Напишете дума/думи за търсене

Как дислексията засяга децата

Децата се развиват с различно темпо. Някои се учат доста бързо, докато на други им трябва повече време.
Въпреки това, когато става въпрос за дислексия при деца, това означава, че малчуганите ще имат много трудности да се научат да четат и пишат.

Хлапетата с дислексия може да бъдат несправедливо етикетирани като глупави или бавни, въпреки че се опитват много усилено да четат и пишат.
Четенето е сложна задача за мозъка. Докато говоренето е естествен процес за децата, четенето включва учене.

Да се научиш да четеш, означава да разбереш, че думите са съставени от звуци и след това да ги свържеш с буквите от азбуката. Когато тези звуци и букви се комбинират, се образуват думи. След като успеете да разпознаете тези думи, може да се научите да четете.

Този процес обаче не е еднакъв за всички деца. Мозъкът на малчуганите с дислексия се развива и функционира по различен начин. Има няколко различни вида на това заболяване, но като цяло е трудно за децата с него да различат звуците, които съставляват една дума. Освен това им е трудно да разберат кои букви издават тези звуци.
Дислексията при децата не е въпрос на интелигентност или желание за учене. Децата, засегнати от това заболяване, могат да бъдат успешни и да учат перфектно с подходящите методи на преподаване, поради което ранното откриване е важно.

Какви са симптомите на дислексия при деца?

Когато са в предучилищна възраст, те имат следните симптоми:
• Не говорят много и не знаят толкова думи, колкото другите деца на тяхната възраст.
• Имат проблеми с научаването на цифри, цветове и букви.
• Не успяват да разпознаят или свържат думи, които се римуват.
• Трудно е да следват инструкциите. Трябва често да им се напомнят правила и рутини.


Когато пораснат и трябва да започнат да се учат да четат и пишат, децата с дислексия обикновено проявяват следните симптоми:
• Те изпитват затруднения при идентифицирането на сричките и звуците, които съставляват думите.
• Не могат да произнасят изолираните звуци, които съставят сричките.
• Променят правилната последователност от букви при четене и писане на думи.
• Имат проблеми с почерка и фината моторна координация.
Ако достигнат юношеска възраст, без да са получили официална диагноза дислексия, те могат да проявят следните характеристики:
• Вокализацията и декодирането на думи им е трудно, така че ще избягват да четат публично.
• Тъй като им е трудно да намерят правилната дума, те ще използват думи, които имат различно значение, но звучат сходно.
• Изпитват затруднения при изразяването на идеи в правилния ред. Освен това те няма да използват правилен правопис, граматика и пунктуация.
• Тъй като комуникацията им може да бъде засегната, няма да им е лесно да участват в групови проекти и социалният им живот може да бъде потърпевш.

Какъв ефект има дислексията върху децата?
Може да имат трудности в училище. Те често са несправедливо стигматизирани като немотивирани, глупави или мързеливи, а техните връстници могат да се заяждат с тях. Ако детето с дислексия не получи помощта, от която се нуждае, то може да бъде много лошо в училище. Това ще го направи жертва на негативни послания и оценки, идващи от неговото училище, социална и семейна среда.

Продължителният неуспех в училище ще накара детето с дислексия да загуби мотивация да учи. Това ще го направи по-несигурно относно способностите му и може да се разпространи и в други извънкласни дейности, които да повлияят на цялостното качество на живот на детето.
Детето с дислексия може да развие емоционални или поведенчески проблеми, ако проблемът му не се лекува. Това може да включва:

• Ниско самочувствие
• Трудности в социалното взаимодействие
• Намален или повишен апетит
• Тревожност под всякаква форма
• Проблеми със съня, като безсъние или кошмари
• Соматизиране на стреса под формата на болка като главоболие, повръщане или коремна болка
• Депресивни симптоми като чувство на провал, несигурност, трудности в училище, тъга и промени в настроението
• Поведенчески разстройства, които се проявяват с агресивно или провокативно поведение като неефективен защитен механизъм

Как може да помогнем на деца с дислексия?
Те обикновено са креативни, тъй като мислят по нетрадиционен начин и могат да решават проблемите по различен начин от другите.
Въпреки че не могат да пишат и им отнема повече време за обработка на информация, най-важното е да бъдат подкрепяни. Работата на родителите е да насърчават четенето и да помагат на децата си да четат у дома.

Освен това детето трябва да разбере какво е дислексия и да е наясно, че това не го прави по-малко интелигентно.
Трябва да му се предложат различни възможности, които ще му позволят да изгради самочувствието си. Уверете се, че го насърчавате да опита спорт, артистични дейности или театър.

Ако детето ви е с дислексия, важно е да знаете, че няма нищо лошо в това да бъде различно. Това състояние не определя вашето дете и никога не трябва да пречи на любовта ви към него.
Освен това може да разберете, че детето ви е много талантливо и в други неща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X