Напишете дума/думи за търсене

Зуум дисморфия - що е то и страдате ли от нея?

Камерите на мобилни устройства умножиха броя на огледалата в живота ни. Ние непрекъснато имаме възможност да виждаме лицето си. Как обаче ни се отразява това?

Пандемията породи много промени в начина ни на живот. Преместването на офисите в собствените ни домове доведе до някои големи промени и смущаващи прозрения за това как гледаме на себе си. Ето как се появи феноменът, известен като зуум (zoom) дисморфия, който започна да влияе върху начина, по който се отнасяме към външния си вид.

Зуум дисморфията е невъзможността да спрем да мислим за един или повече усещани недостатъци във външния ни вид, след като гледаме образа си известно време на екран. Изживяването може да ни накара да се почувстваме тревожни относно присъствието си по време на видеоразговор. Ние се опитваме да изглеждаме перфектно и сме склонни да се фокусираме прекалено върху лицето си на екрана, откривайки несъвършенства в него.

Този вид телесна дисморфия се характеризира със загриженост за нашето изображение, проектирано на цифров екран.

По време на пандемията дерматологът д-р Шади Курош отбелязва, че някои от нейните пациенти искат да направят промени във външния си вид, включително операция. Тя твърди, че времето, което прекарват пред камера, се отразява на възприятията им за външния им вид.

Проучване, проведено сред 134 специалисти по дерматологични грижи, установява, че 56,7% от анкетираните съобщават за увеличение на пациентите, търсещи козметични консултации, в сравнение с времето преди пандемията. 86,4% от експертите отбелязват, че пациентите посочват видеоконферентната връзка като причина за търсене на грижи.

80 процента от пациентите се фокусират върху челото. 78 процента съобщават, че са се фокусирали върху околоочните зони. Други области, които получават много внимание, са бръчките в горната част на лицето, тъмните кръгове под очите, тъмните петна по лицето и увисването на шията.


Защо камерите са толкова обезпокоителни?
По време на разговори в реалния живот ние не наблюдаваме лицата си да говорят и да изразяват емоции. Освен това не сравняваме лицата си с това на събеседника, както по време на видеоразговор.
Не забравяйте, че камерите могат да изкривят качеството на видеото и да създадат неточно представяне на това как всъщност изглеждаме.

Изследванията показват, че когато хората правят селфита, размерът на носа им изглежда се увеличава с 30 процента при мъжете и 29 процента при жените.

По този начин изображението, което се прожектира върху камерите, ни показва външен вид на самите нас, който е различен от това какви сме в действителност.

Връзката със самочувствието
Когато притежаваме ниско самочувствие, ние сме склонни да измерваме собствената си стойност чрез другите.

Склонни сме да зависим от хората около нас, за да се чувстваме добре със себе си и да се чувстваме приети, признати и достойни за любов. С други думи, ние не оценяваме себе си такива, каквито сме в действителност, а чрез другите.

Когато обаче депозираме стойността си извън себе си, тя започва да зависи от образа, който проектираме. В резултат на това правим опит да изградим приятен, красив, перфектен образ, способен да спечели оценката на околните. На това възприятие измерваме собствената си стойност.

Възприемането на нашето тяло и чувствата, свързани с него, влияят не само на нашата представа за себе си, но и на нашето самочувствие. Следователно, влиянието между самочувствието и образа на тялото е взаимно. Това е ясно демонстрирано в зуум дисморфията. Има непрекъснато обезценяване на образа на лицето.

Стратегии за избягване този феномен

• Опитайте се да не се гледате непрекъснато на екрана или камерата на телефона. Може дори да деактивирате камерата. Ако това не е възможно, може да покриете екранчето, където се появява вашето изображение, с лист хартия.

• Променете гледната си точка и се поставете на мястото на други хора. Наистина ли мислите, че са се срещнали с вас, за да анализират и да споменават вашите несъвършенства? Това е много малко вероятно. По-скоро се интересуват от разговора и неговото съдържание.

Непрекъснатото излагане на вашето изображение на цифрови платформи или устройства може да доведе до промяна на възприятието, което имате за тялото си. Това може да ви накара да се почувствате неудовлетворени, несъвършени и безполезни.

Поради тази причина е важно да запомните, че начинът, по който виждате себе си и как ви виждат другите, надхвърля това, което екранът може да ви покаже.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X