Напишете дума/думи за търсене

С тътен от емоции финишира кампанията "Вдъхновителки" (галерия+видео)

Снощи в уютната обстановка на клуб „Перото“ се усещаше такъв взрив от енергия, че най-вероятно е регистриран от орбиталните сателити.

Състоя се първата церемония на кампанията „Вдъхновителки“, инициирана от в. „24 часа“ и mila.bg, и разказала вдъхновяващите истории на 18 жени, които заразяват с удивителен личен пример.

Първа на сцената излезе г-жа Венелина Гочева – издател на „24 часа“ и управител на Медийна група „България“, която сподели, че не долюбва класациите, особено женските. ”Не обичам да ме сравняват по полов признак в нещо, в което съм добра или не съм добра. Мила ( Мила Иванова – главен редактор на сайта mila.bg - б.р.) обаче ни убеди, че това не е класация. Това е кръг от хора, които вдъхновяват други хора.”

Венелина Гочева поздрави присъстващите и обяви, че това не е класация за най-вдъхновяваща личност, а създаване на кръг от хора, които вдъхновяват други хора
Венелина Гочева поздрави присъстващите и обяви, че това не е класация за най-вдъхновяваща личност, а създаване на кръг от хора, които вдъхновяват други хора
Тя връчи отличителен плакет на вдъхновяващата Биляна Савова – създател на фондация „МС-Мога Сам“, за безвъзмездната й помощ и сила, с които прави чудеса за хора с множествена склероза. Венелина Гочева сподели силното си впечатление от нейната история и сълзите, които е предизвикала у нея: „Вдъхнови ме това, че Биляна, когато се разболява от тази коварна болест, просто не спира, ами обратното – става още по-дейна, създава фондация и днес е вдъхновението за живот на много хора.”
Венелина Гочева връчва плакета на вдъхновителката Биляна Савова
Венелина Гочева връчва плакета на вдъхновителката Биляна Савова

Излизайки на сцената, Биляна разказа, че е привлечена от красотата на думата „вдъхновявам”: „Това е да дадеш нов дъх на някого. Тази диагноза всъщност спаси живота ми. Тя ме извади от причините, които ме бяха довели до нея. Аз се родих наново. Смятам, че всяко едно нещо, което се случва на хората, е следствие на това, което е било вчера. А това, което правите днес, е предначертанието за утре. Бъдете добри, когато това е възможно, а това е възможно винаги.”

В края тя призова да се споделя опит, защото това лекува.

Бившият министър по европейските въпроси на България и настоящ президент на ПанЕвропа България Гергана Паси даде отличие на жената, която вдъхнови старта на кампанията „Вдъхновителки“ - Люба Златкова – Буболинката - майка на пет деца, властелин на тортите и творец с безмерни таланти.

Гергана Паси връчва отличието на Люба Златкова – Буболинката
Гергана Паси връчва отличието на Люба Златкова – Буболинката
Госпожа Паси напомни, че днешният свят е едно голямо предизвикателство за съвременната жена: „И това го знаем всички тук присъстващи, даже и шепата мъже, които са се осмелили да са част от тази сбирка.”

Тя представи Люба Златкова с една мисъл на Нанси Рейгън: „Жената е като пакетче чай. Разбираш колко е силна, след като я полееш с гореща вода. Респектирана съм от горещата вода, с която животът те е полял”. Буболинката страна благодари и издаде, че е правила торта за погачата за едно от децата на Гергана Паси. А после закачливо допълни, че един от малките й синове изцапал чорапогащника й малко преди да дойде нацеремонията. "Няма да ви показвам точното място, защото ще стане много палаво."

Илиян Любомиров - един от изявените представители на младата поезия у нас и панелист в „На кафе“, излезе развълнуван на сцената и призна, че силно го е трогнала нелеката мисия на Мария Петрова за справедливост в здравеопазването.

