Напишете дума/думи за търсене

Мариана Аршева: Обществото ни има нужда от нова енергия и нови хоризонти за развитие

Мариана Аршева

Мариана Аршева е  журналист, телевизионен продуцент, PR, издател на списание „Мери“ и  много други неща. Намирам я винаги във вихъра й. Завършила е  „Българска филология“ и „Телевизионна журналистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.  Мечтае от малка да стане журналистка.

 „Заради тази журналистика, почти не съм имала детство. Само учех и учех. От първи до 11 клас съм завършвала само с пълно отличие. Много малко, през годините, съм имала бележки, различни от отличен. Но, човек не може да живее с това, че щом е отличник в училище, ще бъде и отличник в живота. За всичко това се изисква много, много труд и хъс, за които знаят само най-близките хора“.

Освен статии, за различни издания и списание „Мери“, което издава 16 години, тя пише сценарии за филми, телевизионни предавания и прави различни ПР-кампании. Вече 22 години организира Фестивала на изкуствата, Модна фиеста Албена, в комплекс Албена. Смята, че модата е стил и начин на живот, на изразяване, на себеусещане, разкрива донякъде и  самия човек. По вида на облеклото, можеш да разбереш много за неговия притежател.

- Мариана, вече 22 години, Фестивал на изкуствата, модата и красотата -  Модна фиеста Албена. Защо избра да организираш такъв вид събитие в Албена?

- Албена е красиво изживяване, страст и любов за цял живот! Който веднъж е дошъл в Албена, знае за какво говоря! Влюбих се в нея още от малка. Първата ми работа, която започнах, бях на 17 години, вече студентка, бе като екскурзовод в комплекс Албена. После, станах и администратор,  в някои от най-красивите хотели на комплекса – „Калиопа“, „Добруджа“ и „Панорама“, но това е само през лятото, през останалото време учех в Университета. Завърших и исках да бъда и работя като журналистка, моята голяма мечта, но да се върна отново в Албена. Така дойде идеята за фиестата. А всички знаем, че фиеста означава празник. Исках да направя един празник на красотата и изкуствата, в най-красивото кътче на България – Албена. Модна, то е ясно, всичко актуално е модерно, така се роди името на фестивала и вече 22 години. Да не пропусна, че първата година беше нулева, само за творци от североизточна България. Сред това взех да каня участници и гости от цялата страна. Ако броим, стават 23 години. На фиестата представям малки и големи таланти, които шият невероятни облекла, други правят скици на моделите, трети пеят невероятно, заедно с големите звезди на фиестата, като Кристина Димитрова, Искрен Пецов, Васил Петров, Орлин Горанов, дует „Ритон”, дует „Аморе”, Силвия Кацарова, Краси Аврамов, Нелина и стотици други, които са гостували за тези 22 години. На някои от дизайнерите, с които започнах преди време, вече идват техните деца, какво по-хубаво от това. От няколко години каня и творци, които създават и участват в театрални постановки, други моделират прическите и грима за тези артисти. С две думи, един хепънинг и един празник на изкуствата е фиестата в Албена.

- Какво е за теб модата?

- Облеклото е послание към хората, това е стилът на човека. Всеки има свой личен стил, всеки трябва да работи върху него, но и в същото време да не е роб на тенденциите, да има собствена идентичност. Добър е този стил, който е разпознаваем, заради неговата индивидуалност. Трябва да имаме поглед не само към своя стил, но и към своето време. Ив Сен Лоран казва, че „оръжието му е погледът към неговото време“. Или, ако имаме правилен поглед към времето и към себе си, ние ще успеем. Ех, като казах Лоран, малко са хората като него, които още на 13 години заявяват, че един ден името му ще бъде изписано със златни букви на Шан-з-Елизе, но нали затова са мечтите, да можем да мечтаем и да ги сбъдваме.

- Ти постигна ли мечтите си? Искаш ли да си на 20 години отново?

- Наскоро братовчедка ми, вече успешен съдия, с която учехме заедно на времето и се надпреварвахме, коя ще има повече шестици в училище, ме попита същото. Искам ли отново да съм на 19 и да тръгна по друг път, да изживея по нов начин живота си до тук. Ако трябва да избирам, пътят ще е същия. Сега от позиция на годините, виждам че съм си същата и визуално и в лудориите. Стъпвам на опита си, зрелостта ми дава самочувствие, че мога, че умея да правя много неща. С годините посягам там, където знам, че мога. Не се хвърлям към всяко предизвикателство. На 20 години, прочитам че има конкурс за стюардеси, тук да не припомням това колко беше вълнуващо преди 89 година, когато много трудно се излизаше от страната, явявам се на конкурс и печеля. Чета за конкурс за екскурзоводи в Албена, явявам се и ме избират. Разбирам, че Алис Крайчева си търси репортерка в БНТ, отивам и тя ме харесва. Сега отивам само там, където не само знам, че мога, но и работата е за мен удоволствие. Обичам да помагам на хората, да стават по-добри или да променя живота им. Така е и с фиестата в Албена. На много хора, модели, манекени, водещи, дизайнери, артисти, съм открила нова страница в живота, нова перспектива. Това ми дава  по-голямо самочувствие, че нещата, с които се занимавам са добри. Както при всеки деен човек, и при мен е имало много опити  за спъване, за спиране, но както казва един от най-известните професори в България, който съм интервюирала, това ти дава още повече сили да вървиш напред и търсиш нови идеи, пътища и хоризонти. Или ако трябва директно да отговоря  на въпроса ти, младостта е прекрасно нещо, но непрестанно търсиш вярната посока, а сега вече знам, коя е моята.

