Напишете дума/думи за търсене

5 урока от Малкия принц, които ще ни помогнат да станем по-добри хора

Книгата „Малкият принц“, написана от Антоан дьо Сент-Екзюпери, е една от най-четените за всички времена. Въпреки че се смята за детска книга поради простотата на нейния разказ, тя се занимава с дълбоки теми като смисъла на живота, любовта, приятелството, самотата и загубата.

Страхотните уроци, включени в „Малкият принц”, ни пренасят в свят, пълен със същност, свързана с мъдрост. Виждаме образи и ситуации, които са чудесен пример за нашите трудности и нелепия начин, по който понякога се държим. Защото животът в действителност не е толкова сложен, колкото често го правим самите ние.

Невинната история на Малкия принц ни показва свят, успореден с реалността. Тя засяга истинската същност на всички нас и е дълбоко отражение върху състоянието на човешката природа. Неговите учения ни карат да се съмняваме в начина, по който живеем. Той ни кара да повишим осведомеността си за това как може да се научим да бъдем по-добри хора.

„Малкият принц” се смята за шедьовър. Красотата му се крие в дълбоките му учения, които са уловени на прост език. Освен това е книгата е пълна с думи, които предизвикват прекрасни образи, и е заредена с чувствителност и нежност.

Авторът е написал това произведение със сърцето си, затова думите му докосват толкова много хора. Всъщност петте мъдри разсъждения, които споделяме по-долу, могат да променят живота ви, ако ги следвате.

1. Същественото е невидимо
Това е едно от най-известните отражения от „Малкият принц“ и е особено актуално в днешния свят, тъй като повърхностно сме привързани към материализма, конкурентоспособността и външния вид.

„Това, което е съществено, е невидимо за окото“. Напомня ни, че светът притежава много повече от просто привидности. Защото важните неща са тези, които не се виждат. Те са тези, които се усещат, като любов, доброта, щедрост и приятелство.

Детайлите са в малките неща, които често остават незабелязани. Материалните неща са ефимерни и оценяването на околната среда заради нейния външен вид и материалност е път, който несъмнено води само до страдание. Любовта и добротата обаче са два аспекта, които по принцип са невидими, но имат силата да променят света.


2. Познайте себе си и ще може да разбирате по-добре другите
Да опознаеш себе си, винаги е по-сложно, отколкото да съдиш другите. Твърде лесно е да се оплакваме какъв е светът и какъв бихме искали да бъде. Какво обаче прави самите ние, за да допринесем за един по-добър свят?

Моментът, в който осъзнаем кои сме и се ангажираме да бъдем по-добри хора, е когато наистина сме готови да помогнем и да споделяме любовта си с други хора, които са част от това, което сме. Няма само добри или лоши хора. Има такива, които правят каквото могат, по най-добрия начин, който притежават. Човек не може да даде това, което няма, затова е важно да култивира любовта.

„Много по-трудно е да съдиш себе си, отколкото да съдиш другите. Ако успееш да се прецениш правилно, значи наистина си човек с истинска мъдрост.”

Когато започнеш да разбираш себе си, започваш да разбираш и другите. Осъзнаваш , че и другите търсят щастие точно като теб. Не всеки обаче го търси по правилния начин.

3. Любовта означава да гледаме към бъдещето заедно
Любовта включва двама души. Този специален съюз обаче губи смисъл и сила, ако няма реципрочност. Наистина любовта се изгражда чрез сътрудничество. Ако единият партньор го пусне, другият трябва да понесе цялата тежест и накрая обичта се унищожава.

За да вървят и двамата в една посока, водени от силата на любовта, те трябва да споделят житейските си цели. Фактът на споделяне на радости, преживявания и общи интереси дава препитание и жизненост на две души, които споделят това необикновено пътуване, наречено любов.

4. Поддържайте мечтите и невинността си въпреки лошите си преживявания
С натрупването на опит нашето недоверие също се увеличава. Губим свежестта, която ни дава невинността. Наблюдаването, изследването и изживяването на новото, което всеки ден ни предлага.

Неизбежно е да почувстваме болка, когато преминаваме през мъката от трудни ситуации. Това е част от нашето лично развитие. Освен това трябва да запазим надеждите си, за да може да продължим да осмисляме всичко, което ни се случва. Нашите надежди са пропити с нашите чувства.

„Порасналите никога не разбират нищо сами и е уморително за децата винаги и завинаги да им обясняват нещата.”

Когато премахнем тази броня, която сме изградили около себе си, започваме да виждаме света с други очи отново. Свежи очи, които наблюдават и оценяват колко прекрасен е изгревът, прегръдката или усмивката.

5. Осмелете се наистина да опознаете хората
Склонни сме да обръщаме твърде много внимание на това, което имаме, и твърде малко на това, което сме. Да се осмелиш да опознаеш някого в дълбочина, е начинът да намериш истинската му същност, най-истинската му красота. Ние обаче сме склонни да правим външни предубедени оценки и не си даваме възможност да опознаем нещо за другия човек, без да сме предубедени. Ние може да достигнем до любовта само ако създадем възможност да познаваме и разбираме другите.

„Възрастните харесват числата. Когато им кажете за нов приятел, те никога не задават въпроси за това, което наистина има значение. Те никога не питат: „Как звучи гласът му?“ „Какви игри харесва най-много?“ — Той събира ли пеперуди? Питат: "На колко години е?" — Колко братя има? — Колко тежи той? — Колко пари има той? Едва тогава си мислят, че го познават.”

Удивително е, че тази история, която в началото изглежда, че е само за деца, има толкова много уроци, които само възрастен би могъл да разбере.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X