Илиян Любомиров и адв. Мария Петрова
Илиян Любомиров и адв. Мария Петрова
Мария е лекар, юрист и основател на първата кантора по медицинско право в България. „С трудните неща се справям с лекота, за невъзможните ми трябва малко време. Поставила съм си задача да оборя сър Тери Пратчет в неговото твърдение, че няма значение колко бързо се движи светлината, защото мракът вече е там. В каузите и в работата, с които се занимавам, съм се заела да бутам светлината, за да не остане никой в мрак.” Освен на своите учители и семейството си Мария благодари и на хейтърите, признавайки, че „те винаги са първи, защото винаги са в мрака и никога не са се осмелявали да бутат светлината.”

Емблематичният радиоглас и посланик на UNICEF Ива Дойчинова приветства на сцената фотографа, фууд стилиста и кулинар Ева Тонева. Тя шеговито разказа за двете загорени яйца, с които младата съпруга Ева успяла да докара на съпруга си киселини.

Ива Дойчинова и Ева Тонева
Ива Дойчинова и Ева Тонева
Към днешна дата обаче тя е единствената българка, чиито рецепти и снимки са публикувани в едно от най-големите списания в Европа Sweet dreams, а преди няколко години американска класация я обявява за четвъртия най-добър фотограф на храна в света.

Сценаристът на едни от най-обичаните филми и сериали като „Дъвка за балончета“, „Под прикритие“ и „Стъклен дом“ Георги Иванов удостои с отличие специалиста по хранене, автор на книги и блогър Маги Пашова.

Георги Иванов и Маги Пашова
Георги Иванов и Маги Пашова
Тя вдъхновява с работата си по програма за наскоро родили жени, както и с популяризирането на революция в храненето – кампания, подета от Джейми Оливър.

Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова представи радушно Зорница Мълчанкова – учител и треньор в детски баскетболен клуб, за каузата й да създаде повече възможности за спорт на момичета в родния й Гоце Делчев.

Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова и Зорница Мълчанкова
Мениджър комуникации на „Филип Морис България“ Анелия Иванова и Зорница Мълчанкова
Наскоро Зорница кандидатства по програмата на фондация „Бикоуз“ и „Филип Морис“ за развитие на местните тютюнопроизводителни общности "Забавно лято, грижовна есен" и спечели 10 000 лв към "Академия местни предприемачи".

Едно от най-разпознаваемите лица и глас от нашия ефир Силвия Лулчева разплака и вдигна на крака вдъхновителки, награждаващи и гости с думите си за внезапно починалата преди две седмици телевизионна продуцентка Весела Тотева, пред която всички преклониха глави.

Силвия Лулчева с трогателна реч за Весела Тотева и за жените в България
Силвия Лулчева с трогателна реч за Весела Тотева и за жените в България
„Благодаря ти, че когато смъртта изсвири последния съдийски сигнал за теб, ми даваш възможност за дузпи, които ще отбележа заедно с тези прекрасни жени и ще може да те оборим, че тук, на тази географска ширина, има достатъчно магьосници, достатъчно вдъхновителки. Достатъчно нормални жени, които да отглеждат децата си в нормална държава. Мили дами, благодаря ви за честта и за повода да си сложа рокля и високи токове. Искам да ви помоля да си носите хубавите рокли и високите токове, защото мазолите на душата болят много повече. Весела Тотева – момиче с характер и кураж, което просто искаше да бъде щастливо и да има сладкарничка за шоколад, наречена „Хапки живот”. Може да не пляскаме, важното е да не оставяме роклите си неизносени”.

Сълзи се стичат по лицата на гостите, докато Силвия Лулчева говори
Сълзи се стичат по лицата на гостите, докато Силвия Лулчева говори
Всички са на крака пред силата на думите на Силвия Лулчева
Всички са на крака пред силата на думите на Силвия Лулчева
Залата обаче избухна в аплодисменти и всички гости станаха на крака, а Силвия Лулчева покани на сцената психотерапевта Дора Прангаджийска, за да връчи следващото отличие именно на нея.
Силвия Лулчева и Дора Прангаджийска
Силвия Лулчева и Дора Прангаджийска
Дора от години се бори за по-толерантно отношение към осиновените в България. Книгата й „Благодаря ти, мамо“ е определяна като „пътеводител в осиновяването“.

