Напишете дума/думи за търсене

Обичайното поведение, което е най-големият предсказател за развод

Представяли сме ви д-р Джон Готман като„човека, който може да предвиди развод с над 90 процента точност“.

Работата на живота му върху стабилизирането на брака и предсказването на развода е добре документирана отвъд океана и е представена в бестселъра „Blink“ от Малкълм Гладуел.
След като наблюдава как хиляди двойки се карат в неговата лаборатория, Готман успява да идентифицира най-големия предсказател за развод, включително специфични негативни комуникационни модели. Той ги нарича Четирите конника на Апокалипсиса.
Презрението е най-разрушителният от тях и най-големият предсказател за развод.
Презрението предава послание от „Аз съм по-добър от теб. Не те уважавам.” Всъщност е толкова разрушително, че партньорите, които се отнасят презрително един към друг, са по-склонни да страдат от инфекциозни заболявания, отколкото двойките, които не се отнасят по този начин.

Да се отнасяте към другите с неуважение и да им се подигравате със сарказъм, са форми на презрение. Същото важи и за враждебния хумор, ругатните, имитирането и езика на тялото, като въртене на очи и присмех.

В книгата си „Защо браковете успяват или се провалят” д-р Готман отбелязва: „Когато презрението започне да завладява връзката ви, вие сте склонни да забравяте изцяло положителните качества на партньора си, поне докато се чувствате разстроени. Не може да си спомните нито едно положително качество или действие."

Презрението разяжда връзката, която държи двойката здраво заедно. Невъзможно е да изградите отношения, когато те са лишени от уважение.


Какво е противоотровата срещу презрението?
Противоотровата се крие в изграждането на обич и възхищение.
Ако една връзка е в криза, партньорите едва ли ще предизвикат много похвали, като говорят за текущото състояние на нещата. Разговорът за щастливите събития от миналото обаче помага на много двойки да се свържат отново.

Ако двама души могат да съживят привързаността и възхищението си един към друг, е по-вероятно те да подходят към разрешаването на конфликта като екип и нарастването на чувството им за „ние“ ще ги поддържа толкова свързани, колкото са се чувствали, когато са се срещнали за първи път.
Готман заявява, че става свидетел на искрица надежда, когато пита двойките как са се влюбили. Един за друг говорят колко привлекателна е тяхната половинка. Колко смешни са били в началото на връзката си. Колко нервни и развълнувани са се чувствали, когато са били заедно.

„Въпреки цялата болка и негативни чувства, натрупани с години, все още има жарава от приятелство. Ключът е да запалите тази жарава обратно в пламъци и най-добрият начин да направите това е като създадете култура на признателност и уважение във връзката”, категоричен е д-р Готман.

Той учи двойките да гледат партньора си през розови очила. „Вместо да се опитвате да го хванете да прави нещо нередно, хванете го да прави нещо правилно и го оценявайте за това. Дори дребните неща. „Харесва ми прическата ти днес”, „Благодаря ти, че си купил любимия ми сладолед”, „Оценявам, че си измил чиниите, без да те моля”.

Идентифицирането на презрението е първата стъпка към възстановяване на връзката ви. Ако вие и вашият партньор се нуждаете от малко допълнителна помощ, може да се възползвате от консултация за двойки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X