Напишете дума/думи за търсене

Как да казваме „Да” без страх и „Не” без вина

Ако не се грижим за себе си, тогава никой няма да го направи. Затова е важно да може да изразяваме мнението си без страх и да имаме смелостта да говорим за това, което ни тревожи.

Да живееш без страх да бъдеш осъден или отхвърлен, е нещо, което е много трудно да се постигне. А някои изобщо не успяват.

Страхуваме се, че ще бъдем „етикетирани“ за нашите мисли, за начина ни на живот или за нашия избор. Но това не е правилно. Никога не трябва да забравяме, че най-големият ни страх е този, който сами създаваме в главите си. Нашата неувереност в нас самите, разочарованията, ограничаващите мисли и маниите.

Да се отървете от всичко, е като да обелите змийска кожа, която е стара и неудобна. Трябва да се изправите пред страха си.
Защото, вярвате или не, всеки в живота има момент, в който човек започва да казва „да“, без да изпитва страх, и „не“, без да се чувства виновен.

Всеки от нас има свои лични убеждения и ценности. Нашият дом и семейство например са склонни да формират „първи“ кръг, който ограничава нашата воля и определени нужди.

• Страхуваме се да кажем или направим нещо от страх от възможните реакции на близките ни.
• Страхуваме се да разочароваме родителите си, ако изберем този или онзи път в живота.
• Изпитваме известно безпокойство, ако не успеем да отговорим на очакванията на другите.

Тези прости примери са доказателство, че всички поне веднъж сме изпитвали подобни чувства. Това са повече или по-малко разбираеми ситуации, но те също трябва да имат граници.
Никога не трябва да прекрачвате границата и да стигате до крайности. Не си струва да живеете, фокусирайки се само върху мнението на другите, като същевременно забравяте за себе си и вашите нужди.

Съвети как да живеем без страх


Казвайки „да“, когато ви се иска да кажете „не“
Защо правим това? Помолени сте да помогнете за домакинските задължения през уикенда или да подготвите проект на работното си място или да се срещнете с приятели. Вие не искате да правите това, но все пак се съгласявате и казвате „да“.
• Понякога реагираме положително поради привързаността, която изпитваме към околните. Страхуваме се да не би да ги обидим с отказа си, защото ги обичаме. Страхуваме се да не ги нараним или да ги разстроим.
• Друга много често срещана причина за подобни „споразумения“ е желанието да се почувствате част от група. Казването на „Да” на нашите колеги или приятели ще ви позволи да се присъедините към групата и да не бъдете отхвърлени.
• Въпреки това този тип поведение, ни кара да сме напълно безпомощни. Просто спираме да бъдем себе си. Постоянното ни „да“ ни прави много удобни в очите на другите. Изглежда нямаме собствени нужди и желания.

Отрицателният отговор понякога ни позволява да поддържаме правилен баланс и спокойствие.


Направете крачка: кажете „Не” и не се чувствайте виновни
Нека се опитаме да направим просто упражнение за визуализация и по този начин да открием ползите от отрицателния отговор. Защо понякога е полезно да се казва „Не“?

• Спомнете си деня, в който сте казали „Да” на някого. Съгласи ли сте се да изпълните молбата му. Сега си представете как отказвате, уверено и без най-малкото съжаление, след като успявате да аргументирате решението си пред него. Кажете: „Не, защото искането ти е егоистично. Искаш това само за твоя изгода и не се отнасяш към мен така, както заслужавам.”
• Спомнете си и дните, когато партньорът ви помоли да направите нещо и попита дали ще ви е лесно, а вие винаги отговаряте, че няма да е трудно. Сега си представете себе си в същата ситуация, но по-уверени и последователни в действията си. Кажете му, че не разбирате съвсем защо трябва да поемате толкова много отговорности. Обяснете му, че двойката трябва да е екип. С други думи, уважавайте се, а не се използвайте.


Необходимостта да се каже „Да” без страх
Казването на „да“, когато наистина го искаме и се нуждаем, е възможност за самоутвърждаване. Всичко, което идва от сърцето ви, ви помага да се дефинирате по-добре в очите на хората около вас.
• Ще кажа „Да” без страх и страх за мечтите и целите си.
• Разбирам, че когато кажа „Да“, на много хора може да не им хареса. Но също така разбирам, че само тези, които ме приемат такъв, какъвто съм, с всичките ми мисли, желания и стремежи, наистина ме обичат и ценят.
• От днес ще започна да казвам „Да” без страх и "Не" без вина. Това е необходимо, за да поддържам баланс в живота си, спокойствието си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X