"Благодаря за това, че ме определяте като вдъхновителка. Аз винаги казвам, че човек не може да даде нещо, което го няма в себе си. Няма как давам вдъхновение, ако аз самата не го получавам. Ако не ме вдъхновяват стотиците хора, седнали на терапевтичния диван. Хората, които заедно с мен вървят по пътя на тази кауза - осиновяването. Нашата цел е да започнем да гооворим за него с любов. Защото то наистина е любов. Всички родители, които осиновяват, чакат толкова дълго децата с и с толкова много любов ги обгрижват и отглеждат, че осиновяването наистина е любов. "

Ники Кънчев и Анета Савова
Ники Кънчев и Анета Савова
Неизпускащият нищо от поглед Ники Кънчев се докосна до вдъхновението на Анета Савова – основател на академия „Успешни жени“ и създател на годишната женската лидерска конференция Women. Speak. Live., която събира едни от водещите гласове на жените лидери в света на бизнеса, предприемачеството, културата и политиката в България.

Ники Кънчев и Мария Шик
Ники Кънчев и Мария Шик
На него се падна честта да връчи отличие и на д-р Мария Шик – анестезиолог по професия и майстор на тортите, но преди това с бащинско сърце сподели, че дъщеря му Мария-София е най-важната вдъхновителка за него, защото на 10 години тя вече сама е инициирала първата си дарителска кампания, свързана с недоносените деца.

Елена Карагьозова и Весела Бабинова
Елена Карагьозова и Весела Бабинова
Актрисата Весела Бабинова, позната от „Денят на бащата“ и „Вездесъщият“, ни запозна с изумителния детски фотограф Елена Карагьозова, в чието уникално студио идват, за да снимат децата си, хора от цяла България, а и много семейства от чужбина.
Слави Ангелов и Десислава Алексиева
Слави Ангелов и Десислава Алексиева
Главният редактор на в. „168 часа“ и списание „Космос” Слави Ангелов пък представи майката на пет деца, доброволен консултант по кърмене и създател на културния център Fox Book Cafe Десислава Алексиева. Деси, която беше номинирана от Eucerin, сърцато работи в посока на това повече качествена литература да достига до хората. Тя е създател и на първия читателски клуб за деца от 0 до 3 години. При излизането на сцената Деси се взря дълго във всички вдъхновителки и категорично заяви, че това е най-вдъхновяваща група от хора, с които някога е била в едно пространство. След това обърна внимание на лъскавите си рубинени обувки: "Неслучайно съм сложила обувките на Дороти от "Магьосникът от Оз". Защото независимо къде ни завеят ветровете и всичките торнада в живота ни, може да тропнем три пътии да се върнем на мястото, което наричаме свой дом. И аз смятам, еч това е нашата сила - да може винаги да се върнем при себе си. "

Радослава Ненова и Румяна Босева – Лулуто
Радослава Ненова и Румяна Босева – Лулуто
Художничката Радослава Ненова и половинка на Боян Петров поднесе плакет на бизнесдамата, блогър и благотворител Румяна Босева – Лулуто, която има блог за храна, фотография и пътувания със стотици последователи и която подкрепя млади хора в придобиването на практични умения в бизнеса.