- Кой е най-големият комплимент, който си получавала за твоята работа?

- Не чакам комплименти, не робувам на клишета. Доволна съм когато дизайнерите, на които съм правила ПР кампании, продават  хиляди облекла. Когато политиците, на които съм организирала предизборна кампания, печелят изборите. Когато предаванията, които правя са гледани от  хиляди хора.  Когато ме спират по улиците, разпознали ме само по гласа ми, какъв по-хубав комплимент от това. Много пъти, дори ме наричат не Мариана, а Албенче, но аз и на Албенче се обръщам, заради многото филми и предавания, които съм направила за фиестата в Албена.

- Каква е твоята оценка  като добър ПР има ли промяна в нагласите на хората? Какви хора в момента печелят известност?

- Има промяна и тя е положителна според мен. Преди години, известност  можеше да се спечели, например със скандал, противопоставяне и създаване на общи врагове. Вече забелязвам, че печелят основно позитивните кампании. Печелят тези, които имат положителна енергия да вървят напред. Винаги съветвам моите клиенти, че не трябва битката да е на живот и смърт, защото тези крайности избиват. Да се казват нещата с истинските им имена, хората ще те разберат, когато си спокоен и искрен. Възмущавам се, когато разпознаваеми личности се обиждат, лъжат и сами не си вярват. Хората усещат това. Рано или късно истината излиза наяве. Обществото има нужда от ново разбиране за лидерството, нов поглед към това какво представлява доверието на хората, нови оценки за това как това доверие ще бъде заслужено оправдано и след време усилията положително оценени. Необходима е нова целенасочена енергия и много нови хоризонти за развитие.

- Ти с кого се конкурираш?

- Естествено с тези, които са по-добри от мен. Те дори не знаят, че съм им обявила конкуренция, на много от тях, но много и вече съм надбягала, като аз си бягам в моя коридор, спортсменски, без удряне по кокалчетата, без пресичане на коридори и злословене по адрес на този или онзи. И в предаванията и филмите, които правя за известните личности,в предишни предавания, за други телевизии, а сега в тв предаването „Модна фиеста“, което се излъчва по тв Евроком, гледам да покажа само най-красивата страна на събеседниците, да не ги унижавам, обиждам или пък, не дай си боже, да разплаквам, както имат такова желание други водещи в България. Енергията на всеки един човек, определя неговата работоспособност. Аз работя денонощно, в сферата на ПР-а, медиите, рекламата, консултирам различни фирми. Енергията ни кара да сме конкурентоспособни. Познавам много млади хора, които нямат желание за работа, бавни са, направо флегматични. Такива не мога да ги изтрайвам. Ако мога да свърша нещо сама, се ентусиазирам двойно, не търся репортерки да ми вземат интервютата, редакторки да ми пишат текстовете, или режисьори при събитията. Всичко това мога и си го върша сама. Ето тук идва силата на образованието, каквото си учил, да можеш да приложиш и в практиката. А както знаеш всеки в България разбира от мода, футбол и политика, а напоследък и от вируси.

- Като каква се определяш  – журналист, сценарист, продуцент?

- С една дума всичко, когато трябва да вземам интервю, моят хъс на журналист, взема превес, когато трябва да пиша сценарии, ставам сценарист, а когато трябва да организирам филм или някакво събитие, влизам в пълното ми амплоа на продуцент и нямам равна на себе си. И предаванията, които правя, приличат на мен, пълни и зареждащи с енергия. Имат собствен почерк.

- Като каза събитие, какво е по-различното на 22 години Модна фиеста Албена?

- Започваме с шоуто на латино бойс бандата „Максимус“, които ще направят индианско парти „Синовете на великата мечка“. Сутрин са дефилетата на бельо, бански и аксесоари, на най-атрактивните басейни на комплекс Албена – „Калиакра маре“ и „Калиакра бийч“, след обяд изработваме скици на нови тоалети, картини и модели пред хотел „Маритим Парадайс блу“, а вечер сме на откритите сцени на „Фламинго Гранд“.  Имаме интересни състезания, „Познай вкуса на сладоледа“, естествено с Нестле айс крийм, което е вече традиция, над 20 години. Тук всички, които искат да се включат, могат да участват и да спечелят цяла раница със сладолед. До сега победители са били Васил Петров, Джина Стоева, Нелина, Искрен Пецов и др. Тази година в надпреварата се включва и сладоледа NUII, от Нестле, което e висококачествено, изкушаващо сладоледено преживяване с премиум съставки, подбрани по време на пътешествията на марката около света, за да задоволи жаждата на всеки един от нас за Приключения.

Имаме презентиране на музикални албуми, театрални дебюти, дефилета на атрактивни прически и грим, и какво ли още не.

- Мариана, какво ще си пожелаеш за теб и нашите читатели?

- Най-вече здраве! Казвала съм и друг път, всеки трябва да има посока! Имаш ли посока, пътят е ясен! Това смятам, че е чудесен завършек на нашия разговор.

X