Напишете дума/думи за търсене

Ранни симптоми на генитален херпес

Гениталният херпес може да остане в тялото, без да се проявява с години. Въпреки това, дори и да няма симптоми, той е заразен.
Първите симптоми на генитален херпес често остават незабелязани. Понякога те наподобяват тези на обикновена настинка. В много случаи няма симптоми за дълго време.

Гениталният херпес е болест, предавана по полов път. Засяга представители и на двата пола, но е по-често наблюдаван при жените. Смята се, че една на всеки шест млади, сексуално активни жени може да бъде заразена с генитален херпес.

По-голямата част от хората се заразяват, когато имат сексуален контакт с някого, който все още не е показал ранни симптоми на генитален херпес. Херпесният вирус може да живее в тялото няколко години, без да се показва на повърхността.

Какво е генитален херпес?
Гениталният херпес е доста често срещано състояние. След като вирусът се разпространи, той остава в тялото за цял живот. Това е инфекция, причинена от два вида вирус: тип 1 (HSV-1) и тип 2 (HSV-2).

Най-общо казано, HSV-1 причинява орален херпес, а HSV-2 причинява генитален херпес. Това обаче невинаги е така. Човек може да получи HSV-1 или HSV-2 чрез орален секс.

Херпесът се предава чрез контакт кожа до кожа. Това се случва само ако влезете в пряк контакт със зоната, която има херпес. Това обикновено се случва чрез целувка или полов акт.

Херпесът е нелечим. Въпреки това с времето и добрата медицинска помощ огнища стават по-рядко срещани и по-безобидни. За хората със слаба имунна система нещата могат да бъдат по-сложни.

Ранни симптоми на генитален херпес
Гениталният херпес е огнището на заболяването. Това означава, че има момент, в който симптомите се изострят, но след това всичко се връща към нормалното. Тъй като вирусът остава в тялото завинаги, известно време след това възниква ново огнище.

Първият епизод обикновено настъпва две до три седмици след заразяването с вируса. Голям брой хора имат много леки симптоми, които могат да останат незабелязани.
По гениталиите ви могат да се образуват рани, но те са толкова малки, че могат да бъдат сбъркани с обрив или сърбеж.

Много често първите симптоми на генитален херпес се появяват през първите 10 дни след заразяването. Тези първоначални признаци продължават още 10 дни. Те включват главно усещане за парене в областта на гениталиите.

Може да се появи и дифузна болка в интимната област, краката или задните части. Мнозина също изпитват чувство на натиск в корема.


Типични симптоми на генитален херпес
Първият епизод обикновено е най-тежък. Въпреки това през първата година могат да се очакват четири до пет рецидива.

След първите симптоми на генитален херпес обикновено се появяват болезнени мехури, които причиняват сърбеж и болка. Те се образуват във вагината, вулвата, шийката на матката, пениса, задните части, ануса или вътрешната част на бедрата.
Те се пукат и образуват рани. Някои хора имат и други по-малко очевидни симптоми. Те са подобни на тези, които се появяват, когато някой боледува от грип. Включват треска, неразположение, мускулна болка и подути жлези.

Вирус, който остава активен
След първата година, след първия епизод, огнища стават по-спорадични. Симптомите на генитален херпес обикновено стават по-леки и по-лесни за справяне.

Това, което знаем е, че след всяко огнище вирусът става неактивен. Той се движи и се настанява в края на гръбначния мозък. Там той остава в нервните клетки, без да генерира никакви симптоми или да причинява дискомфорт.

Периодично се активира и се връща на мястото, където е започнала инфекцията. Хората ще разберат, че имат ново огнище, когато отново изпитат първите симптоми на генитален херпес, основно болка или сърбеж в гениталните области.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X