Напишете дума/думи за търсене

Соня Бонова: Бъдещето на финансите е интуитивно, дигитално и достъпно за всеки

Тя е CEO на финтех компания Rilla, част от Management Financial Group. Има над 20-годишен опит в областта на маркетинга и продажбите. Заемала е ръководни позиции във водещи български и международни компании. От 2017 годинa е част от екипа на MFG, като до юни 2020-a заема длъжността директор „Групов маркетинг“. Притежава магистърска степен по „Бизнес администрация“ от University of Lincoln и бакалавърска степен по „Стопанско управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“.

Със старта на финтех компанията Rilla, MFG продължава да надгражда своето технологично лице, доближавайки се още повече до клиентите на дигитални финансови услуги.

Г-жо Бонова, какво е Rilla?

- Rilla е българско приложение за бързо и лесно управление на личните финанси, на няколко клика разстояние и без излишни такси. След регистрация получавате безплатна IBAN сметка – без такси за откриване, поддръжка или закриване. От нея правите безплатни и мигновени парични преводи в Rilla. С него може да платите битовите си сметки, да правите банкови преводи, да намерите онлайн застраховка и да кандидатствате за кредитен лимит. Оценката за кредит Rilla Daily е напълно автоматизирана и става за минути, a при одобрение сумата е налична веднага. Виртуални и физически дебитни карти, изработени от биоразградими материали, са новият продукт, лансиран от компанията. Предстои ни скоро и пускането на месечен, вносков кредит и други гъвкави продукти, които улесняват ежедневието. Rilla се развива всеки ден и ще предлага все повече разнообразни услуги. Без работно време, документи на хартия и такси за обслужване. Мобилното приложение дава свобода да управлявате парите си с лекота. Екипът ни вярва, че бъдещето на финансите е интуитивно, дигитално и достъпно за всеки.

- Приложението ползва ли се от голям брой потребители?

- Ние сме съвсем отскоро на пазара и за по-малко от половин година вече имаме над 8 хиляди потребители. Първата голяма тръпка беше, когато клиентите ни станаха 1000. Направихме купон с целия екип, когато достигнахме 5000. Скоростта расте експоненциално и много бързо прескачаме към следващите големи крайъгълни камъни в нашата бизнес история.

- Как виждате Rilla след 20 години?

- Това, което мен и моя екип ни движи напред, е желанието да направим управлението на пари толкова лесно и прозрачно, че човек интуитивно да започне да взема по-добри решения за финансите си и да подобри качеството си на живот. Лесно да решава иска ли да плаща за услуга, с един поглед да вижда за какво и как е похарчил парите си. Затова през 2042-ра може би Rilla няма да е приложение, а персонализирано изживяване, с което може да навигираш целия си живот и във всеки момент да имаш контрол и поглед над него. 

- Кои са моделите във вашия бранш, които следвате или създавате?

- Всеки финтех стартъп, всяка доказала се компания се старае да напипа онова, което би направило най-много клиенти възможно най-щастливи. Със сигурност се опитваме да предоставяме леко и приятно потребителско изживяване. Голямата ни гордост е автоматизираната кредитна оценка, която на базата на стотици показатели дава персонализирана оферта за кредит Rilla Daily за 2-3 секунди. Малко компании могат да се похвалят с такава бързина на услугата. Благодарение на изключителните постижения на колегите ни от Центъра за анализ на данни и управление на риска предлагаме на клиентите си истински бърза и качествена услуга, съобразена с личния профил на всеки.

Като част от MFG – водещa финтех група, която оперира на 7 пазара в Европа и Северна Америка и има над 17 години доказана бизнес история, ние имаме огромен опит в създаването и предоставянето на интересни и гъвкави кредитни продукти. Това е тренд, който ни принадлежи и там сме у дома си.

- Как приемате конкуренцията, като стимул или незначителен детайл?

- Винаги стимул. Да видим с какво е по-добра, кои са слабите й места, къде сме ние в голямата картина, има ли добри пазарни възможности и какво е нашето конкурентно предимство.

- Какви иновации, въвеждате, за да сте с крачка пред конкурентните компании?