Димитър Коцев – Шошо и Дари Борисова
Димитър Коцев – Шошо и Дари Борисова
За режисьора, сценарист и писател Димитър Коцев – Шошо, който преди няколко години ни трогна със своя филм „Маймуна“, имаше двойно вдъхновение. На него се падна честта да представи каузите на Дара Борисова - създател и двигател на център за иновативно обучение на деца със специални потребности, и на кондиционния треньор, лектор и автор на книги за здравословен начин на живот, блогър с десетки хиляди последователи Инес Субашка.
Димитър Коцев – Шошо и Инес Субашка
Димитър Коцев – Шошо и Инес Субашка

Отличени бяха и сладкарят Ирина Купенска, както и пътешественикът и блогър Гери Владева, които не присъстваха на церемонията заради ангажиментите им в чужбина. Церемонията не успяха да населят с присъствието си и акушерките Илона Нешкова и Йоана Станчева, които са активистки за разчупването на стереотипа и закостенялото мислене в българската родилна зала, защото бяха заети с важната мисия да докарат нов живот на белия свят.

Първата церемония по отличаване на най-вдъхновяващите жени в България завърши под силни аплодисменти
Първата церемония по отличаване на най-вдъхновяващите жени в България завърши под силни аплодисменти

Събитието беше осъществено с подкрепата на „Филип Морис България“ и Eucerin (Beiersdorf Bulgaria). Специални благодарности на дизайнерката Цвети Дичева и нейното ателие за дървени табели за специални моменти Cvetolleta, които изработиха красивите плакети, които бяха връчвани на вдъхновителките. За вкусното меню се погрижиха здравословните десерти по домашна италианска рецепта Baci Dolci, а всички вдъхновителки получиха комплименти от Eucerin, X Body, бутик за цветя Bernetta Flowers и издателство „Труд“.

Гергана Паси
Гергана Паси

Всички истории на тези вдъхновяващи жени може да прочетете ТУК и на сайта MILA.BG в рубриката "Вдъхновителки".

Илиян Любомиров и Петя Дикова
Илиян Любомиров и Петя Дикова
Дара Борисова със съпруга си
Дара Борисова със съпруга си
Популярният блогър Даниела Динева (вляво) и Цвети Дичева, дизайнер на Cvetolleta и на плакетите за церемонията
Популярният блогър Даниела Динева (вляво) и Цвети Дичева, дизайнер на Cvetolleta и на плакетите за церемонията
Ева Тонева
Ева Тонева
Вяра Караджова – мениджър „Фармацевтичен канал“ на Байерсдорф за България и Македония. Работата й обхваща брандовете Eucerin и Hansaplast (вляво) и Мая Цоклинова - мениджър „Продажби“ Eucerin
Вяра Караджова – мениджър „Фармацевтичен канал“ на Байерсдорф за България и Македония. Работата й обхваща брандовете Eucerin и Hansaplast (вляво) и Мая Цоклинова - мениджър „Продажби“ Eucerin
Румяна Босева – Лулуто
Румяна Босева – Лулуто
Люба Златкова – Буболинката (вляво) и Елена Карагьозова
Люба Златкова – Буболинката (вляво) и Елена Карагьозова
Анета Савова
Анета Савова
Венелина Гочева заедно с екипа на MILA.BG – Христина Стоянова (вляво) и Мила Иванова, Иван Михалев - търговски директор, и Анатолий Попов - директор "Маркетинг"
Венелина Гочева заедно с екипа на MILA.BG – Христина Стоянова (вляво) и Мила Иванова, Иван Михалев - търговски директор, и Анатолий Попов - директор "Маркетинг"
Лулуто, Маги Пашова, Ева Тонева и Ели Карагьозова (отляво надясно)
Лулуто, Маги Пашова, Ева Тонева и Ели Карагьозова (отляво надясно)
Ива Екимова, Силвия Лулчева и Мила Иванова, главен редактор на mila.bg
Ива Екимова, Силвия Лулчева и Мила Иванова, главен редактор на mila.bg
Гергана Паси и Радослава Ненова
Гергана Паси и Радослава Ненова
Част от връчващите - Ники Кънчев, Весела Бабинова, Георги Иванов и Илиян Любомиров
Част от връчващите - Ники Кънчев, Весела Бабинова, Георги Иванов и Илиян Любомиров
Част от вдъхновителките след церемонията
Част от вдъхновителките след церемонията
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X