Напишете дума/думи за търсене

Белите петна по зъбите: симптом на какво са?

Белите петна по зъбите могат да се появят по различни причини и могат да бъдат свързани с различни фактори. Освен че представляват естетически проблем, могат да са признак за здравословно състояние.

Какво представляват белите петна по зъбите?

Белите петна по зъбите са промяна в цвета на повърхността на зъбния емайл. Те са доста често срещани, а появата им е свързана с няколко фактора. Липсата на зъбна хигиена е най-честата причина. Прекомерната консумация на сладки храни, появата на кариеси, хипоплазия и флуороза могат да бъдат други причини за произхода им.
Тези петна могат да се появят както при деца, така и при възрастни, както при временни, така и при постоянни зъби.

Връзката им със заболявания на устната кухина

1. Зъбни хипоплазии
Това състояние се поражда от недостатъчна минерализация в процеса на формиране на твърдите тъкани на зъба. Това е промяна, която настъпва по време на развитието на зъбите – т.е. в утробата на майката или през първите години от живота.

Има няколко причини, които могат да доведат до зъбна хипоплазия:


• Проблеми по време на бременност: висока температура, инфекции, заболявания на майката, хранителни дефицити или прием на определени лекарства по време на бременност водят до това състояние.
• Проблеми в ранна детска възраст: преждевременно раждане, ниско тегло при раждане, инфекции, висока температура, системни заболявания, недохранване и дефицит на витамини са някои примери, които могат да променят минерализацията на зъбите.
• Травма: когато удар засегне млечен зъб, той може да нарани зародиша на постоянния зъб, който се образува вътре в костта през корена му. Това причинява хипоплазия на постоянния зъб.

2. Поради флуороза
Зъбната флуороза е патология, причинена от прекомерна консумация на флуор в периода на формиране на зъбите. Превишаването на препоръчителните дневни дози за този минерал, когато зъбите се развиват, е това, което причинява проблема.

В някои региони на света питейната вода съдържа голямо количество от този минерал и консумацията й по време на развитието на зъбите може да причини флуороза. Използването на флуорни добавки, когато не е необходимо, или приемът на флуор във видове пасти за зъби с високи концентрации също може да бъде източникът.

Флуорозата се проявява като бели петна по повърхността на зъбите. При по-тежките случаи оцветяването е по-кафеникаво и несъвършенства като грапавост и трапчинки могат да се наблюдават и по короните на зъбите.


3. Зъбни кухини
Това състояние се причинява от загубата на минерали от емайла на зъбната корона. Случва се поради действието на киселини, произведени от бактерии, ферментиращи въглехидратите в храната.

Ето защо този вид бяло петно се свързва с лоша хигиена на зъбите и диета, богата на въглехидрати и на захари. Това благоприятства образуването и натрупването на бактериална плака, която поражда кухини.

Като цяло това състояние често остава незабелязано от пациентите, така че редовните стоматологични прегледи са от съществено значение. Този ранен стадий на заболяването е обратим и с използването на терапевтичен флуор зъбът може да възстанови здравето си.

4. Декалцификация на зъбите
Има локализирани области на загуба на калций и липса на калций, които се проявяват като бели петна по зъбите. Те могат да бъдат причинени от различни причини:
• Зъбна ерозия: Честото излагане на повърхността на зъбите на действието на киселини, газирани напитки, лимонов сок или други видове салатни киселини засяга зъбния емайл. Страдането от киселинен рефлукс също може да промени повърхността на зъба.
• Травматични практики на хигиена: Твърде бързото миене на зъбите с прекалено голям натиск, използване на твърде много сила или често използване на четка с много твърд косъм може да износи зъбния емайл.
• Хранителни дефицити: Липсата на достатъчно хранителни вещества и продължителните периоди на киселинност в устната среда благоприятстват загубата на минерали от зъбите.
• Сухота в устата: Липсата на слюнка благоприятства загубата на минерали от зъбите.

5. Бели петна, свързани с ортодонтското лечение
Има връзка между ортодонтското лечение с брекети и белите петна по зъбите. Въпреки това не брекетите причиняват тези дефекти в зъбите, а трудността при поддържане на правилна зъбна хигиена често води до състоянието.

Неправилното хигиенизиране на всички области на устата води до натрупване на плака около брекетите и под лентите. Това води до деминерализация на емайла, което се проявява като бели петна по зъбите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X