- Искаме да направим финтех разбираем и достъпен за масовия потребител. Да помогнем за дигитализацията на онези хиляди хора, които все още се чувстват дистанцирани от технологиите, страхуват се от тях и им нямат доверие.

- Какви са иновациите, според вас, които ще променят финансовия свят?

- Финтех компаниите ще децентрализират традиционните финанси, а дигиталната валута ще измести кеша, като позволи на повече хора да са пълноценно финансово включени и с бърз достъп до финансиране без оглед на географско положение и локация.

Изкуственият интелект ще играе все по-мащабна роля за така нужната промяна в образованието и адаптирането му към практиката и професиите на бъдещето. Технологиите ще предоставят неограничена възможност човешкият талант да намери най-подходящата реализация спрямо квалификацията, която притежава. Глобалното се превръща в постижимо локално, а технологията ще помага на работещите хора да стигнат по-лесно и бързо максимума на своя потенциал.

Коя е промяната, която направихте в работната среда, с която се гордеете?

- За нас беше огромно предизвикателство да изградим от нулата технологичен екип, който да навлезе в сложната материя, с която боравим, и да бъде мотивиран да създава толкова предизвикателен финтех продукт. Сработването между технологичния екип и бизнес екипа беше приоритет номер едно. Смятам, че в момента колегите ни работят прекрасно заедно и резултатите ни го показват.

Макар и да сме технологична компания, ние сме startup и нямаме многобройните придобивки, които популярните мултинационални ИТ компании могат да предложат на служителите си. Но това, което вдъхновява колегите ни в Rilla, е именно начинът, по който разработваме продукта си, технологиите, които използваме, целите, които си поставяме, и общия дух за желание за успех, който ни движи. Мисля, че е много по-трудно, но далеч по-стабилно и дълготрайно, да задържиш хората си с дух и култура, отколкото с бързи придобивки. Но чувството е много по-зареждащо, а резултатът носи много по-голямо удовлетворение. Знаеш, че положените усилия не са били напразни.

- Как убеждавате екипът ви, да ви следва?

Rilla е малка компания с изключително амбициозни цели. Всеки член на екипа е наясно с тях и вярвам, че именно прозрачната комуникация помежду ни и доверието, което градим, са в основата на нашия успех. Rilla е нашата си общност. Важно е всеки член в нея да се чувства отлично, за да може да дава най-доброто от себе си и проектът да върви напред. Освен това личният пример е преди всичко. Готова съм да се включа във всяка активност, във всеки процес, който има нужда от моята подкрепа. Не съм почитател на йерархията и на лимитираните спрямо дадена роля отговорности. Когато си решавал трудностите рамо до рамо с колегите си, когато си пренебрегнал личния си интерес в името на общата цел – тогава успехът идва.

- Как реагирате, когато има съпротива срещу вашата визия за бизнеса?

- С Rilla тотално излязох от зоната си на комфорт и се наложи да се сблъсквам с множество различни и често противоречащи си мнения. В началото се притеснявах и приемах за сериозен недостатък липсата на технологичен опит, с който да обосновавам решенията си. Но истината е, че разработваме доста комплексен технологичен проект, градим в движение голяма част от процесите в компанията и дори и най-опитните хора се налага да придобият нови знания в движение, за да намерят най-добрите решения за Rilla. Насърчавам всеки колега да даде своето професионално мнение, да бъде чут. Нормално е да има и съпротива и критика. Това допълнително ме стимулира да аргументирам своята гледна точка и да я защитя пред екипа.

- Кои са най-важните крачки в живота на една жена, за да се превърне в успял човек?

- На първо място, доброто образование и култура, които в голяма степен зависят от семейството, училището, университета и обкръжаващия приятелски кръг. На второ място, успешната професионална реализация. Тя дава сила, увереност и независимост на нежната половинка от човечеството, кара ни да се чувстваме пълноценни и смислени.

И вярвам, че доброто семейство носи нужния баланс на дамите и допринася за хармонията между професионален и личен живот.

- Ако имате само една минута време в този живот, на кого и какво бихте казали?

- На семейството ми, че ги обичам и съм безкрайно благодарна за подкрепата, която ми дават ежедневно. На всеки, с когото работя и общувам – да мечтае и да твори смело. 

  • Ключови думи:
X