Напишете дума/думи за търсене

Любовта в третата възраст е синоним на щастие

Любовта в третата епоха от живота се филтрира от преживяното и спокойствието на сърцето. Става дума за хора, които преминават през есента на живота си, които разбират любовта вече не като завоевание или нашествие, а като връзка, основана на радост, нежност и съучастие. Обикновено това са честни отношения, които осигуряват на двойките прекрасни преживявания.

Всеки житейски цикъл ни позволява да приемем всичко, което идва при нас по определен начин. Когато сме млади, ние почти не налагаме никакви филтри и прегръщаме всичко, което открием, с огромно желание и безкрайна енергия. Ние сме като силни летни бури. По-късно ставаме по-избирателни, по-предпазливи. Въпреки че все още имаме спомен за тези силно горещи лета, в зряла възраст предпочитаме по-топлите бризове и спокойните, светли следобеди.

Любовта в третата възраст не означава, че се отказваме от нашата веселост или невинност. Но сме изключително внимателни да не повтаряме същите грешки. Ние знаем много добре, че като партньор ние не сме просто „половинката“. Ние сме цели. Ние сме хора, които носим различни преживявания на гърба си. Ние сме души със собствена индивидуалност, които искат да дадат на любовта още един шанс.

Любовта в третата възраст е синоним на щастие
Ангел и Маргарита са на 60 години и са решили да се реши да заживеят заедно. Не липсват и критики от някои от децата им. Синът на единия твърди, че това решение сигурно е продиктувано от икономически причини. Дъщерята на Марги пък е убедена, че просто го правят, защото не искат да бъдат самотни. Прищявка е, след няколко месеца ще се върнат в обичайното си русло, ще се грижат отново за внуците си и животът им ще продължи постарому.

Нито Ангел, нито Маргарита обаче се интересуват твърде много от тези критики и мнения. Техните бръчки и белези дават сила на сърцата и волята им. Това, което правят, го правят съзнателно. Те не са деца. Зрелостта не върви с наивността, а с мъдрост. Освен това техните житейски раници са пълни с осъзнати емоции, опит и безкрайни преживявания. Това означава, че те със сигурност не са взели решението да живеят заедно с лека ръка.


Всъщност любовта в есента на живота далеч надхвърля това, което мислят децата им, както и всички онези, които ги гледат странно. Тяхната любов няма нищо общо с егоизма, нито трябва да доказва нещо на другите.

Ангел и Маргарита обаче са наясно, че много по-млади хора свързват зрелостта и третата възраст на живота с пасивност и примирение. Сякаш вярват, че любовта и страстта имат срок на годност, сякаш това е забранена територия за тези с побеляла коса, за тези, които имат повече от живота си зад, отколкото пред себе си.

"Младата любов живее с ентусиазъм, зрялата любов - с хармония."

Но те се бъркат. Ако има нещо, на което ни учи позитивната психология, то е, че кривата на щастието достига най-високия си връх на този етап от живота. Това е момент, в който любовта се живее по много по-ясен и чист начин.

Новата времева линия и значението на любовта
Любовта в третата възраст е повече от задоволителна. Това не е огън, който гори, а река, която ни отвежда на пътешествие на открития като двойка, където може да продължим да растем, да експериментираме и да подхранваме нов вид щастие. Защото отвъд това, което някои скептици могат да повярват, на този етап средно изпитваме по-голямо психологическо благополучие.

Възприятието за благополучие и лично удовлетворение се изпитва по-интензивно в детството и в средната възраст. Щастието, представено през целия ни жизнен цикъл, следователно би имало U-образна форма, достигайки първия си връх в детството, а втория в зряла възраст.
Любовта в третата възраст може да не е толкова силна, колкото първата любов на юношеството. Тя обаче несъмнено ще бъде по-плодотворна и по-удовлетворяваща.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X