукта е от значение. Опаковката му също определя дали той може да бъде считан за устойчива алтернатива. Особено пластмасата не се ползва с добро име – всички сме виждали снимки на небрежно изхвърлени опаковки в природата. А тези, които попадат в кофата за боклук, обикновено биват унищожени чрез изгаряне - с всички отрицателни последици за климата, типични за горенето на вещества на основата на нефт, най-вече отделянето на въглероден диоксид в нашата атмосфера.

Всеки от нас може да допринесе за решаване на проблема. Една малка крачка може да направите веднага, като започнете да връщате празните опаковки от козметика и продукти за лична хигиена в магазина. Любимата дрогерийна верига dm стартира през есента на 2021г. дългосрочна кампания в тази посока и призова своите клиенти да връщат празните пластмасови опаковки обратно при тях.

Много пластмасови опаковки на продукти от dm марките вече се произвеждат с висок дял рециклиран материал и са проектирани така, че да могат да се рециклират отново. Тубичките на продуктите на alverde NATURKOSMETIK, Balea и babylove например вече са направени от 50% рециклат, без капачките. Целта е до 2025 г. 90% от опаковките на нехранителните продукти от dm марките да са от поне 30% рециклирани материали!

В момента това изобщо не е толкова лесно, защото рециклатът, който се предлага на пазара, е твърде недостатъчен или наличният не е така чист, за да бъде одобрен за използване в козметичната индустрия.

ЗАЩО СЪБИРАМЕ ПРАЗНИ ПЛАСТМАСОВИ ОПАКОВКИ?

С пилотния проект за връщане на пластмасови опаковки, dm цели не само да запази ценните опаковъчни материали в цикъла на употреба, но също така и да повиши осведомеността на клиентите за необходимостта от разделяне на отпадъците.  "С тази кампания бихме искали да предизвикаме внимание към проблема с downcycling и заедно с нашите клиенти да направим нещо значимо, намалявайки загубата на висококачествени опаковъчни материали. С инициативата за събиране на празни опаковки в магазините ни целим да подсигурим висококачествен рециклиран материал при производството на опаковките на продуктите от dm марките. Особено сме щастливи, че България е сред първите държави от dm концерна, в които кампанията за събиране на празни опаковки стартира", казва Цонка Иванова - Терзиева, ръководител на отдел "Маркетинг и снабдяване" на dm България.

Андрей Петров и Цонка Иванова-Терзиева от ръководството на dm България
Андрей Петров и Цонка Иванова-Терзиева от ръководството на dm България

За да съберем {ЗАЕДНО} ценни материали за рециклиране, от началото на септември 2021 г. dm призовава своите клиенти да върнат празните си пластмасови опаковки във всички dm магазини в цялата страна.

Кампанията е дългосрочна като към момента са събрани близо 3 тона пластмасови опаковки.

КАКВИ ОПАКОВКИ СЕ СЪБИРАТ?

Опаковките, които се събират, следва да са бели, светли или полупрозрачни и да имат един от следните знаци на дъното или на гърба - HDPE (High-density polyethylene) / PE (Polyethylen) / PP (Polypropylen) или PET (Polyethylenterephthalat). Това са най-вече опаковки от душ гел, шампоан, балсам, лосион, козметични продукти, почистващи и перилни препарати.

Без значение е на коя марка продукти са празните пластмасови опаковки. Важно е да отговарят на горе посочените характеристики. Не се приемат опаковки от хранителни продукти, от бутилки от вода и напитки.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПРЕДАДЕНИТЕ ОПАКОВКИ?

Събраните опаковки ще бъдат сортирани и балирани от Hamburger Recycling Bulgaria. След това се транспортират до Германия, където се извършва самото им преобразуване във висококачествен рециклат. За да бъде той вложен в производството на нови опаковки на продукти от dm марките.

Допълнително, с цел минимизиране отрицателния ефект върху околната среда, за всеки един събран тон пластмасови опаковки dm България ще дари по 100 дръвчета за засаждане, като тази активност ще се случи в партньорство с Гората.бг през пролетта на 2022 г. Колкото повече опаковки съберем, толкова повече дръвчета ще засадим!

  • Ключови думи:
X