Напишете дума/думи за търсене

3-те елемента на истинската любов и защо се страхуваме от нея?

Имаме връзки, които продължават една нощ, няколко часа, ден или месец. Нищо, с което трябва да се ангажираме, нищо, което да ни кара да усещаме нещо извън желанието, нищо, което включва показване на любов, чувства, нежност или обич.

Измисляме всякакви извинения, за да се предпазим. „Нямам време, обичам свободата си, искам да съм необвързана, не искам ангажимент, не искам да се дистанцирам от приятелите си...”
Но това, което наистина се случва е, че се страхуваме от себе си и от истинската любов.

Според психолога Уолтър Рисо трябва да правим разлика между добра любов (здрава, последователна и градивна) и лоша любов (нездравословна, непоследователна и разрушителна). Истинската любов винаги има три елемента и ако един от тях липсва, връзката със сигурност ще пострада.


Трите елемента на любовта са Ерос, Филия и Агапе.

Ерос е сексуално желание, което се проявява като притежание, увлечение и страст. Това е най-егоистичната страна на любовта.
Филия е приятелството във връзката, което позволява на всеки човек да надхвърли егото си и да сподели всичко с другия.
Агапе е безкористната, нежна и деликатна част от любовта.

В романтичните отношения един елемент може да е по-доминиращ от другите, но и трите винаги трябва да присъстват. В тази връзка учени от университета Стоуни Брук в Ню Йорк откриха, че любовта наистина може да продължи с времето.

Изследователите са сканирали мозъците на различни двойки, които са били заедно поне 20 години, и други, които са били в началото на връзката си. Те сравняват резултатите и установяват, че една от всеки десет зрели двойки показва същата химическа реакция в мозъка като новите двойки. Това показва, че е възможно да се поддържа същото ниво на любов с течение на времето.

Причини, поради които се страхуваме от истинската любов
Когато не сме склонни да опитаме неща, които са нови, които включват показване на себе си пред някой друг или които могат да ни накарат да страдаме, ние се парализираме и това ни пречи да открием истинската любов. Очевидно е, че някои връзки работят, а други не и че винаги ще има известно ниво на риск.

В нашето общество всичко е толкова забързано. Не спираме да опознаваме хората и преминаваме от една връзка към друга, без да си позволяваме да изпитваме нещо към тях или да се радваме да ги опознаем. Това се дължи на различни причини, които включват:

Чувство на уязвимост
Започването на нова връзка ни кара да се чувстваме несигурни и уязвими, защото трябва да свалим маските си пред другия човек и понякога е по-лесно да покажем телата си, отколкото душите си. Усещаме липса на контрол върху това, което може да се случи в бъдеще, и това ни плаши.

Все още не познаваме другия човек, който може да ни накара да не му вярваме. Опознаването на някого и започването на връзка с него винаги е свързано с риск. Да кажете това, което чувствате, и да изразите желанията си, е важно, за да създадете основа за истинска любов.

Не искам да бъда наранен отново
Всеки е минавал през раздяла и сложни ситуации, но сърцето се лекува с времето. Въпреки това, когато се появи нов човек, ние преживяваме отново болката по определен начин и се страхуваме да не бъдем наранени отново.

Този багаж може да ви попречи да бъдете себе си с човека, когото сега опознавате. Когато му покажете само част от това кой сте, вие му пречите да опознае истинските ви чувства.

Любовта включва страдание
Много хора идентифицират любовта със страданието и затова не искат да започват нова връзка. Когато някой прояви интерес към тях, те бягат. Трябва да премахнете от ума си ограничаващи вярвания, които може да изкривяват вашата реалност и да ви държат далеч от истинската любов.

Страхът от загуба на другия човек е пречка за здрава връзка, защото ви кара да се опитвате да го притежавате, вместо да го обичате. Това желание за притежание може в крайна сметка да създаде подозрение, да ви отдалечи от партньора ви и да влоши връзката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X