Напишете дума/думи за търсене

Грешки, които строгите родители често допускат

Някои родители имат големи очаквания към децата си. Те искат от тях да дадат всичко от себе си и да разгърнат пълния си потенциал. Въпреки това строгите родители може да не видят резултатите, на които се надяват.

Когато това се случи, е време да погледнете себе си и да видите какво не е наред. В крайна сметка никой не обича да си мисли, че може да греши, но е много лесно да се правят грешки, особено когато става въпрос за отглеждане на деца.

Родителите не осъзнават, че прекомерната взискателност не подобрява представянето на децата им
Може да мислите, че насърчаването и оказването на натиск върху детето ви да направи всичко по силите му ще подобри неговото представяне в училище. Но какво се случва, когато вашият шеф ви окаже натиск? Чувствате ли се мотивирани или започвате да се чувствате непоносимо стресирани?

Прекалено строгият контрол ще бъде контрапродуктивен в повечето случаи, защото предизвиква стрес и тревожност. Освен това детето ви може да мисли, че не е достатъчно добро във вашите очи. То ще разбере, че не отговаря на очакванията ви и това ще го обезкуражи. Като родител трябва да му дадете пространство. Натискът невинаги дава добри резултати.

Родителите не знаят, че перфекционизмът не е добро нещо
Наистина ли искате да възпитате детето си да бъде перфекционист? Вие знаете по-добре от всеки, че съвършенството не съществува. Човешките същества сме несъвършени и винаги ще правим грешки. Помнете, че грешките ни помагат да се учим и да растем.


Родителите имат недостижими, разочароващи очаквания
Очакванията ви трябва да са реалистични, ако искате да бъдат изпълнени. Имайте предвид, че вашите деца ще се опитат да направят колкото могат, за да ви накарат да се гордеете с тях.
Опитайте се обаче да поддържате очакванията си към нещо, на което те действително могат да отговорят. Ако не го направите, те ще се разочароват и това дори може да доведе до депресия.

Строгите родители имат много високи цели за децата си, но запитвали ли сте се някога какво искат те? Какви са техните цели?


Хубаво е да искаш тези, които обичаш най-много, да стигнат далеч в живота. Това обаче не е ваша отговорност. Целите са лични и никой не може да ги наложи на някой друг.

Родителите забравят, че проблемите с личните взаимоотношения засягат децата им
Строгите родители може да са твърде взискателни. Те ще започнат да очакват твърде много от наследниците си и ще поставят летвата твърде високо. Това води до разочарования и обща атмосфера на негативизъм. Това ще се отрази не само на отношенията им с децата им, но и с всички около тях. Ако сте твърде строги към децата, може да ги загубите.

Родителите учат, че любовта трябва да се заслужи
Дете, което има строги родители, забелязва обичта, която му оказват, когато отговаря или не отговаря на стандартите. Тогава детето научава, че любовта не е безусловна, а по-скоро обратното. Ако направи грешка, тогава няма да бъде обичано повече. Ако не отговаря на очакванията, тогава няма да е достойно за обич.

Всичко това причинява сериозни проблеми със самочувствието и голяма несигурност, които ще се отразят на бъдещите взаимоотношения на детето. Малчуганите днес са подложени на голям натиск и изпитват нужда да търсят одобрението на родителите си.
Това не е само началото на нещастието, но и началото на провалите в отношенията. Строгите родители трябва да са наясно с факта, че и те правят грешки и че децата им не трябва да са перфектни. Увереността в техните способности, а не в резултатите, е това, което наистина има значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X