Напишете дума/думи за търсене

3 малки тайни, които ще помогнат да подобрим живота на детето си (и нашия)

Когато отглеждате дете, често сте затрупани от големи предизвикателства, с които трябва да се сблъсквате ежедневно.
Въпреки че това е сложна задача, най-малките усилия от ваша страна могат да направят голяма разлика в развитието на детето ви.

Открийте тези три малки тайни, които ще подобрят както неговия, така и вашия живот.

Рутини
Малкото дете, за разлика от възрастния човек, не може ясно да прави разлика между дни и часове. Следователно то се нуждае от някакъв ред, който да му помогне да задоволи нуждите си и да се адаптира към света. То се нуждае от външна помощ, за да структурира и подреди живота си.

Рутините му осигуряват сигурност, тъй като създават позната и стабилна среда, на която може да разчита. Това помага за намаляване на всички чувства на несигурност и безпокойство. Рутините също му дават възможност да учи, да бъде стимулирано и му помага да бъде автономно. Напротив, когато му липсва структура, то е склонно да среща трудности при поемането на своите отговорности. Това причинява поведенчески проблеми.

Правила и граници
Въпреки ужасните избухвания, които може да има, когато става въпрос да кажете „Не” или да установите какво не е позволено, правилата са основна част от възпитанието и развитието на вашето дете. Те карат малчуганът да се чувства защитен. Това е така, защото, ако йерархията на властта бъде загубена и детето се почувства по-силно от родителите си, то ще усети, че мама и татко няма да могат да се грижат за него, когато възникват проблеми.

Правилата също така карат детето да се чувства оценено и да знае, че ви е грижа за него.

Освен това да се научи да понася фрустрацията, ще му помогне да регулира своята тревожност и агресивност. Тези граници трябва да бъдат установени с твърдост и обич, винаги пропорционални на действията на вашето дете и според възможностите му.

Не забравяйте, че е толкова негативно да се поставят граници, които са твърде строги, колкото и да не се поставят никакви.

Добре прекарано време
Вашият натоварен график може да намали броя на взаимодействията, които имате с детето си. Независимо от това, то се нуждаят от тях, за да задоволява своите биологични и възпитателни нужди.

Основна част от родителството е ежедневното време, което споделяте с детето си и се наслаждавате на взаимната си компания, без разсейване и в дейности, които го интересуват. Това го кара да се чувства обичано и ценено.

Трябва да сте наистина внимателни към нуждите на детето си и да се научите да му давате отговорите, от които се нуждае, без да му предавате собствените си страхове или желания. Научете се да задоволявате нуждата му да изследва, като го оставяте да експериментира само, когато пожелае. По същия начин го подкрепяйте и го утешавайте, когато ви търси, защото се чувстват тревожно. Това задоволява нуждата му от привързаност.


Как да приложим тези идеи на практика

Създайте рутини
За да направите това, трябва да създадете фиксирана програма, който отговаря на графика на вашето дете (закуска, писане на домашна работа, баня и т.н.). Освен това трябва да извършвате всяка дейност на определено място. Трябва да го научите какво трябва да се прави на всяко място и да се уверите, че поддържа района подреден и чист.

Важно е тези дейности винаги да се извършват по един и същи начин с добре дефинирано начало и край.

Поставете правилно граници и правила
Вашето дете трябва да знае какви са правилата, както и последствията от тяхното спазване или неспазване. Затова установете справедливи правила и се уверете, че то ги спазва през цялото време. Прилагането им само от време на време би било огромна грешка. Не забравяйте, че наградите и поощренията имат по-добър ефект от наказанията.

Научете го да понася разочарование
Не се поддавайте на никакви ирационални изисквания или истерики. Възпитавайте детето си да уважава другите и тяхното мнение. Научете го да постига неща, които изискват усилия, позволете му да прави грешки и не му давайте решение на всеки проблем, с който се сблъсква.

Насладете се на качествено време заедно
В зависимост от това колко време имате, винаги запазвайте малко време през деня си, за да се насладите на интеракцията с детето си. Играйте с него и му покажете своята обич, без никакви други изисквания към времето, с което разполагате.
Просто се насладете на щастието да го имате в живота си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X