Напишете дума/думи за търсене

Защо да купим на детето детска кухня

Източник: Pixabay

Ако се двоумите дали вашето дете има нужда от специална детска кухня, прочетете следващите редове. Те ще ви разкажат какво мислят специалистите по този въпрос.

Защото е важно децата да подражават

Всички знаем, че малките деца обичат да подражават на възрастните – искат да карат автомобила, да преглеждат със стетоскоп, да готвят с нас. Ние сме първият им модел на подражание и ги подготвяме за света – те изследват и манипулират, развивайки по този начин важни умения, които ги превръщат в адекватни и сръчни индивиди. Но понякога децата са твърде малки, за да могат наистина да помагат, и реалната кухня не е съвсем безопасна за тях. В такива случаи детската кухня е перфектният вариант – не отнема стремежа на детето да се учи и в същото време му предоставя безопасна среда да го прави.

Играта с детската кухня дава на детето възможност да наблюдава детайлите в нашите действия и да развива съответните умения. Как се работи с нож, как се приготвят продуктите, как се използват печка и хладилник, как се сервира – всичко това развива наблюдателността и фината моторика на детето и му помага неусетно да опознае света. И това далеч не е всичко.

Защото развива социални умения

Социалните умения на детето са изключително важни за живота му по-нататък и една детска кухня му дава прекрасна възможност да ги овладее. Когато детето играе в кухнята с приятели или с вас, то се учи да сътрудничи, да бъде внимателно към другите, да контролира поведението си. Дори и когато сервира чай на куклите си, едно момиченце влиза в ролята на домакиня – също важна социална роля.

Защото показва какво значи споделената отговорност

Ако помолите детето да ви „помага“ в готвенето, като готви в своята детска кухня, ще постигнете два положителни ефекта. На първо място, то ще бъде близо до вас и няма да се тревожите дали всичко е наред с него, докато приготвяте вечерята. На второ място, ще му покажете, че грижата за дома е обща и всички трябва да участват в домакинството по равно.

Защото развива креативността

Фина моторика, социални роли, отговорност – всичко това са наистина добри уроци. Но в своята детска кухня детето може да развива и въображението си. Докато се преструва на възрастен човек, то ще може да измисля ситуации и да разрешава проблеми, както и да създава страхотни „ястия“ от подръчни материали. Може да добавите към комплекта пластилин или макети на продукти, за да насърчите още повече креативността на детето и да направите играта с детската кухня още по-полезна за него.

  • Ключови думи:
X