Напишете дума/думи за търсене

Три стратегии за щастие на стоиците

Всички знаем, че хората могат да подобрят начина, по който работят умовете им. Много индивиди превърнаха това в лична цел през последните години. Има много инструменти и упражнения, които могат да ви помогнат да постигнете това. В тази статия ще споделим някои от стратегиите на стоиците, които ще ви помогнат да станете по-щастливи.

Кои са били стоиците?
Стоицизмът е философска школа, основана през 301 г. пр . н. е. от Зенон от Ситиум. Според него най-важните неща в живота били самообладание и самоуправление. Затова според стоицизма неща като страстта или изкушението да се предадете на желанията си, пречат на щастието.

Стоиците имали два основни инструмента, които им помагали да постигнат своите философски цели: разум и смелост. Така достигали или поне се опитвали до мъдрост и щастие. Те също вярвали, че трябва да се отърват от всички материални вещи.

Няма препятствия, има само пътеки
Тази стратегия може да изглежда трудна на пръв поглед, но всъщност е много проста. Когато се сблъскате с препятствие, считайте това за възможност да се учите, да растете и да станете по-силни. Използвайте препятствията като начини да ви помогнат да стигнете по-далеч.

По този начин, когато по пътя ви изникне трудност, не пропадайте в кръг от токсични мисли. С други думи, опитайте се да не губите контрол над себе си. Въпреки че не може да контролирате външния свят, може да контролирате вътрешния си.

Направете баланса цел
Експертите казват, че Марк Аврелий, който също е бил стоик, често е използвал тази стратегия. Основната му идея е, че всеки път, когато нещо ви извади от равновесие, един от първите ви приоритети трябва да бъде да го върнете обратно в правия път.

Но как? Просто е, просто трябва да го направите своя цел. Това ще накара мозъка ви да го види като състезание със себе си, което ще ви даде стимул да искате да го постигнете. След като постигнете баланс, ще включите системата за възнаграждение на мозъка си, която несъзнателно ще засили усилията ви да намерите щастието.

„Вие имате власт над ума си, а не външни събития. Осъзнайте това и ще намерите сили.”
-Марк Аврелий-


Намерете модел за подражание
Тази стратегия не е просто верую на стоиците. Някои НЛП експерти също вярват в това. Всеки път, когато се чувствате нестабилни, трябва да потърсите модел за подражание и да се опитате да го имитирате.

Представете си, че сте излезли от пистата и не сте на добро място. Това е моментът, когато трябва да се запитате какво би направил човекът, на когото се възхищавате, на ваше място или какво би направила най-добрата версия на вас самите.

След като сте тръгнали по този път, останалото е просто. Всичко, което трябва да направите, е да започнете да предприемате действия в тази посока. По този начин може да насочите реалността в същата посока и да намерите щастието.

Стоиците са били мъдри хора, които се фокусирали върху намирането на най-добрата версия на себе си, за да постигнат щастие и баланс. Изпробвайте тези стоически стратегии, за да станете по-щастливи всеки път, когато се почувствате нестабилни. Така ще „пренасочете” живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X