Напишете дума/думи за търсене

Ива Дойчинова: Силният пол е автентичният човек, който знае целите и мисията си

Ива Дойчинова е радио- и телевизионен журналист, директор на БНР Радио София и създател на кампанията „Будител на годината“.

Разкажете за мъжа, повлиял най-силно в живота ви.

– Без съмнение това е баща ми – Никола Дойчинов. Макар че го загубих през 2000 година и разликата между нас беше половин век, той е мъжът, с когото ще сравнявам всички други. Първата ми дума за него е бохем. Човек, който умееше да се забавлява, пее и угажда на всичките си страсти – лов, риболов, рисуване, писане на кратки разкази, безумни веселби с приятели. В същото време си го спомням все директор. Направо го възприемах като нормална професия – работиш директор. Трендът му всъщност беше и е да е една свободна душа, която може да управлява яко и да се забавлява яко. Умееше да откаже всичко, което не му харесва. Тази свобода даде и на мен. Спомням си един следобед, в който трябваше да отида на национално ниво на олимпиада, но не го направих. Нямах мотивация за това, а и изобщо не очаквах, че ще достигна до това ниво. Участието ми в тези олимпиади беше заради любовта ми към учителката ми по билогия, а не заради огромната почит към почвите, за които пишех. Той се върна у дома, попита ме защо не съм отишла и аз си признах – не ми се ходеше. Очаквах караница, а той ми отговори: „Добре, ако не ти се прави, не го прави“! Безкрайно много му благодаря за този съвет.

Кои са мъжете, които задават TREND-овете у нас днес? По-често ги откривате сред политици, бизнесмени, хора на изкуството, общественици или някъде другаде?
– Генерално не вярвам в трендмейкъри. Както и в инфлуенсъри. Аз си имам моите ролеви модели като Мариус Куркински и Юлиан Вергов. Между най-деликатния и най-провокативния намирам допирната точка – автентични са и ми харесват. Харесвам и проф. Минеков. Може би защото е еднакво искрен като творец, протестиращ и министър. Маестро Йордан Камджалов също е силно магнетичен в своето изкуство и поведение. Общото между тях е, че въздействат на мен. Трендът не е еднакъв за всички и слава богу.

Кои са качествата, които биха ви дистанцирали от един мъж?
– Фасадността е първото. Да играеш нещо, което не си, да поставяш публиката на първо място, а важните неща и близките – на второ, ме дистанцира. Суетата е второто нещо. Мъжете, които имат самоуважение, ме привличат, тези, които са празно суетни – не. Его-маниаците напълно ме разсмиват.

Кой е силният пол днес и защо?
– Силният пол е автентичният човек, който знае целите и мисията си. Отдавна не деля хората на мъже и жени по пол или социална определеност. Увличат ме тези, които имат мисия, безпределни сили по пътя си в нея и са вдъхновени творци и борци.

Може ли един мъж да бъде привлекателен за вас, ако не е успял?
– Въпросът е какво означава „успял“? Ако е успял да се чувства добре в кожата си и да има пълноценен сън, значи – да. Открай време и досега обичам мъжете, които живеят с радост и страст. Добре е да са слаби и да нямат паласки. Може да ви звучи формално, но след ума най-много ценя у един мъж способността да формира тялото според духа си. Т.е. хедонист в пълния смисъл на думата – обича живота и по тази причина тялото му е в чудесна форма.

Били ли сте жената зад успелия мъж, или в едно партньорство двамата трябва да вървят рамо до рамо?
– Това с жената „зад успелия мъж“ не го разбирам. Успели сме и заради това, че сме осъзнали кои сме и някой ни подкрепя. А ние – него. А и има разлика между „кариерно успял“, „семейно успял“ и „човешки успял“. Или се е успал и в трите и ги нарича „приличен живот“.

Интервюто на Иво Иванов е част от проекта на „24 часа“ и списание „TREND“, който нарекохме „Мъжете, които задават TREND“. То е естествено продължение на суперуспешното списание „Жените, които променят“ (продукция на "24 часа" и MILA.bg) , което беше издадено през пролетта на 2021 г. и разказаше историите на успеха на едни от най-влиятелните жени в България. „Мъжете, които задават TREND“ ни води в мъжкия свят и ни среща с лидери и изтъкнати визионери във всички области – от икономиката, бизнеса, спорта, културата и стила на живот, като в същото време дава думата на изтъкнати в сферата си дами, които споделят кои за тях са мъжете, които задават TREND.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X